אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ששינסקי: חלק המדינה ברווחי הגז והנפט יעמוד על 52%-62%, לעומת 66% בדו"ח הביניים צילום: גיא אסייג

ששינסקי: חלק המדינה ברווחי הגז והנפט יעמוד על 52%-62%, לעומת 66% בדו"ח הביניים

לפני העלאת חלקה של המדינה לשיעורים שננקבו, תחול תקופת מעבר בה יעמוד חלק זה על 43%-59%; ששינסקי הציג הקלות ליזמים בקידוח תמר; שטייניץ אמר במסיבת העיתונאים כי הוועדה "עמדה בגבורה במשימה" ומול "איומים והכפשות אישיות"

03.01.2011, 17:14 | ליאור גוטמן ותומר אביטל

ועדת ששינסקי הולכת לקראת השותפים בתגלית תמר, בבעלותו של יצחק תשובה, ומעניקה להם הקלות. במסיבת העיתונאים בה הציגה היום (ב') הוועדה את מסקנותיה, הוכרז כי ההיטל המקסימלי יירד מ-60% ל-50%, כי תינתן הכרה בעלויות מימון של היזמים בתקופת ההקמה, וכי יחול פחת מואץ שיקל על יכולת המימון. בנוסף, מאגרים שיחלו בהפקה עד 2014 יקבלו הקלה וישלמו את ההיטל רק לאחר רווח של 200%. המדינה תדחה את התגמול שלה בשנתיים נוספות. המאגר היחידי שצפוי להתחיל להפיק גז עד 2014 הוא למעשה תמר. "עד 2019 אין שוני בתזרים המזומנים, כלומר ההמלצות שלנו לא ייפגעו באספקט המימוני", הדגיש ששינסקי.

בדו"ח הראשוני של ועדת ששינסקי שפורסם בתחילת נובמבר, נקבע נתח המדינה ברווחי הגז יגיע ל-66%. הוועדה המליצה שלא לשנות את התמלוגים שישלמו חברות הגז, אך להטיל מס של 20%-60% על כל פרויקט ולבטל הטבת מס שהוענקה לתגליות הגז עד כה.

פרופ פרופ' איתן ששינסקי | צילום:: גיא אסיאג פרופ

פרופ' ששינסקי החל את נאומו בחזרה על דבריו מהצגת דו"ח הביניים: "הכנסות הממשלה ממשאבי הטבע נמוכות משמעותית מכל מה שידוע בעולם. החברות קיבלו הטבות מס והמדינה למעשה לא קיבלה דבר תמורת המשאבים שהיא הבעלים שלהם". לדבריו, "חלק המדינה יעלה מפחות מ-30% לרמה של בין 52% ל-62% וזה יחול על כולם. החלטנו על עיקרון של הכנסה הדרגתית של השינויים. קבענו תקופת מעבר שבה הכנסות המדינה תהיה רק 43%-59%".

בדוגמא שהציג ששינסקי נלקח מודל של מאגר תמר, בו נמצאו 250 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי ועלות פיתוחו נעה בין 3 ל-3.5 מיליארד דולר. בנושא תשואת הפרויקט נקבע שהתשואה ליזמים תהיה 17.9%, זאת לעומת 21.2% כיום ו-16.5% במסקנות הביניים. יש בכך התקפלות מסויימת של הוועדה בעקבות ביקורת היזמים בנושא. בתקופת המעבר בין שיטות המיסוי נקבע שיעור תשואה של 18.8%. מספר שנות ההפקה בתקופתן מופעל היטל הגז עומד על 8 שנים בסוף ההליך, עם 7 שנים במסקנות הביניים ו-10 שנים במעבר בין שיטות המיסוי. גם בנושא זה יש משום התקפלות מסויימת מול לחצי החברות.

