אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרדי עורכי הדין רוצים לשמור על דיסקרטיות צילום: שאול גולן

משרדי עורכי הדין רוצים לשמור על דיסקרטיות

משרד קסוטו־נוף הגיש עתירה לבג"ץ בטענה שהתיקון לחוק מע"מ, המחייב עורכי דין לפרט כעת את זהות לקוחותיהם, יגרום להפרת החיסיון

06.01.2011, 10:43 | ענת רואה

עורכי הדין שמוליק קסוטו וגיא נוף ממשרד קסוטו־נוף עתרו אתמול לבג"ץ נגד רשות המסים ושר האוצר יובל שטייניץ, בדרישה להחריג את התיקון לחוק מע"מ כך שלא יחול על משרדי עורכי דין.

במסגרת התיקון, שייכנס לתוקף באופן מלא ב־2012, נדרשים עוסקים - ובהם כמובן גם משרדי עורכי דין שמחזורם הכולל הוא 4 מיליון שקל בשנה ויותר - לכלול פירוט מלא של מקבלי ונותני החשבוניות. זאת כאשר עד כה הכיל הדו"ח התקופתי את פעילות העוסקים באופן מצטבר וכללי בלבד. לטענת העותרים, דרישה זו תגרום לעורכי דין להפר את חיסיון עורך דין־לקוח, וכן עלולה לפגוע בזכות הלקוחות לחיסיון מפני הפללה עצמית.

בורחים מרשות המסים

גיא נוף, צילום: שאול גולן גיא נוף | צילום: שאול גולן גיא נוף, צילום: שאול גולן

להמחשת הטענה מובאות בעתירה שתי דוגמאות: האחת עוסקת באזרח המנהל עסק, שמגלה בעת בדיקה בספרי הנהלת החשבונות שלו כי עקב מעשה שגגה בתום לב, ייתכן שלא דיווח ולא שילם את מלוא המסים שנדרש לשלם כמה חודשים קודם לכן.

אותו בעל עסק פונה לעורך דין מוכר שמתמחה במיסוי, משלם מקדמה ומקבל חשבונית מס, כשמטבע הדברים הוא מעוניין לשמור בדיסקרטיות, בעיקר מפני רשות המסים, את דבר שכירת שירותיו של עו"ד מתחום המס.

לפי הנטען, ההוראות החדשות גורמות לכך שגם בעל העסק וגם עורך הדין חייבים לכלול בדיווח החודשי שלהם למע"מ פירוט מלא של אותה חשבונית על חשבון שכר הטרחה. כך תגלה רשות המסים כי בעל העסק קיבל ייעוץ מס, יידלקו אצלה נורות אדומות, והיא עשויה להתחיל לחקור בספריו של בעל העסק.

רשות המסים תגלה את הפגם בדו"חות שבגללו פנה מלכתחילה הלקוח לייעוץ משפטי, אך היא לא תדע שהלקוח ביקש לתקן את הפגם, ועשויה אף לחשוב כי הוא מכין את עצמו להליך פלילי למקרה שייתפס. "הלקוח ייעצר ע"י רשות המסים, כל הסבריו כי טעה בתום לב לא משכנעים, ויוגש נגדו כתב אישום", טוענים קסוטו ונוף בעתירתם.

חשש מהפללה עצמית

התוצאה, לפי הנטען, היא סיטואציה דמיונית, שאדם בישראל יחויב לפגוע בפרטיותו ולתת פרטים על ייעוץ משפטי שהוא מקבל, ובסופו של דבר אף להפליל את עצמו.

דוגמה נוספת המובאת בעתירה היא מצב שבו איש עסקים פונה לקבל ייעוץ מעו"ד המתמחה בתאגידים בקשר לעסקה שהוא שוקל לבצע. לטענת העותרים, פקידי רשות המסים יגלו על הייעוץ ויוכלו אולי לגלות לגבי העסקה המתוכננת תוך פגיעה בפרטיות. בנוסף, נטען שככל שמדובר בעסקה לגבי חברה ציבורית נסחרת, חשיפת המידע והשימוש בו עשויים להיות כרוכים בביצוע עבירה של שימוש במידע פנים.

תיקון 37 לחוק מע"מ מחייב כל עוסק להגיש מדי חודש דו"ח תקופתי לגבי עסקאות שביצע בחודש הקודם; ובשונה מהמצב בעבר, שבו נדרש דיווח על סכום העסקאות המצטבר בלבד, הרי שהתיקון לחוק דורש לתת פירוט של כל העסקאות שבוצעו, לרבות פרטים מזהים של הלקוחות.

התיקון יחול באופן מלא ב־2012, ובינתיים מוחל חלקית לפי הוראת שעה. לטענת קסוטו ונוף, לאחרונה נשלחה מטעם משרדם הודעה מרשות המסים, שלפיה עליהם להתחיל לדווח לפי השיטה החדשה מינואר 2011.

לטענתם, כעת הם נדרשים לפרט במסגרת הדו"ח את רשימת לקוחותיהם, ובמקביל כל לקוחותיהם המדווחים לרשויות המס יידרשו לפרט גם הם את דבר קבלת השירות בדיווחיהם - וזאת מבלי שהם נחשדים בעבירת מס כלשהי שבגינה נדרש הפירוט הנרחב והפוגעני.

"לכל אחד עומדת הזכות שלא לגלות את העובדה שהוא שכר שירותי עו"ד", נטען בעתירה. "פנייה לעורך דין פלילי מהווה מעין אינדיקציה לכך שמי שפנה לעורך הדין קשור בדרך זו או אחרת לעניין פלילי, ולפיכך ברי שזכותו של הנישום להימנע מלמסור לרשויות את דבר העובדה כי שכר שירותיו של עו"ד פלילי. בדומה, פנייה לעו"ד המתמחה בתחום איכות הסביבה דווקא עשויה להוות אינדיקציה לכך שהנישום ביצע עבירה בתחום זה".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
דיווחים למע"מ
כל עוסק מורשה הפונה ליעוץ משפטי ומשלם תמורת היעוץ יציג את החשבונית כהוצאה הן למע"מ והן למס הכנסה. לפיכך, בכל מקרה ניתן יהיה לדעת כי הנישום קיבל יעוץ משפטי. מעבר לכך, מזה מספר שנים שבדו"ח השנתי למס הכנסה מצרפים דיווח על פרטי הלקוחות והספקים. כך שאין לרשות המסים שום בעיה לאתר מידע על הנישומים. ובקיצור, חבל על הזמן.
חיים , שרון  |  09.01.11
לכל התגובות