אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: האסירים הבריחו סמארטפונים - ותיאמו שביתות צילום: צביקה טישלר

דו"ח טכנולוגי: האסירים הבריחו סמארטפונים - ותיאמו שביתות

כשהעידן הדיגיטלי מגיע אל בתי הכלא, חוקי המשחק משתנים. וגם: בנק אוף אמריקה ממשיך להתגונן מפרסום אפשרי של ויקיליקס, ועובד בחברת גז שלא מחזיק בטלסקופ - אבל הצליח לגלות ארבעה כוכבי לכת חדשים

04.01.2011, 13:30 | יוסי גורביץ

מהפכת המידע מגיעה אל האסירים

 

לפני כחודש פתחו אסירים בג'ורג'יה בשביתה. הם מחו על שורה של פגיעות בהם: על כך שהם לא מקבלים תשלום על העבודה שהם מבצעים, על המזון הגרוע, על הגבלת הביקורים בתאיהם. מה שהדהים את השב"ס המקומי היתה העובדה שהשביתה לא היתה מקומית: היא פרצה בו זמנית בשורה של בתי כלא, והמהלכים של האסירים היו מתואמים.

השיטה? לא מסובכת למדי. סמארטפונים הוברחו לתוך בתי הכלא, והאסירים הקימו לעצמם במהירות קבוצות דיון ועמודי פייסבוק, תוך שימוש בשמות בדויים. הם עדכנו זה את זה מדי זמן קבוע על ההתפתחויות, יצרו קשר עם עוכרי הדין שלהם, ועדכנו את התקשורת במתרחש.

השימוש בסמארטפונים בבתי הכלא אסור, כמו בכל סלולרי אחר. אבל האיסור הזה מאבד מכוחו במהירות. מדובר במוצר מבוקש, וכמו כל מוצר מבוקש אחר יש מי שיבריח אותו פנימה תמורת תשלום נאות. הבעיה, כמובן, היא שסמארטפונים מאפשרים לא רק לתאם שביתת אסירים. ברוני פשע יכולים להשתמש בהם כדי להמשיך ולנהל את הארגונים שלהם מאחורי הסורגים. לפחות במובן אחד, מודים בשירותי הכליאה, החומות נעלמו: פעם, אם היית עצור ולא היה לך סגן שאפשר לסמוך עליו, ארגון הפשע שלך היה קורס. לא עוד.

ממשל אובמה העביר באוגוסט האחרון חוק שלפיו השימוש בסמארטפון בכלא ייחשב לעבירה פלילית פדרלית, שהעונש עליה יהיה עד שנת מאסר נוספת. הסוהרים מבצעים חיפושים אינטנסיביים אחריהם. ועדיין, המכשירים מגיעים לכלא באלפיהם. בבתי הכלא של קליפורניה לבדם, מצאו הרשויות 9,000 סמארטפונים במהלך 2010. אפילו אם הרשויות יצליחו לאסוף 75% מהם, וזה ממש לא בטוח, מספר המכשירים שבכל זאת ייכנסו עדיין יהווה בעיה.

יש, כמובן, אפשרות לחסום שידורים סלולריים בתחום מתקן הכליאה, וכמה בתי כלא ניסו לעשות את זה. אבל חברות הסלולר נעמדו על הרגליים האחוריות וטענו, ככל הנראה בצדק, שצעד כזה מנוגד לחוק. לפחות כרגע ולפחות בחלק מהמובנים, המהפכה הדיגיטלית הופכת גם את חומות הכלא למכשול שעבר זמנו.

הסוהרים מחפשים את הסמארטפונים, אבל אי אפשר למצוא את כולם, צילום: shutterstock הסוהרים מחפשים את הסמארטפונים, אבל אי אפשר למצוא את כולם | צילום: shutterstock הסוהרים מחפשים את הסמארטפונים, אבל אי אפשר למצוא את כולם, צילום: shutterstock

הכינו בנקכם לוויקיליקס

 

בבנק אוף אמריקה יודעים שהם הולכים לחטוף, הם פשוט לא יודעים מתי. מנהיג ויקיליקס ג'וליאן אסאנג', שכנראה התאהב בדמות הנבל הג'יימס בונדי, התרברב לאחרונה שהוא "יפיל בנק גדול" ושיחשוף את "ביוספירת השחיתות של הבנק". אגב, בהזדמנות אחרת אסאנג' גם אמר שהוא יצית מהומות בכל המשטרים במזרח התיכון, כאילו שזה מה שהיה חסר לנו.

