אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פירות ראשונים מההשקעה במדיוונד: טבע תשיק באירופה תרופת מקור חדשה לפצעים כרוניים צילום: אוראל כהן

פירות ראשונים מההשקעה במדיוונד: טבע תשיק באירופה תרופת מקור חדשה לפצעים כרוניים

שיווק התרופה יחל ברבעון הראשון של 2011. היא פותחה בידי חברת פוליהיל ותיוצר בידי חברת מדיוונד, שבה עתידה טבע להשקיע סכום של עד 330 מיליון דולר תמורת 51% מהמניות

03.01.2011, 08:11 | ניר צליק

ענקית התרופות הגנריות טבע תחל לשווק את התרופה פוליהיל, המטפלת בפצעים כרוניים, ברבעון הראשון של 2011. טבע קיבלה את זכויות המסחור הגלובליות בפוליהיל אחרי שהגדילה את חלקה בחברת מדיוונד, בעלת הזכויות על המוצר.

בסופו של התהליך תחזיק מדיוונד ב־100% ממניות פוליהיל אחרי רכישתן בשלבים מידי בעלי המניות תמורת 200 מיליון דולר. טבע השקיעה עד כה כ־7 מיליון דולר במדיוונד, ובמקביל רכשה מניות ממשקיעי החברה בכ־5 מיליון דולר והגדילה את אחזקתה בחברה מ־12% ל־17%.

רכישת מניות בשלבים

במסגרת ההסכם עם טבע תרכוש מדיוונד את פוליהיל מבעלי המניות, בשלבים, כאשר כל סכום הרכישה, 200 מיליון דולר כאמור, יגיע מטבע שתחזיק בשתי תרופות בתחום הפצעים הקשים והכוויות אשר פיתחה מדיוונד - פוליהיל ונקסובריד. סכום זה הוא חלק מהסכום הכולל שישולם במסגרת העסקה. טבע החלה לפנות למוצרי מקור (אינובטיביים) בשווקים משניים כדי להתגונן מפני הירידה הצפויה במכירות תרופת המקור היחידה שלה, הקופקסון, המיועדת לטיפול בטרשת נפוצה, כמו גם כחלק מההתגוננות בפני התחרות הגוברת בשוק הגנרי.

שוק היעד של פוליהיל, פצעים כרוניים, הוא בגודל של כ־9 מיליארד דולר, אך טבע תפנה לשוק הפצעים הקשים, שמוערך בכ־300–400 מיליון דולר, מאחר שבשוק הפצעים הקלים, המוערך ב־6 מיליארד דולר, יש פתרונות זולים בהרבה, כגון משחות ופתרונות חבישה שונים, שנמכרים בסנטים בודדים. עלויות אחזקת התועמלנים שידחפו את המוצר לשווקים אלו הן גבוהות ואינן מצדיקות את ההשקעה, כך שטבע תפנה בעיקר לבתי אבות, בתי חולים ומרכזי פצעים כרוניים ברחבי העולם.

תפיסת נתח השוק של טבע במוצרי מקור אלו צפויה לקחת זמן רב יותר מאשר בתרופה גנרית. מדובר בסיכון מסוים מצדה של מדיוונד, מאחר שטבע מקימה מערך שיווק בתחום שהוא חדש לה. למדיוונד היה משא ומתן גם עם חברות אחרות שלהן תרופות אחרות המתחרות בפוליהיל, ולכן המוטיבציה שלהן למסחור התרופה היתה פחותה והחשש של מדיוונד היה כי הן יעכבו את כניסתה של התרופה לשוק לזמן ארוך יותר.

מנכ"ל מדיוונד גל כהן אמר ל"כלכליסט", "יש לנו תיק רישום מוכן, ואנחנו נגיש אותו בעוד מדינות שטבע פרוסה בהן כדי שטבע תוכל לצאת בהשקה במדינות האלה. יש לזה משמעות גדולה כי הקדמנו את שלב המכירות במוצר שצפוי להיות מאושר בסוף 2011".

המוצר השני של מדיוונד, נקסובריד, שנקרא בעבר דיברייס, לטיפול בכוויות קשות, עבר ניסוי בשלב 3 באירופה, ואמור לעבור ניסוי בשלב 3 בארצות הברית בתוך כשנה, מכוון אף הוא לשוק של מאות מיליוני דולרים. הניסוי בשלב 3 באירופה, שנערך על 170 חולים, הופסק באמצע על רקע היעילות הגבוהה של התרופה והיעדר האלטרנטיבות הטיפוליות, בדו"ח הביניים. התרופה הוכחה כיעילה, כאשר משך הטיפול בה הוא כארבע שעות, כאשר האלטרנטיבה היא ניתוח שמצריך התאוששות, כשמשך ההמתנה לניתוח בממוצע היא 11 יום.

