אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מני מזוז : "חוק ההסדרים הוא תופעה פסולה" צילום: אלכס קולומויסקי

מני מזוז : "חוק ההסדרים הוא תופעה פסולה"

בנאומו בכנס בנושא חוק ההסדרים במרכז הבינתחומי אמר היועץ המשפטי לשעבר כי החוק מחליש את הכנסת ופוגע באפשרות הציבור להשתתף בהליך החקיקה; המשנה ליועמ"ש הכנסת הצטרפה אף היא לביקורת

04.01.2011, 17:52 | רויטל חובל

היועץ המשפטי לשעבר, מני מזוז, תוקף אתחוק ההסדרים. בכנס שעסק בחוק ההסדרים במרכז הבינתחומי הסביר את התנגדותו לחוק וציין כי הממשלה התאהבה בכלי הזה, אך הוא איננו סביר.

מזוז הסביר כי "מאז שנולד חוק ההסדרים הוא מעלה טענות נגד המודל של החקיקה ופולמוס רב, על כך שהחוק לא מאפשר דיון רציני, מחליש את הכנסת ופוגע באפשרות של הציבור להשתתף בהליך החקיקה והשימוש באכסניה של חוק ההסדרים נעשה בו שימוש לרעה בחקיקה שאין לו קשר למדיניות הכלכלית ולתקציב. בית המשפט העליון לא מצא לנכון להתערב בחוק. השיח הציבורי משקף באופן מובהק שמדובר בתופעה פסולה, שצריכה לעבור מן העולם. חוק ההסדרים הוא לא גחמה של משרד האוצר, אלא מבטא גם צורך של אילוצים. הוא מבטא צורך אמיתי להליך משלים לחוק התקציב והוא דרוש להתמודד עם תופעות של חוסר משילות וחקיקה פופוליסטית".

עוד המשיך מזוז ואמר כי "חוק ההסדרים הוא בן לוויה של חוק התקציב, שאיננו חוק רגיל. חוק התקציב לא קובע נורמות, לא קובע סמכויות. אין שום היגיון שהכנסת תאשר את חוק התקציב שכולל שינויים כלשהם ואילו הכנסת תדון בזה חודשיים-שלושה ולאחר מכן תחליט שלא לאשר את אותו נושא".

המשנה ליועץ המשפטי לכנסת והיועצת המשפטית לועדת הכלכלה, אתי בנדלר, הצטרפה לביקורת של מזוז על חוק ההסדרים ועל התנהלות חברי הכנסת בעניינו הנכנעים למשמעת קואליציונית ומצביעים בעד חוק ההסדרים.

"אני חייבת לומר בצער רב, שמבחינת האוצר, הביקורת על חוק ההסדרים היא בבחינת הכלבים נובחים והשיירה עוברת", אמרה עו"ד בנדלר, "ללשכה המשפטית של הכנסת יש אפשרות להשפיע ואני סבורה שאנחנו משפיעים, אבל יכולת ההשפעה שלנו מוגבלת בסופו של דבר וניתנת ליישום בעיקר כשיש יושב ראש שעומד מאחורינו. הגורם העיקרי שמשפיע בסופו של דבר על הצעת חוק ההסדרים הוא יושב ראש הכנסת. לצערי, התחושה שלי היא שלפחות בשני חוקי ההסדרים האחרונים ובוודאי חוק ההסדרים האחרון, הביקורת החיצונית די דעכה. היא נשמעת הרבה פחות בעוז, יש השלמה עם הגזירה הזאת, כי כולם מבינים שאחרת אי אפשר".

בנדלר המשיכה ואמרה כי "הקולות האחרים שנשמעים הם של גופים אינטרסנטיים שהחוק נוגע אליהם. רוב המכתבים שהתקבלו השנה המתנגדים לחוק ההסדרים הם מחברות הסלולר, כי חוק ההסדרים הנוכחי התייחס אליהן. אני פונה לציבור לא להרפות מהביקורת. חברי הכנסת מאוד רגישים לביקורת ציבורית ויש לה חשיבות רבה. מהניסיון שלי לא נראה לי שהממשלה, ממשלה כלשהי, תרפה מהניסיונות שלה לכלול כמה שיותר נושאים בחוק ההסדרים. אני סבורה שהדבר היחידי שיכול למתן באופן מעשי וממשי את השימוש הנרחב והבלתי ראוי בחוק ההסדרים הוא רק אם תיווצר אווירה ציבורית עוינת חוק ההסדרים".

