אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרמה בוועדת הכלכלה: נדחתה הצעה לתמוך במסקנות ועדת ששינסקי צילום: עמית שאבי

דרמה בוועדת הכלכלה: נדחתה הצעה לתמוך במסקנות ועדת ששינסקי

ברוב של 4 מול 3 דחתה הוועדה הצעה להכיר בהמלצות ששינסקי. הח"כים המתנגדים: אנסטסיה מיכאלי, נסים זאב, רוברט אילטוב ויוליה שמאלוב ברקוביץ'. ל"כלכליסט" נודע כי תשובה נפגש עם חברי ועדות הכספים והכלכלה כדי לטרפד את העלאת שיעור המס

04.01.2011, 16:38 | תומר אביטל

דרך הייסורים שיעברו המסקנות הסופיות של ועדת ששינסקי בצנרת החקיקה צפויות להיות קשות יותר מהתחזיות. מרבית חברי הכנסת סירבו להצביע בעד הצהרה פשוטה שתומכת בהמלצות הוועדה. בתום הדיון בוועדת הכללה ביקש היו"ר כרמל שאמה-הכהן להעביר החלטה לפיה הוועדה בעד המלצות ששינסקי והיא מברכת את חברי הוועדה, רה"מ ושר האוצר על מסקנות הדוח הסופי. שאמה ביקש גם להחליט כי הוועדה בעד השינוי הפיסקלי. אולם רק חברי הכנסת שלי יחימוביץ' ודב חנין הצביעו איתו. חברי הכנסת אנסטסיה מיכאלי, נסים זאב, רוברט אילטוב, ויוליה שמאלוב ברקוביץ' הצביעו נגד וההחלטה נפלה. חברי הכנסת ציון פיניאן ורונית תירוש נמנעו.

בתוך כך, ל"כלכליסט" נודע כי יצחק תשובה החל להיפגש עם חברי כנסת מוועדות הכספים והכלכלה במטרה לטרפד את העלאת שיעור המס על תגליות הגז.

"לא מטריד אותי שניקלע בכנסת לסוגיה של שיטת שקשוקה סביב הנושא", אמר שאמה בדיון. "ואולם מטרידה אותי שיטת הסלמי. כבר הורידו אתמול חתיכה אחת - וזה עוד היה בוועדה מקצועית שאמורה להיות עמידה במקסימום ללחצים. כשזה יגיע לכנסת - אני אהיה מוטרד מאוד. כי ראינו איך הכנסת מושפעת מלחצים. עלול להתקיים מצב שבו, במקרה הטוב, יישמרו ההמלצות כחומר לימודי לדור הבא בלבד".

שאמה גם ביקר את החלטת הוועדה לביקורת המדינה מאתמול, לבקש ממבקר המדינה לבדוק את התנהלותה של ועדת ששינסקי. "אני רואה זאת בחומרה. זה חלק ממסע הלחצים על הוועדה המקצועית. הגשתי רוויזיה ואני מקווה שההחלטה תתהפך".

קידוח תמר. מנכ"ל משרד התשתיות: "צריך להגדיל את הוודאות של המאגר", צילום: אלבטרוס קידוח תמר. מנכ"ל משרד התשתיות: "צריך להגדיל את הוודאות של המאגר" | צילום: אלבטרוס קידוח תמר. מנכ"ל משרד התשתיות: "צריך להגדיל את הוודאות של המאגר", צילום: אלבטרוס

שאמה עקץ את ועדת הכספים ואמר: "אם הנושא יידון בוועדת הכלכלה זה יהיה בחינם. אך אם זה יהיה בוועדת הכספים - המדינה תצטרך לשלם צ'ק". לדבריו, "לא ייתכן שהיו"ר הקודם ערך ישיבה לפני המסקנות הסופיות והוועדה אימצה החלטה סותרת לששינסקי. על ועדת הכלכלה לאמץ מסקנות אחרות".

