אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברומטר: השווקים שיכו את העולם הנורמלי החדש צילום: יובל חן

ברומטר: השווקים שיכו את העולם הנורמלי החדש

במציאות הפיננסית החדשה ששוררת כיום, שישה שווקים גלובליים צפויים להשיג ב־2011 תשואת יתר על פני מדד MSCI העולמי

05.01.2011, 09:03 | אריה טל

אנו עומדים בפתחה של שנה חדשה, שבה הסביבה הכלכלית הגלובלית משתפרת לצד סיכונים רבים בכלכלות המרכזיות אשר הנן בעלות השפעה רחבה על מגמות הצמיחה בעולם. ממשלות רבות בעולם ניצבות בפני אתגרים גדולים על רקע הבעיות הכלכליות בארצות הברית ובאירופה ולאחר ניסויי הכלים שנעשו, שכללו הוצאות ממשלתיות אדירות ותוכניות מוניטריות שלא נוסו מעולם.

שנת 2011 והשנים הקרובות יעידו על טיבן. קובעי המדיניות ובעלי המאה למדו לקחים מהטלטלה שעברה כלכלת העולם עד לפני שנה וחצי, והם עושים את מרב המאמצים להימנע מלחזור על טעויות העבר.

ללא ספק, אנו נמצאים כיום בעולם שונה, שבו המצב יכול להיות מוגדר כ"נורמלי החדש" (The New Normal), השונה בהגדרתו מהמצב הנורמלי ששרר בעולם לפני המשבר. מדובר במציאות שבה רמות הריבית בעיקר בכלכלות המפותחות נמצאות בשפל, ומלוות ברמת אינפלציה הנמוכה משמעותית מהממוצע.

כמו כן, כלכלות רבות ממשיכות להיתמך בתקציבים ממשלתיים גרנדיוזיים, ואילולא התמיכה מצבן היה בכי רע. מדינות רבות ומשפיעות צומחות בקצבים אטיים מאוד וסובלות מסיכוני צמיחה רבים, כאשר אחד המהותיים ביותר מגיע מאירופה בדמותו של משבר החוב הנוכחי.

להערכתנו, לאור השוני הגדול בין הכלכלות בעולם, אחד הנושאים הבוערים ב־2011 יהיה הפיזור הגיאוגרפי של התיק, שיסייע להציג ביצועים טובים ולמזער סיכונים. כדי לפשט את הפיזור ניתן לחלק את כלכלות העולם לשתי קבוצות - מפותחות ומתפתחות - הנבדלות בעיקר בקצב הצמיחה. מתוך קבוצות אלה בחרנו שש כלכלות, שלהערכתנו שוקי המניות שלהן יניבו תשואה עודפת על MSCI העולמי.

הבנק המרכזי של ברזיל, שמנהל מדיניות מוניטרית מצוינת לאורך השנים האחרונות, היה עסוק במהלך 2010 בניסיונות לרסן את הביקושים במשק על ידי העלאות ריבית. הלוואות הצרכנים צמחו בכ־20% במהלך 2010, בזכות השיפור המהותי בשוק התעסוקה כאשר האבטלה במשק ירדה לרמתה הנמוכה בשמונה השנים האחרונות, והשכר הריאלי עלה לרמתו הגבוהה בחמש השנים האחרונות.

לגבי 2011, ההערכות הן כי הביקושים המקומיים ימשיכו לצמוח, והכלכלה תרשום צמיחה שנתית של כ־6%. האתגר העיקרי של המדינה יהיה שמירה על רמות מחירים נורמליות לאחר שקצב האינפלציה צפוי להיקבע על 5.3% בסוף השנה.

ארה"ב

ברבעון השלישי של 2010 צמח המשק האמריקאי בקצב שנתי של 2.5% (לעומת 1.7% ברבעון הקודם), וצפוי לצמוח ב־2011 ב־2.8%. מסע ההתאוששות של הכלכלה בארה"ב נמשך: רוב האינדיקטורים מעידים על צמיחה רוחבית במרבית הסקטורים, הייצור התעשייתי צמח בקצב שנתי של 5.4%, היקף ההזמנות למוצרים בני־קיימא עלה בשיעור שנתי של 10.4%, המכירות הקמעונאיות מציגות שיפור הדרגתי והכל על רקע שיפור באמון הצרכנים.