לדברי ששינסקי, "את גובה התמלוגים השארנו כפי שהחוק קבע אותם. ניכוי אזילה הוא דבר ייחודי בגין משאב מתכלה - אבל זה לחברות שהן הבעלים של המשאב - לכן החברה קבעה שניכוי האזילה יבוטל לאלתר. המרכיב הייחודי של ההמלצות שלנו הוא היטל רווחי יתר על גז. הלכנו בשיטת R-פקטור: יחס בין ההכנסות הצבורות להוצאות הצבורות. כאשר ההכנסות עולות פי 1.5 על ההוצאות נכנס תשלום ההיטל. הוא יעלה בהדרגה ויתואם עם הרווחים של הגופים. זה צודק, וגם ישאיר תמריץ לתגליות פחות רווחיות. בדו"ח הביניים קבענו שההיטל יעלה עד 60%. החלטנו בסוף שהוא יגיע רק עד 50%, וגם רק כשההכנסה תעלה בשיעור 2.2 על ההוצאה".

בתשובה לשאלות העיתונאים, הוסיף ששינסקי כי "רוב השינויים נועדו לתת שולי ביטחון רחבים ליזמים. אני מרגיש הרבה יותר נוח לאור הוראות המעבר של המלצותינו. אנו חושבים שהמסקנות שלנו מאוזנות".

שטייניץ וששינסקי במסיבת העיתונאים, צילום: גיא אסייג שטייניץ וששינסקי במסיבת העיתונאים | צילום: גיא אסייג שטייניץ וששינסקי במסיבת העיתונאים, צילום: גיא אסייג

משרד התשתיות החרים את מסיבת העיתונאים. גורם באוצר הסביר ל"כלכליסט" שמשרד האוצר כלל לא הזמין את משרד התשתיות לאירוע, לרבות בשל העובדה ששר התשתיות עוזי לנדאו מתנגד נחרצות למסקנות הוועדה בשל העובדה שלא נקבע בהן שמאגר "תמר" יוחרג.

שר האוצר, יובל שטייניץ, התייחס להיעדרות של אנשי משרד התשתיות ואמר "אני מודה לתרומה שלהם. הם נקלעו לסיטואציה בעייתית, ומכורח הנסיבות הם נעדרים ממסיבת העיתונאים הנוכחית והקודמת בעת הצגת דו"ח הביניים".

בתוך כך, ח"כ חיים אורון (מרצ) הגיב כי "הלובי האגרסיבי והליכת האיימים של טייקוני הגז עשו את שלהם. הדו"ח מקפח את חלקה של המדינה במשאביה שלה".

שר האוצר, יובל שטייניץ, צילום: אלכס קולומויסקי שר האוצר, יובל שטייניץ | צילום: אלכס קולומויסקי שר האוצר, יובל שטייניץ, צילום: אלכס קולומויסקי

במסיבת העיתונאים פתח שר האוצר, יובל שטייניץ, את דבריו באומרו "בשעה טובה, לאחר כמעט 9 חודשים, ועדת ששינסקי - ועדה מקצועית לעילא ועילה, מסיימת את עבודתה". שטייניץ הודה בהתרגשות לפרופ' ששינסקי "עשית עבודה מקצועית ועניינית מהתחלה ועדה הסוף, ועמדת בלחצים". לאחר מכן הודה השר לשאר חברי הוועדה.

השר הוסיף "הכלל הוא ברור. נגעת - מצאת ותרוויח. אנחנו מדינה שמעודדת יזמות ושוק חופשי. כשר אוצר אני מחויב לעודד השקעות בכל התחומים - כולל אנרגיה. אני רוצה לומר דברים ברורים. כשר אוצר אני חייב לדאוג לכך שאזרחי מדינת ישראל - אנו, בנינו ונכדינו - ייהנו מתגליות הטבע שלהם". השר הדגיש "לא רק באופן עקיף אלא גם ישיר. המצב שבו אזרחי מדינת ישראל הם היחידים שלא נהנים בצורה משמעותית מאוצרות הטבע - הוא בלתי הגיוני ובלתי נסבל. אנו משנים את זה כאן, היום!".

