אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיאניות התשואות לשנת 2010: קרנות היתר והאגרסיביות צילום: shutterstock

שיאניות התשואות לשנת 2010: קרנות היתר והאגרסיביות

קרנות היתר השיגו תשואה ממוצעת של 30% בשנה החולפת, ועקפו בקלילות את כל הקרנות בקטגוריה המנייתית. מי שהשיגה למשקיעיה את התשואה הגבוהה ביותר היתה קרן ילין לפידות יתר, שזינקה ב־40% והשאירה את מדד הייחוס מאחור

04.01.2011, 08:24 | אלינור ארבל, IFO

שנת 2010 היטיבה מאוד עם אוהבי הסיכון באחד העם. שוק המניות הישראלי החזיר תשואות נאות למשקיעים אשר נתנו בו אמון, כאשר עליות נרשמו במדדי המניות כמעט בכל התחומים והקטגוריות. בממוצע, שוק המניות התל אביבי עלה בכ־17% השנה (בחישוב של כל הקטגוריות המנייתיות).

כדי להעריך את שיעורי ההצלחה של קרנות הנאמנות שפעלו ב־2010 בשוק המניות, יש צורך להשוות את ביצועיהן אל מול מדד הייחוס. נכון, בחינת תוצאות אידיאלית אמורה להתפרס על פני טווח ארוך יותר של שלוש שנים, וזאת כדי לקבל תמונה אותנטית יותר לגבי איכות ניהולה של קרן הנאמנות.

אולם, עם זאת, טור זה יתרכז בהישגי השנה החולפת, ויעניק תמונת מצב עדכנית לטווח הקצר. לצורך כך בחנו את חמש הקטגוריות המנייתיות העיקריות הכוללות את ת"א־25, ת"א־100, מדד יתר ת"א, מניות כללי ומניות חו"ל כללי.

בשורה התחתונה, מניתוח נתוני מאגר הנתונים של חברת המחקר העולמית מורנינגסטאר עולה כי מבין הקרנות המנייתיות, מי שהובילו את התשואות ב־2010 היו קרנות היתר והקרנות האגרסיביות.

לצד זאת, קרנות היתר התבלטו גם במסגרת בדיקת הביצועים הממוצעים שהציגו כל הקרנות שפועלות בקטגוריית המניות. בממוצע, קרנות אלה רשמו את התשואה הגבוהה ביותר - 30% במהלך השנה החולפת - אולם בהשוואה למדד הייחוס, מדובר דווקא בתשואה הנמוכה ב־5% מזו שהשיג מדד יתר ת"א. בקטגוריית זו פועלות 15 קרנות, המנהלות יחד כמיליארד שקל, וגובות דמי ניהול ממוצעים של 2.88%.

למקום השני הגיעו קרנות ת"א־100 עם תשואה ממוצעת של 16.4% ב־2010, מעט יותר מהמדד שעלה בכ־15.4% בתקופה זו. בתוך הקטגוריה התבלטו לטובה הקרנות האגרסיביות, שהתברגו במקומות הראשונים במונחי תשואה.

באופן עקרוני, כ־25 קרנות משקיעות בחברות ת"א־100 והן מנהלות יחד סכום כולל של כ־2.2 מיליארד שקל. דמי הניהול הממוצעים שקרנות אלה גובות עומדים על 2.33% בשנה. מעניין לציין כי קבוצה קטנה יחסית של שמונה קרנות, הפועלות תחת הקטגוריה ת"א־75, הניבה תשואות גבוהות יותר מאשר קרנות ת"א - 100כ־16.6% בשנה.

המנצחות בקרב על התשואה

השלב השני בניתוח הוא בחינת כל קטגוריה לגופה, במטרה לאתר מי היתה הקרן שרשמה את התשואה הגבוהה ביותר במהלך השנה החולפת.

למקום הראשון ברשימת חמש הקטגוריות המנייתיות בכלל, ובקטגוריית קרנות היתר בפרט, הגיעה קרן ילין לפידות יתר, עם תשואה של כ־39.7% בשנה, כאשר בשלושת החודשים האחרונים של השנה היא רשמה את הקפיצה הגדולה בתשואה - 15%. לשם השוואה, בשנת 2009 השיגה ילין לפידות יתר תשואה של 128%.

הקרן מנהלת נכסים בהיקף כולל של כ־126 מיליון שקל, כאשר רק מתוכם גויסו רק בשנה האחרונה כ־75 מיליון שקל, וגובה דמי ניהול של 2.75%. נכון לסוף אוגוסט, הקרן החזיקה במניות של כ־120 חברות, כאשר הגדולות בהן היו דלק קידוחים וכיל. אחריה בקטגוריית קרנות היתר הגיעה קרן אפסילון יתר עם תשואה של 37% בשנה החולפת.

קפיצה בתשואה ברבעון הרביעי

למקום הראשון בקטגוריית מניות כללי הגיעה הקרן טופ אלפא מניות עם תשואה שנתית של 31.1%. קרנות הפועלות תחת קטגוריית מניות כללי רשאיות להשקיע במניות הנסחרות בכל המדדים, מה שהופך את עבודת ניהול התיק למאתגרת יותר.

