אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פישר: "לא נעשה שטויות שמדינות אחרות עשו" צילום: אריאל בשור

פישר: "לא נעשה שטויות שמדינות אחרות עשו"

נגיד בנק ישראל על היחלשות הדולר: "מה שהכי חשוב להבין הוא שיש הרבה אי־ודאות, ואי אפשר לתת ערבויות לאף אחד, אבל יש אפשרויות לקבל גידור דרך השווקים"

04.01.2011, 20:01 | אסף גלעד
"במונחים של שער החליפין הריאלי, לפני שנתיים וחצי היינו ברמה הנמוכה ביותר של שער הדולר לעומת השקל, ועד היום החזרנו את שער הדולר ל־4.2 שקלים עם ייסוף של 20%, בזכות ההתערבות באמצע 2008. אבל זה קצת קשה להישאר שם, השער החל לרדת מאז שוב והיה ייסוף לא קטן", כך אמר נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר בכנס השנתי של תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה בישראל.

פישר ציין כי היחלשות הדולר אינה תופעה ישראלית אלא עולמית, וכי הייסוף הגדול ביותר ביחס לדולר התרחש ביפן (11.7%) ובאוסטרליה (11.2%). "ישראל דווקא במקום טוב באמצע: 6.2%. אנחנו מעט גבוהים מהממוצע, אבל לא בהרבה". עוד ציין פישר כי כל משקיע בסחר הבינלאומי צריך להביא בחשבון את האי־ודאות בשער החליפין ולהתגדר כנגדה. "מה שהכי חשוב להבין הוא שיש הרבה אי־ודאות, ואי אפשר לתת ערבויות לאף אחד, אבל יש אפשרויות לקבל גידור דרך השווקים", אמר פישר.

מה גורם לזה? "העובדה שמדינות בעלות מטבע יורו או דולר הן המדינות החלשות ביותר. ובגלל שהאמון במשק משפיע על שער החליפין , אז אם המשק האמריקאי יצמח בקצב מכובד לא של 2% אלא יותר קרוב ל-4% אז אנשים ישקיעו שוב בארה"ב, והאמריקאים והאירופים מחפשים כיום להשקיע ומחפשים מקומות עם ריביות גבוהות, עם תשומות גבוהות יותר, וזה נמצא במדינות שעברו את המשבר בצורה יפה, כמו פולין, דנמרק, תורכיה, אנגליה, ולכן שער הדולר שם עולה. אם לא, נצטרך להתמודד עם הבעיה שיש לנו, של העודף בחשבון השוטף, של הריבית הגבוהה שלנו, ויש לנו משק שצומח מהר יותר. התחזית הכי טובה לשער החליפין היא שער החליפין של היום, כלומר, אין באמת שום יכולת לנבא את שער החליפין, למרות שכולנו יודעים מה יקרה.

אז המסר שלי הוא שאני לא רוצה לתת תחזיות, אבל ברור שיש הסתברות מסוימת שהמגמה תשתנה, ויש הזדמנות שווה שזה לא ישתנה. למרות שזה משעשע, אני רציני. וכל משקיע בסחר הבינלאומי צריך לקחת בחשבון את אי הוודאות ולעשות גידור כנגד זה. אנחנו בבנק ישראל לא אדישים לשער החליפין! את זה, אני מקווה, הוכחנו לכם במשך שלוש השנים האחרונות ולא רק שלא נפסיק להיות אדישים, אבל מצד שני לא נעשה שטויות שמדינות אחרות עשו, כלומר לומר לתת קיר שמעבר לו לא ניתן לשער לרדת או לעלות. אבל מה שהכי חשוב הוא להבין שיש הרבה אי ודאות, ואי אפשר לתת ערבויות לאף אחד, אבל יש אפשרויות לקבל גידור דרך השווקים. אנחנו עברנו את המשבר, אבל המשק האמריקאי עדיין לא, והם עדיין מטפלים בו, והגרעון שם עדיין ענק ביחס לשנתיים שלוש הבאות. זה המצב , אנחנו משק מאוד מוצלח וחלק גדול נובע מאנשי ההייטק בשנים האחרונות".

 

תגיות