"ההשפעה של הוועדה תורגש מהיום, אבל גם בטווחים של מחמש שנים והלאה. אנו מטפלים באינטרסים החיוניים של ישראל לטווח הבינוני והארוך. עם זאת, כשגיליתי את ההזנחה בתחום במשך 60 שנה, הגעתי למסקנה שעליי כשר אוצר לדאוג שמדינת ישראל תהנה מאוצרות הטבע. יכולה להיות לזה משמעות אדירה לחוסן הלאומי, הכלכלי, והחברתי של ישראל".

שטייניץ הוסיף כי "בשנות החמישים חלק המדינה היה קרוב ל-60% משום שמס החברות היה 50%. מאז היה תהליך של ירידה הדרגתית במס החברות. היזמים הנוכחיים החלו לחפש כשהמס עמד על 36% ועכשיו הוא עתיד לרדת ל-18%. כך קרה שהחלק של המדינה ירד וירד - והיום אנו מתקנים את זה כמו בכל העולם".

שטייניץ ציין כי "לא יכול להיות שבכל מדינה בעולם תיקנו פעמיים ושלוש את שיעור המס, ורק בישראל לא עשו זאת. לשמחתי ארגונים בין-לאומיים הביעו תמיכה ברורה בנושא". לדבריו, "היה מסע הכפשות, איומים, והכפשות אישיות מול יו"ר הוועדה. אני מבין את הצורך של ויכוח, דרישות, מסע שכנועים והסברה - זה לגיטימי. אבל נחצו קווים אדומים, ובמקום חופש הבעת דעה מול הממשלה, הכנסת והוועדה המקצועית - אנו מקבלים ניסיון שנראה כמו שיבוש היכולת לקבל החלטות ענייניות במדינת ישראל".

השר המשיך ואמר כי "גם בשינוי החוק לעידוד השקעות ראינו מסע לחצים אגרסיבי. עמדנו בו בכבוד, אבל זה לא היה קל. אנו מתקרבים לקו האדום שבו במקום הבעת עמדה, ובמקום מסע הסברה ולחצים לגיטימיים, אנו עלולים להגיע למצב שבגלל אינטרסים כלכליים כבדים תשובש יכולתנו לקיים דיונים ענייניים ולקבל החלטות ענייניות בכנסת. בממשלה ובכנסת צריך לחשוב איך לגדר את הדבר הזה - ולשים מגבלות נכונות כדי שמחיר הדמוקרטיה תאפשר ויכוח ציבורי אבל לא לחצים שימנעו דיון והחלטות ענייניות". "עדיין לא עברנו את הקו הזה", הסתייג השר, "עובדה שהוועדה קיבלה החלטה, ושחוק עידוד השקעות אושר. אבל אנו קרובים אליו".

שטייניץ הדגיש כי "הפעם, בזכות התמיכה הציבורית והגיבוי של קרן המטבע הבינ"ל ושל ה-OECD שקראו לא להיכנע ללחצים - אין לי ספק שהמסקנות יקודמו. לי יש ניסיון טוב עם האוצר והכנסת. העברנו תקציב דו שנתי מלא ראשון בהיסטוריה של העולם כולו. העברנו חוק עידוד השקעות הון מודרני ואולי הטוב מסוגו בעולם. הייתה התנגדות חריפה של גופים אינטרסנטיים, והיינו על סף חציית קווים אדומים. יש שינויים אבל למרות הלוביסטים - אנחנו מצליחים להעביר את רוב ההחלטות בכנסת - ואני משוכע שנצליח גם הפעם. היה לי גיבוי מלא של ראש הממשלה מההתחלה שהיה ברור לו שצריך שינוי, ואפילו בחברות האנרגיה נפל האסימון שהמצב לא יכול להימשך".

שטייניץ סיכם ואמר כי "אלמד את הדו"ח בימים הקרובים ואז אציג אותו לרה"מ. לאחר מכן אנו צריכים לקבל החלטות במהירות. ההבדלים בין דו"ח הביניים לדו"ח הסופי הם בעקבות שימועים רציניים בפני הוועדה ולא כתוצאה מלחצים, אלא ממקצועיות". בסוף נאומו התבדח שטייניץ ואמר לפרופ' ששינסקי "איתן, בקרוב תוכל לחזור לשגרה ולנשום כמו אדם חופשי".

תגיות