אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכספים דנה באיחוד שיטות עדכון שכר נבחרי הציבור  צילום: גלעד קוולרצ'יק

ועדת הכספים דנה באיחוד שיטות עדכון שכר נבחרי הציבור

משכורתם של חברי הכנסת, הנשיא והשופטים צמודה לעליית השכר הממוצע במשק. שכר השרים וראש הממשלה, המבקר והנגיד, צמוד למדד. השופטים מתנגדים

03.01.2011, 11:34 | תומר אביטל

ועדת הכספים דנה היום (ב') בעדכון שכר לשנת 2011 של נבחרי הציבור ואלו הצמודים להם - ובראשם השופטים. חלק נרחב מהדיון עסק באיחוד שיטות העדכון השונות של השכר. כיום משכורתם של חברי הכנסת, הנשיא והשופטים צמוד לעליית השכר הממוצע במשק ועולה בהתאם. שכר השרים וראש הממשלה, המבקר והנגיד, לעומת זאת צמוד למדד.

המשנה לממונה על השכר בכנסת, יוסי כהן, אמר כי "בדקנו את המשמעות של עדכון שכר למדד ולשכר ממוצע לאורך 17 שנה. מסתבר כי השכר הממוצע עולה יותר מהמדד. העדכון לפי מדד תרם לעלייה של 107%, ולשכר ממוצע- 143%. תשלובת של שניהם- 125%. העדיפות שלנו הוא להצמדה למדד כי זה מנגנון עם עלייה מתונה יותר".

ההצעה נתקלה בהתנגדויות. "שיעשו אחידות לכיוון ההפוך - ויצמידו את כולם לשכר הממוצע במשק", דרש נציג השופטים, השופט משה גל. לדבריו "קשה לגייס עורכי דין מהשורה הראשונה כשופטים כי איננו יכולים להתחרות בשכר. שינוי בהצמדה הוא הפחתה בשכרם של השופטים. שופטים מתמנים ל-30 שנה ואין להם כמעט אפשרויות קידום".

"השופטים לא אשמים שבמהלך השנים הצמידו לשכרם כל מיני עובדים", הלינה השופטת ורדה אלשיך. "תשאירו אותנו כמו שאנחנו, אנחנו לא רוצים הטבות. בשום מדינה נאורה לא צמוד אדם לשכר השופטים - אלא הם נמצאים בספירה אחרת. כאן אפילו פרקליטי מחוז נצמדו לשכר השופטים".

יו"ר ועדת הכספים, משה גפני התעקש על החלת מנגנון עדכון משולב לכלל הבכירים אולם שאר חברי הוועדה התנגדו, וחלקם ביקשו כי שכרם של השופטים ימשיך להתעדכן לפי השכר הממוצע - וכך ימשיך לקבל תוספות מורחבות.

בסיכום החליטה הוועדה לקיים דיון נוסף, לאחר שהממשלה והנהלת בתי המשפט יעבירו לוועדה מידע מקיף אודות השכר והתנאים הנלווים של ראש הממשלה, השרים, השופטים ונושאי משרות בכירות אחרים. יצוין כי החלטה זו מנותקת מעדכון השכר האוטומטי של נבחרי הציבור - שייכנס לתוקף החודש ויוביל לעלייה של מאות עד אלפי שקלים בשכרם לשנת 2011.

גפני, אמר לנוכחים כי "צריך לעשות דיון מקיף גם בתנאים ולא רק בשכר של נציגי הציבור, כדי שיהיו שקופים ועל השולחן - ולא משנה מה העיתונאים כותבים. זה צריך להיות מסודר, ושהאנשים הטובים ביותר יבואו להיות שופטים ושרים- ולא תמיד אנו מצליחים בזה".

שכר חברי הכנסת צמוד לעליית השכר הממוצע במשק ועולה בהתאם, אך לעולם לא יורד. ב־2010 מדד השכר עלה ב־3%, כלומר הח"כים יזכו מ־1 בינואר 2011 לתוספת של 1,000 שקל למשכורתם, שהיא היום 33,463 שקל. במקביל, ועדה ציבורית בוחנת בימים אלה אפשרות להשיב להם את התוספת שלה היו זכאים ב־2009 ושהוקפאה, ולעבות את שכרם ב־1,000 שקל נוספים.

שכר השרים מחושב כאמור באופן שונה, והוא יזנק בינואר ב־7.2%. התוספת מורכבת משני חלקים: התוספת הצמודה למדד שעלה ב־2.2% מתחילת השנה, והחזרת הקיצוץ הזמני של 5% משכרם בין יולי 2009 לסוף 2010. התוספת תגיע ל־2,600 שקל, ושכרם יזנק ל־40 אלף שקל ברוטו. התלוש של בכירים נוספים - ראש הממשלה, נגיד בנק ישראל ומבקר המדינה - יזנק גם הוא.

כמו כן, אישרה היום הוועדה תשלום קצובת ביגוד בגובה 4,018 שקל בשנה לשרים וסגני שרים. ח"כ יעקב אדרי (קדימה) מתח ביקורת על ההחלטה וטען כי ההטבה פירושה תוספת שכר.

תגיות