ג ג'וליאן אסאנג'. מפחיד את הבנק, ולא בגלל האוברדראפט שלו | צילום: בלומברג ג

בדיקה מדוקדקת של ההצהרות של אסאנג' העלתה שב-2009 הוא אמר שיש לו דיסק קשיח של בכיר, ורמז שמדובר בבנק אוף אמריקה. מאז האיום האחרון שהשמיע, החלה המניה של בנק אוף אמריקה לבצע תרגיל מרהיב של צניחה חופשית, ובבנק קלטו שיש להם בעיה. הם מיהרו להקים צוות של כ-20 איש, בהנהגת סמנכ"ל הערכת הסכנה הראשי (יופי של תואר), ברוס ר. תומפסון. הם גם שכרו שורה של מומחים אחרים, כדי להתמודד עם מה שיש לאסאנג' עליהם.

המסכנים סורקים מיליוני מסמכים של הבנק כדי לגלות את הפצצה המתקתקת. אם כי, כמובן, הם לא ידווחו לנו עליה כשהם יצליחו בכך, ויש להניח שהם מכינים קמפיין-נגד שתפקידו יהיה לעמעם את החשיפות של ויקיליקס. בינתיים הם קנו מראש כמה כתובות רשת שיכולות להשמיץ את הבנק, אם כי דובריו מתעקשים שאין קשר. בטח שאין.

 

דרך צנועה לתהילת עולם

"כולנו שוכבים בזרם הביוב, אבל חלק מאיתנו מביטים בכוכבים", אומרת אמרה רומאית. אני מקווה שלא ניסיתם את זה בליקוי החמה היום, אבל לפיטר יאלוביצ'ור זה דווקא עבד.

יאלוביצ'ר הוא בסך הכל עובד בחברת גז בדרום יורקשייר, אם כי יש לו שני תארים במדעים – מה שמעיד על מצבו העגום של התחום היום. הוא אסטרונום חובב, חבר בעמותת האסטרונומים המקומיים. ועל הדרך, הוא גם הצליח לזהות ארבעה כוכבי לכת שהמדע לא הכיר.

הוא לא השתמש בטלסקופ. הפלנטות שהאסטרונום החובב הנ"ל עוסק בהן רחוקות מדי – הקרובה שבהן נמצאת במרחק 58 שנות אור, הרחוקה במרחק 190 שנות אור. הוא השתמש בשני מחשבים, כדי לעבור על נתונים שאספו אסטרונומים בנסיון למצוא משהו בתוך כל הרעש. והוא גם הצליח.

השיטה של יאלוביצ'ר? הוא התבונן בשמשות וחיפש שינויים קלים בהתנהגות שלהן, שעשויים להעיד על כך שיש פלנטה או פלנטות שנעות סביבן. כשמצא כאלה, שלח אותם למצפה הכוכבים בסנטה קרוז, לאימות. זה לקח לו הרבה מאד זמן – מאות שעות פנאי שהועברו בבהיה במסכי מחשב ובחישוב נוסחאות. אבל עכשיו הוא זכה לתהילת נצח קטנה.

התחביב: לגלות פלנטות, צילום: אתר http://www.worldwidetelescope.org התחביב: לגלות פלנטות | צילום: אתר http://www.worldwidetelescope.org התחביב: לגלות פלנטות, צילום: אתר http://www.worldwidetelescope.org

קצרצרים

טוב, אולי די כבר עם השערוריות שקשורות לאפסטור של אפל? כבר התרגלנו לכך שאפליקציות נועזות או סתם מילונים שמכילים מילים שדוד סטיב לא אוהב נתקעות בצנזורה. אבל מסתבר שאין בעיה להעביר אפליקציה שתפקידה לסייע לך לרכוש מריחואנה, פעולה בלתי חוקית בכל מדינות ארצות הברית וברוב מדינות העולם. לגזור ולזכור, לפעם הבאה שאפל תטען שהיא מצנזרת משהו מתוך "ציות לחוק". הבעיה היחידה היא של האפליקציה היא קהל היעד שלה: הסטלנים מוחים על כך שהאפליקציה לא מבחינה בין סוגים שונים של מריחואנה ושהיא לא משמשת כמשקל.