לדברי גורמים ממשלתיים, שאמה עדכן מראש את יו"ר הכנסת וגורמים פוליטיים נוספים על כך שהוא מעלה את הנושא להצבעה למרות שהוא ידע כי יפסיד. הסיבה שהעלה את הנושא בכל זאת היא על מנת לאותת לממשלה ולציבור על השתלטות אינטרסים זרים על חברי הוועדה.

נציג האוצר בדיון, שאול מרידור, אמר: "חלק המדינה - שהוא מהנמוכים בעולם - יגדל ל-52-62%, ובתקופת המעבר אף פחות". הוא הדגיש כי "הוועדה סבורה שאין בעיה לפתח את מאגר תמר בזמן. להיפך, הוראות המעבר בחלקן הן תמריץ לעמוד בלוחות הזמנים. אם תמר תתחיל להפיק לפני 2014, היא תקבל הטבה משמעותית לאורך חיי הפרויקט". מרידור הסביר את הריכוך בהמלצות הוועדה בכך ש"במהלך השימוע הוצבו לנו נתונים חדשים, ונתונים קיימים שהודגשו"

 

לאחר מכן התעורר דיון סוער בין חברי הכנסת. ח"כ רונית תירוש ביקרה את מרידור ואמרה: "מי יסייע ליזמים? המשקיעים הקטנים שעכשיו ירוצו לבורסה? על סמך מה אתה אומר שאין בתמר בעיה מימונית?" שלי יחימוביץ' אמרה: "תנו לנציג הממשלה לדבר. צריך להיות פה דיון רציני". יוליה שמאלוב ברקוביץ' התרעמה על יחימוביץ': "את מייצגת את התקשורת כדי לקבל תמונה וכותרת. המשקיעים נפגעים, ואת מפילה עלינו לכלוך וגם קיבלת מספיק כותרות. בוא נדאג למדינת ישראל שעכשיו תלויה במצרים".

 

מנכ"ל משרד התשתיות שאול צמח, שנעדר ממסיבת העיתונאים אתמול אמר: "חשוב לדייק. אף אחד לא חזר בו - לא חתמנו על משהו. מה שפורסם היה רק טיוטה להערות ציבור. להגיד שחברי ועדה חזרו בהם זה סוג של ספין.

 

"יש כיום מאגר אחד מפותח - מרי בי. הוא המאגר הישראלי היחיד שמספק גז לחברת החשמל ולקוחות אחרים, והכמות בו הולכת ופוחתת. בימי השיא המערכת לא תוכל לספק את כל הכמויות שמערכת החשמל מהצד השני צריכה. אנו דוחפים את משק החשמל לצרוך גז טבעי. 37% מייצור החשמל בשנת 2010 היה מגז טבעי - וזה הולך וגדל. בעקבות ההמלצות אנחנו עלולים להיקלע לבעיות שלא ניתן לטפל בהם בכסף - להכניס את משק האנרגיה לכשל זו טעות. אנו צריכים לתת סיוע וכתף בגלל אינטרסים של מדינת ישראל. ייצור חשמל זה אינטרס ממדרגה ראשונה. תהליכי החקיקה לוקחים זמן ולכן צריך ודאות".

 

יחימוביץ' אמרה לצמח: "אתה רשום בפרוטוקול כמי שהתייצב לצד האוצר בדו"ח הביניים, רשום שהצבעת בעד המלצות הוועדה". צמח ענה: "לא היתה הצבעה, זו היתה טיוטה". הוא הוסיף: "צריך לשנות את המשטר הפיסקלי אבל כך שלא יפגע במשק האנרגיה, וצריך להגדיל את הוודאות של מאגר תמר. אבל אין ויכוח שהמשטר הפיסקאלי צריך להשתנות. הוויכוח הוא על מתי וכמה. העובדה שיש סיכוי שישראל תקבל גז רק מספק אחד שהוא מחוץ לתחומה צריכה להדיר שינה ממי שמטפל במשק האנרגיה".

 

יחימוביץ' גם ביקרה את חברי הכנסת ואמרה כי "למרבה הצער חלק ניכר מהח"כים שכחו שהם מייצגים את הציבור, והם מחבקים חיבוק מביך וחסר בושה את בעלי ההון".

