אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש העליון ביטל את הפטור מאגרה לתביעות שמגיש הכנ"ר בתפקידו כמפרק שלהן צילום: shutterstock

ביהמ"ש העליון ביטל את הפטור מאגרה לתביעות שמגיש הכנ"ר בתפקידו כמפרק שלהן

השופטים ביטלו את הלכה שנקבעה לפני 50 שנה לפיה כונס הנכסים הרשמי היה פטור מתשלום אגרה במקרים ששימש כמפרק חברה והגיש בשמה תביעה. השופטים קבעו כי האינטרס הכלכלי בהגשת התביעה הוא של החברה ולכן עליה לשלם אגרה

05.01.2011, 13:58 | ענת רואה

בית המשפט העליון קבע היום (ד') בהחלטה תקדימית כי כונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר) בכובעו כמפרק קבוע של חברה אינו זכאי לפטור אוטומטי מתשלום אגרה בגין תביעות שהוא מגיש בתפקידו זה.

השופטים אליקים רובינשטיין, עוזי פוגלמן וסלים ג'ובראן קבעו כי במקרים בהם הכנ"ר פועל בשמה של החברה בפירוק, האינטרס הכלכלי בהגשת התביעה הוא של החברה. על כן, תשלום אגרה מקיים את התכלית העיקרית העומדת בבסיס החיוב באגרת המשפט והיא - תכלית מימון מערכת בתי המשפט.

ההחלטה היא בעלת חשיבות במקרים של חברות בפירוק שמעוניינות להגיש תביעה גדולה נגד האחראים לקריסה, למשל, ויצטרכו כעת למצוא מקור לתשלום האגרה.

בית המשפט העליון הפך בהחלטתו זו את "הלכת גלחא" משנת 1966, אשר למרות שלאורך השנים נמתחה עליה ביקורת על ידי ערכאות שונות, היא כובדה ולא שונתה.

פסק הדין הנוכחי התקבל במסגרת שתי תביעות נפרדות בגובה עשרות מיליוני שקלים נגד חברת כרמל אולפינים אשר הוגשו ע"י חברת תעשיות אלקטרוכימיות, הנמצאת בפירוק ושהמפרק הקבוע שלה הוא הכנ"ר. הכנ"ר טען שבהיותו אורגן של המדינה, הוא פטור באופן אוטומטי מן החובה לשלם אגרת תביעה, וזאת בהסתמך על תקנה 19 לתקנות האגרות הפוטרת באופן אוטומטי "את המדינה וכל מי שהורשה לייצגה כשהוא מביא הליך מכח הרשאתו" מתשלום אגרת תביעה.

חברת כרמל אולפינים טענה, באמצעות עורכי הדין איל רוזובסקי ואלי בורשטין ממשרד צלרמאיר פילוסוף, כי יש להבחין בין מצב שבו מוגשת תביעה על ידי הכנ"ר, הפועל מטעם המדינה, במסגרת תפקידי הפיקוח שלו על הליכי הפירוק, לבין מצב בו הוא פועל כאורגן מוסמך של החברה. לטענתם, ככל שמוגשת תביעה ע"י הכונס הרשמי בכובעו כמפרק קבוע של חברה, הרי שזו אינה תביעה מטעמו של הכנ"ר אלא תביעה מטעם החברה שבפירוק והוא עצמו אינו בעל דין בתביעה מעין זו.

תגיות