הפוליהיל והנקסובריד הן תרופת המקור הראשונות שאינן של טבע שיוצאות מישראל, כאשר הבקשה לאישור תוגש ראשית בישראל ולאחר מכן ל־FDA, בניגוד לתהליך הרגיל בדרך כלל.

תעשיית התרופות מתחממת כך ייראה ענף הביומד בבורסה ב-2011 מאז הושק מדד הביומד בחודש מרץ השנה, הוא ירד בכמעט 16%. אבל 2011 טומנת בחובה לא מעט אירועי מפתח שיכולים להזניק חברות בענף. "כלכליסט" מגיש את לוח השנה לאירועי הביומד ב־2011. לסמן ולשמור שניר הנדלר, 15 תגובותלכתבה המלאה

תרופה מגבעולי אננס

הנקסובריד מיוצרת מאנזימים מגבעולי אננס, כאשר מדיוונד קיבלה מעמד של תרופת יתום שיבטיח לה בלעדיות של עשר שנים באירופה ושבע שנים בארה"ב לאחר קבלת האישור.

בקשר למוצר זה אמר כהן כי "הגשנו תיק באירופה, במטרה לאפשר את שיווק המוצר, והתיק נמצא בבחינה. מספר החברות בישראל שהגישו תיק של תרופה באירופה ניתנות לספירה על יד אחת. אנחנו נערכים להגיש את המוצר בעוד מדינות בעולם. אנחנו מתחילים ניסוי בשלב 3 במהלך שנת 2011, במטרה לרשום את המוצר גם בארצות הברית". למעשה, לשני המוצרים אין תחרות רבה כעת, כאשר התחליפים היחידים הם טיפולים ממושכים בתחבושות ומשחות שאורכים זמן רב יותר.

כמה הכנסות ההשקה צפויה לתרום למדיוונד?

"המכירות שלנו תלויות בטבע, ועדיין אין תחזית מסודרת. אני מניח שהמכירות ברבעון הראשון לא יהיו מאוד גבוהות, אבל במוצר מקורי, בניגוד למוצר גנרי, המכירות נבנות לאורך זמן. השוק הוא של מיליארדים ואני מניח שאם טבע תשווק כמו שהיא יודעת, אפשר להגיע לפוטנציאל מכירות מאוד גבוה. זה שוק של מיליארדים", אמר כהן.

מחכים לאישור FDA

עם קבלת אישור השיווק הסופי באירופה, טבע תרכוש מבעלי המניות של מדיוונד מניות ב־22 מיליון דולר לפי שווי חברה של כ־270 מיליון דולר, כאשר בנוסף, היא תרכוש מניות של מדיוונד בכ־65 מיליון דולר לפי שווי חברה של 593 מיליון דולר עם קבלת האישור לשווק את המוצר של מדיוונד בארצות הברית.

כלל תעשיות ביוטכנולוגיהקיבלה 6 מיליון דולר כתוצאה מהעסקה ומחזיקה ב־52% ממניות מדיוונד, וכן ב־38% ממניות פוליהיל, כאשר בתום התהליך הכולל תחזיק כלל ב־29% במדיוונד שתחזיק ב־%100 מפוליהיל. טבע תחזיק בסוף התהליך כ־51% ממדיוונד, בהתאם לעמידה באבני דרך ובתמורה לסכום כולל של כ־163 מיליון דולר. בנוסף, תשלם טבע 170 מיליון דולר בהתאם לעמידה באבני דרך שנקבעו בין הצדדים.

כמו כן, מעתה תשלם טבע את עלויות הפיתוח של הפוליהיל, שיסתכמו בעשרות מיליוני דולרים וכן תמלוגים שיגיעו עד ל־20% ממהמכירות. טבע כבר השיקה את התרופה בישראל, כאשר מדיוונד, שלה הזכויות על המוצר, הקימה קו ייצור חדש ביבנה המיועד למוצר, במטרה לעמוד בביקושים.

הפוליהיל והנקסובריד הן תרופת המקור הראשונות שאינן של טבע שיוצאות מישראל, כאשר הבקשה לאישור תוגש ראשית בישראל ולאחר מכן ל־FDA.

תגיות