טופ אלפא היא קרן חדשה יחסית, שהוקמה בסוף שנת 2009 ומנהלת כ־16.9 מיליון שקל. דירוג הסיכון של הקרן עומד על 4B, כלומר מדובר בקרן שרשאית להשקיע עד 120% מנכסיה במניות. הקרן גובה דמי ניהול של 2.95% בשנה ואחזקותיה העיקריות הן במניות טבע, נייס, אלביט ובנק לאומי.

אלון רוטלוי, מנהל ההשקעות הראשי של טופ אלפא אלון רוטלוי, מנהל ההשקעות הראשי של טופ אלפא אלון רוטלוי, מנהל ההשקעות הראשי של טופ אלפא

במקום הראשון בקטגוריית קרנות מדד ת"א־100 התמקמה קרן מיטב מניות ת"א־100 פלוס. הקרן הניבה תשואה של 28.8% בשנה (כאשר ברבעון האחרון של השנה השיגה קפיצה של 18.1%), והיכתה את המדד אשר עלה בכ־15.4% באותה תקופה. לשם השוואה, בשנת 2009 הניבה הקרן תשואה של 209%.

יש להניח שאת התשואה הגבוהה השיגה הקרן בזכות אסטרטגיית ההשקעה האגרסיבית שבה היא מחזיקה. מדובר בקרן בעלת דירוג סיכון של 5A, המחויבת להשקיע לפחות 80% משווי נכסי התיק שלה במניות ת"א־100, באופציות ובחוזים עתידיים על מדד ת"א־25.

נכון לסוף אוגוסט, החזיקה הקרן בחשיפה של כ־40% למניות הפיננסיות, כאשר עם האחזקות העיקריות שלה נמנו מניות בנק לאומי, בנק הפועלים, בנק דיסקונט והחברה לישראל. עבור עבודת ניהול התיק גובה הקרן שיעור הוספה בגובה של 1% מערך ההשקעה, זאת בנוסף לדמי ניהול גבוהים יחסית של 3% בשנה. חשוב להזכיר כי קרנות אגרסיביות מסוג זה נוטות להצליח מאוד בזמנים טובים ולהתרסק בזמנים הרעים: בשנת 2008 הקרן צנחה ב־78%.

חשיפה של עד 120% למטבע חוץ

קרן כלל מעו"ף בריבוע הגיעה למקום הראשון בקרב קטגוריית ת"א־25 במהלך 2010. הקרן מנהלת 84.5 מיליון שקל והניבה תשואה של 23.8% בשנה, יותר ממדד ת"א־25 אשר עלה ב־16.2%. מדובר בקרן ממונפת שרשאית להשקיע עד 200% מנכסיה (ולא פחות מאשר 180%) במניות מדד ת"א־25. קרן כלל מעו"ף בריבוע גובה דמי ניהול שנתיים בהיקף של 3.4%, ואחזקותיה העיקריות בתיק, נכון לסוף ספטמבר אשתקד, היו כיל, טבע, ופריגו.

בקטגוריית קרנות מניות חו"ל כללי הגיעה קרן יובנק מניות חו"ל עם תשואה שנתית של 16.9%. הקרן מנהלת כ־56 מיליון שקל, כאשר כמחצית מהסכום גויסה במהלך השנה החולפת. לקרן חשיפה של עד 120% למט"ח, והיא גובה שיעור הוספה של 0.8% בנוסף לדמי ניהול בגובה של 2.4%.

קטגוריית מניות חו"ל כללי, המונה כ־25 קרנות בישראל המנהלות יחד סכום של 842 מיליון שקל, כוללת קרנות המשקיעות ברחבי העולם, שלא בהכרח נצמדות למדדים ספציפיים.

מלאכת ניהול הקרן ובחירת המניות מתוך היצע כמעט אינסופי דורשת מיומנות והיכרות עם שוקי המניות בעולם. נכון לסוף ספטמבר, השקיעה הקרן של יובנק כ־85% מנכסיה בארה"ב, 9.5% באירופה ו־5% באסיה. עם אחזקותיה הגדולות בתיק נמנות ג'נרל אלקטריק (סימול: GE), בנק אוף אמריקה (סימול: BAC) ונוקיה (סימול: NOK).

קרנות נאמנות המשקיעות במניות מדד היתר: תחת קטגוריית זו, שהצליחה לייצר למשקיעים ב־2010 את התשואה הגבוהה ביותר מבין הקרנות שמשקיעות באפיק המנייתי (כמעט 40%), פועלות 15 קרנות המנהלות סכום של 987 מיליון שקל. אף שקרנות אלה גובות את שיעור דמי הניהול הגבוה בקטגוריה (2.88% לשנה), הן הצליחו לגייס אשתקד את הסכום השני בגובהו - 267 מיליון שקל

יובנק מניות חו"ל היא שיאנית הקטגוריה עם תשואה של 17% בשנה החולפת. הקרן משקיעה 85% מנכסיה באחזקות בארה"ב, ובין אחזקותיה: מניות נוקיה, GE ובנק אוף אמריקה.

IFO נציגת מורנינגסטאר בישראל

תגיות