למרות סיכוני הצמיחה מכיוון שוק התעסוקה והנדל"ן, ותחת ההנחה כי בשנים הקרובות ארה"ב לא תחזור להציג את קצבי הצמיחה הגבוהים מהשנים 2003–2007, ניתן להאמין כי השוק האמריקאי צפוי להציג ביצועי יתר לעומת רוב השווקים המפותחים.

תוכניות ההרחבה המוניטריות, הקלות המסים ושיפור באמון משקי הבית עשויים לתמוך בהמשך הסטת כספים מנכסים חסרי סיכון למסוכנים, ובעיקר למניות, בין היתר על רקע רמת המכפילים הנמוכה, הנשענת על המשך שיפור ברווח ובתזרים המזומנים של החברות בסקטור העסקי.

אוסטרליה

אף שהכלכלה האוסטרלית צמחה בקצבים שנתיים נמוכים יחסית ברבעונים השני והשלישי של 2010, להערכתנו ברבעונים הקרובים המשק האוסטרלי יחזור לרמות צמיחה גבוהות של 3.5%–4.5% על רקע הביקושים הגלובליים למוצרים האוסטרליים, והביקושים הפנימיים החזקים יחסית.

להערכתנו, הבנק המרכזי יחדל מהעלאות הריבית, מה שימתן את הכוחות הפועלים לייסוף הדולר האוסטרלי ויחזיר את התחרותיות של המוצרים האוסטרליים. בנוסף, הביקושים מהמדינות האסייתיות, ובעיקר מסין, צפויים לסייע למשק לצמוח בקצב של כ־3.5% במהלך 2011, על פי ממוצע ההערכות של הגופים הפיננסיים באוסטרליה.

הודו

הכלכלה ההודית ממשיכה לצמוח בקצב גבוה, בעיקר בגלל הפעילות המקומית. על פי הערכות קרן המטבע הבינלאומית, המשק ההודי צפוי להתרחב ב־8.2% ב־2011 ולהמשיך לבסס את מעמדו כאחת הכלכלות המשפיעות ביותר בעולם.

אף שהודו היא מדינה מוטת יבוא, ניתן לראות כי היקף היצוא המקומי ממשיך לצמוח בקצב גבוה הדומה לרמות של טרום־המשבר הגלובלי — יותר מ־20%.

הודו נתפסת כיום כמנוע צמיחה משמעותי מאוד של הכלכלה הגלובלית, לא פחות מסין, בזכות הביקושים הפנימיים הנתמכים בשינויים הדמוגרפיים שחלים במדינה העצומה הזו שמונה 1.3 מיליארד נפש.

צ'ילה

קשה להבין כיצד מדינה עם נתונים כלכליים כמו של צ'ילה נמצאת מחוץ לרדאר של המשקיעים. צ'ילה היא אחת המדינות היציבות בדרום אמריקה, כאשר עיקר כלכלתה מבוסס על פעילות תעשייה כבדה ומסורתית, והיא נמנית עם המדינות המתועשות ביותר ביבשת.

כלכלת צ'ילה צמחה ברבעון השלישי של 2010 בקצב שנתי של 7% - מרשים לכל הדעות, וצפויה לצמוח בשנת 2011 בקצב שנתי של 6.1%. הסיבה לצמיחה היא העלייה בביקושים למוצרים הצ'יליאניים מחוץ לגבולות המדינה והתחזקות הביקושים המקומיים שניזונה מהמשך העלייה שרשם השכר הריאלי, הדומה בהיקפה לעלייה בתוצר הריאלי.

גרמניה

המשק הגרמני צפוי לצמוח ב־3.6%, כפול משיעור הצמיחה הכולל בגוש היורו. פעילות היצוא לסין, אחת משותפות הסחר העיקריות של גרמניה, צמחה בכ־50% בתשעת החודשים הראשונים של 2010, ופיחות בשער היורו עשוי להגדיל את הביקוש למוצרים גרמניים בחו"ל בשנה הקרובה.

לממשלה הגרמנית יש תוכניות רבות בדבר הגדלת מספר מועסקים במשק. אם תוכניות אלה אכן ייצאו לפועל ב־2011, יש להניח שנראה שיפור בפעילות הצריכה. כמו כן, אנו צופים כי המגזר היצרני החזק של גרמניה הנהנה מחדשנות ומובילות בתחום הטכנולוגיה יתמוך בעליה בקצב הצמיחה בשנת 2011.

תגיות