ארגון הטרור אנונימוס יוצא למתקפה נגד ממשלת תוניסיה. זה לא בגלל הרקורד הגרוע למדי של תוניסיה בתחום זכויות האדם ובמיוחד זכויות הנשים, אלא כי הממשלה שם מצנזרת את אתר ההדלפות, כולל גרסה מקומית שלו, טוניליקס. זאת הדגמה מצוינת נסופת למוסר הסלקטיבי של העלק-אקטיביסטים (או בקיצור, עלקטיבסטים) הללו. ההתקפה הצליחה לשתק את אתרי הממשלה של תוניסיה ולהשחית את אתר הבית של ראש הממשלה. תושבי המדינה עצמה, שתוארה בשדרים של ממשלת ארה"ב כמדינת משטרה, התרשמו קצת פחות מוויקיליקס: מה שהוציא אותם לרחובות היה אזרח אחד, שהצית את עצמו במסגרת מחאה נגד השלטונות.

מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר. הגרסאות הישנות של חלונות ואקספלורר עדיין בשטח, צילום: בלומברג מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר. הגרסאות הישנות של חלונות ואקספלורר עדיין בשטח | צילום: בלומברג מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר. הגרסאות הישנות של חלונות ואקספלורר עדיין בשטח, צילום: בלומברג

דיווחנו בתחילת השבוע על כך שרבים ממשתמשי הוטמייל, שירות המייל הגדול בעולם, איבדו את המיילים שלהם. מיקרוסופט הודיעה כבר אז שהיא מטפלת בבעיה, ואתמול דיווחה שהבעיה נפתרה וש-17,355 אנשים שהמיילים שלהם אבדו קיבלו אותם בחזרה. ככה עושים את זה: בלי להורות לעובדים לטעון שאין בעיה, בלי למשוך את הנושא שבועות עד שאין ברירה אלא לכנס מסיבת עיתונאים, בלי להאשים את המשתמשים.

ועוד חדשות טובות-בערבון-מוגבל למיקרוסופט: מערכת ההפעלה חלונות 7 הולכת וכובשת לעצמה נתח שוק, והשימוש בה עומד על כ-20% מכלל השימוש במערכות חלונות. המנצחת הגדולה היא עדיין, אחרי עשר שנים ארוכות, חלונות XP, עם 56.72%.

והנה נתון מזעזע שנותר בשולי סיכום הנתונים השנתיים של הדפדפנים השונים: לפי Net Applications, שיעור הזוי של 13.06% מהגולשים בעולם עדיין משתמש באינטרנט אקספלורר 6, שאפילו מיקרוסופט מנסה לחסל כבר שנה. 8.76% נתקעו בגרסה 7.

סרט חדש שהוצג בתחרות ירושלים לאנימציה, "רובע חילוני 3", מתאר פלישה של חייזרים אל ירושלים עתידנית משהו, שבה יש חומות בין רבעים שונים, וכיפות סביב חלקים מרכזיים של העיר. החייזרים, על פי הטיזר, מסירים את המחיצות. כנראה ששום דבר טוב לא יצא ממהלך כזה, אם כי חייזרים ודאי ירגישו בבית בעיר. 

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
עלק-אקטיביסטים (או בקיצור, עלקטיבסטים)
LOL, תקרא לאנונס ככה כל הזמן. לפחות זה יותר מדוייק מהקריאות שלך שהם טרוריסטים. חבל שנגמר הזמן להציע שמות גנאי חדשים לאפל בתחרות שערכת. אפשר היה לקרוא לאלה שחושבים את עצמם אליטיסטים כי הם משתמשי אפל - עלקטיסטים. זה אולי פחות קליט מפאנבויז (או גייבויז) אבל זה מתאים... :) "מה שהוציא אותם לרחובות היה אזרח אחד, שהצית את עצמו במסגרת מחאה נגד השלטונות." - מדינות ערב = LOL. הנתון של IE6 לא כזה מפתיע. כל מיני אתרים ברוח ההיי-טק (אוניברסיטאות ברחבי הארץ והעולם והטכניון) בנויים רק לIE6. הם בקושי עובדים עם 7 ועוד פחות עם 8. שלא לדבר על תמיכה חלקית או פחות מזה לשועל או לכרום. GG
חרדי נגד אינטל , ירושלים  |  04.01.11