בנדלר סיפרה אנקדוטה על הרגולציה במשק המים והביוב שנכללה בחוק ההסדרים לשנת 2006. במסגרת התיקונים נלקחו משר התשתיות והפנים הסמכויות על משק המים והוצע להקים רשות מים שנציגיה הם נציגי משרדי ממשלה בלבד. "הרשות הוסמכה גם לקבוע את תעריפי המים", שחזרה בנדלר, "וכן התבטלה הביקורת הפרלמנטרית, שהייתה נהוגה בוועדת הכלכלה, על תעריפי המים. ניסיתי לעניין את חברי הכנסת, הייתה הקשבה מלאה והסכימו להכניס שינויים ובסופו של דבר, כל המתנגדים הצביעו בעד החוק בגלל המשמעת הקואליציונית. מאז יש רק ביקורת על משק המים".

בנדלר ציינה מספר סטטיסטיקות להיקפי חוק ההסדרים בשנים האחרונות. כך למשל, בחוק ההסדרים לשנת הכספים 2006, הצעת החוק כללה 78 סעיפים והתקבלו 69 סעיפים. לשנת 2007, 78 סעיפים, הנוסח שהתקבל כלל 56 סעיפים. בשנת 2008 נכללו בקריאה ראשונה 136 סעיפים ואחרי מאבק מאוד רציני שניהלה יו"ר הכנסת דאז דליה איציק, בנוסח הסופי נכללו 23 סעיפים. בחוק ההסדרים לשנים 2009-2010 כלל 268 סעיפים, בנוסח הסופי התקבלו 185 סעיפים.

בחוק ההסדרים האחרון הייתה הפחתה משמעותית. יו"ר הכנסת הנוכחי ראובן ריבלין דרש להפחית את החוק, נעשו פשרות אך בסופו של דבר נכללו נושאים שאינם קשורים לתקציב.

פרופ' יוסף אדרעי, מומחה בחקיקה פיסקאלית מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה אמר: "הפסקתי ללכת לכנסת כי הרגשתי שעושים ממני צחוק". אדרעי בירך את מזוז על מלחמתו להגשת כתב אישום נגד נשיא המדינה לשעבר משה קצב שהורשע בשני מעשי אונס.

את הקשר לנושא הכלכלי הסביר כך: "הקשר לקצב הוא כאשר אותם יחצנים שיחצנו את הנשיא קצב מייצגים היום את בעלי ההון הנלחמים במסקנות ועדת ששינסקי. אנחנו לא חיים בהוליווד. התחושה שדברים יסתדרו היא תחושה לא נכונה. אם לא נתעשת, מדינת ישראל יכולה להפוך לאפיזודה בהיסטוריה".

אדרעי ציטט ספר שכתב היועץ הכלכלי של שניים מנשיאי ארה"ב לשעבר. "הספר תיאר מה תפקידו של כלכלן בחברה? דבר ראשון, תפקידו טכני, להטביע מחיר לכל אלטרנטיבה שהממשל שוקל. אסור לכלכלנים לקבל החלטות. כל מה שכלכלנים צריכים זה צריך להגיד כמה עולה כל אלטרנטיבה. דבר שני שהספר אמר הוא שצדק מוחלט לא יכול להיות ולכן חייבים לאזן. שיקולי התייעלות צריכים להתאזן אל מול זכויות אדם. נדמה לי שמשרד האוצר לא קרא את הספר הזה".

אדרעי הוא אחד התומכים בשינוי המדיניות הפיסקאלית למשאבי הנפט והגז שכתב חוות דעת בנושא עבור האגודה לצדק חלוקתי. בכנס במרכז הבינתחומי תקף את מסקנות דו"ח ששינסקי ואמר כי "אני מאלה שחושבים שמסקנות ששינסקי דווקא הטיבו עם בעלי ההון. אני בהחלט חושב ששוק חופשי הוא שוק דמוקרטי והוא שוק מבורך, נשמת אפו של הדמוקרטיה המודרנית. כלכלת שוק ומשטר קפיטליסטי זה שני דברים שונים לגמרי. משטר קפיטליסטי הוא משטר שמשמר את הפריווילגיות של בעלי ההון, על ידי כך שהוא נתון ללחצי בעלי ההון".

תגיות