 

מנכ"ל דלק גדעון תדמור אמר: "יש כמה בעיות עם הדו"ח של הוועדה שחרגה מהמנדט שניתן לה. נקבע פעם אחת שצריך להשוות את ישראל למדינות דומות. נעשתה השוואה הזויה למדינות שחלק מהאנשים בכלל לא זוכרים שהן קיימות. וגם הושווה לנורבגיה בה המדינה משתתפת בהוצאות. יותר מזה, צריך לעשות התאמות מתבקשות לישראל: זה גז ולא נפט, מים עמוקים מאוד, ושוק הגז מוגבל".

 

תדמור הוסיף כי "נובל הראו מצגת שאם הפרויקט היה בארה"ב אז אפשר למכור את כל ההפקה לשוק, אך בישראל השוק מוגבל, ובגלל אפקט ששינסקי איבדנו משהו כי ברח לנו חוזה משמעותי".

 

תדמור הדגיש כי "זה דפקטיביות של גבייה ולא אפקטיביות כמו שהאומר אמר. מתעלמים מה-DNA של העולם. ובקשר לניכוי אזילה - זה כן קיים בצרפת, יפן ומקומות נוספים. הניכוי היה עידוד לאנשים להשקיע את כספם בסיכון גבוה. האם מישהו מציע לבטל את ההטבות לטבע ואינטל? מוליכים שולל אנשים כי דקה לפני שהתגמולים משתלמים - מבטלים את ההטבה. זוהי הונאה". לדבריו, "יש בעיה מימונית, ומה שקורה כאן זה שאפקט ששינסקי נותן העדפה לגז מיובא, ואני אומר זאת לח"כ יחימוביץ' שקידמה את חוק העדפת תוצרת הארץ".

   

אתמול פרסמה ועדת ששינסקי את המלצותיה הסופיות, ולפיהן ההיטל המקסימלי יירד מ-60% ל-50%; תינתן הכרה בעלויות מימון של היזמים בתקופת ההקמה; ויחול פחת מואץ שיקל על יכולת המימון. בנוסף, מאגרים שיחלו בהפקה עד 2014 יקבלו הקלה וישלמו את ההיטל רק לאחר רווח של 200%. המדינה תדחה את התגמול שלה בשנתיים נוספות. המאגר היחידי שצפוי להתחיל להפיק גז עד 2014 הוא למעשה תמר.

בדו"ח הראשוני של ועדת ששינסקי, שפורסם בתחילת נובמבר, נקבע נתח המדינה ברווחי הגז יגיע ל-66%. הוועדה המליצה שלא לשנות את התמלוגים שישלמו חברות הגז, אך להטיל מס של 20%-60% על כל פרויקט ולבטל הטבת מס שהוענקה לתגליות הגז עד כה. 

בתוך כך מסתמן כי בשבוע הבא תתקיים פגישה בלשכתו של ראש הממשלה לדון במסקנותיה של ועדת ששינסקי. עד היום לא התבטא ראש הממשלה בנושא.  

תגיות

32 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

29.
ועדת שישנסקי
כולי נפעם ממאבקה הציבורי של ח"כ שלי יחימוביץ בנושא רווחי הטיקונים ממרבצי הגז שנקבעו ע"י ועדת שישנסקי שמשמעותם הגדלת משמני רבצם על חשבון מאגר השייך לכל אזרחי המדינה . שלי הנמרצת כל פעולותיך הן קודש לציבור בשוני מאלה שתומכים בטיקונים ולא תמיד כוונותיהם טהורות הרשי לי להביע לך את הערכתי הכנה על מאבקך שצריך לשמש דוגמה לח"כ אחרים שעומדים מנגד ולא תמיד טובת הציבור מענינת אותם למרות שיום לפני הבחירות מתחפשים כרובין הוד מזויף - מי יתן ותמשיכי לשרת אותנו כפי שאת עושה זאת כיום בהצלחה מרובה . עמוס
גבעתי עמוס , חולון  |  04.01.11
לכל התגובות