אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
PWC: ירידה דרמטית בסיוע שמקבלות חברות הייטק מהמדען הראשי

PWC: ירידה דרמטית בסיוע שמקבלות חברות הייטק מהמדען הראשי

לפי דו"ח מסכם שהוציא הפירמה, אחוז הסיוע הממוצע ירד ל-30% בעשור האחרון לעומת 50% בשנות ה-90'. בנוסף, יותר ויותר תקציבים הופנו לחברות קטנות

09.01.2011, 19:14 | אסף גלעד
אחוז הסיוע הממוצע לחברות הייטק, שעמד בעשור הקודם על 50% מהיקף תקציב המדען הראשי, ירד לכ-30% בממוצע בעשור האחרון, כך מדווחת פירמת PWC קסלמן וקסלמן במסגרת סיכום העשור בהייטק הישראלי. בנוסף, הפירמה מציינת כי יותר ויותר תקציבי תמיכה הופנו לחברות קטנות. חברות צעירות קיבלו כ-55% מתקציב המדען בשנת 2008 לעומת 25% בשנת 2005.

מאידך, התוספות התקציביות שנדרש המדען הראשי להשיג על מנת לגשר בין הביקושים למענקים לתקציבים שאושרו לו, בשל סדרי הטיפול בחברות לפי גודלן, הובילו לעיכובים במתן תשובות דווקא לחברות הקטנות, כאשר למרבה האירוניה המדען התאמץ יותר ויותר לדאוג לחברות אלו. "מיותר לציין כי לעיכוב מתן תשובות פגיעה כפולה בחברות הקטנות, אשר לא רק מתעכבות בביצוע הפרויקט אלא מתקשות עוד יותר לגייס מימון משלים", אומר אבנר וקנין, מנהל מחלקת התמריצים ב-PWC ישראל.

"פוטנציאל להלוואות גרועות"  

בפירמה מסבירים כי מענקי המדען הראשי עלולים להפוך ל"הלוואות גרועות". "המדען הראשי עשוי להוות חלופה טובה, ולעתים אף חיונית עבור חברות צעירות, אולם לא כך הדבר עבור חברות בוגרות או חברות הצופות מכירות בהיקפים גבוהים בטווח הקצר", אומר וקנין. "בניסיון לסייע לכמה שיותר חברות, מענקי המדען מהווים עבור חברות בוגרות לא יותר מ-20% מסך הוצאות המו"פ שלהן בפועל. בנוסף, מענקים אלו לא רק נושאים ריבית, הם גם מחייבים שמירה על חוק המו"פ המחייב היקף ייצור מינימאלי ושמירת הידע הנגזר מהתוכניות המאושרות בישראל. במצבים אלה, מענקי
אלי אופר. זכה למחמאות, צילום: מיכאל קרמר אלי אופר. זכה למחמאות | צילום: מיכאל קרמר אלי אופר. זכה למחמאות, צילום: מיכאל קרמר
המדען עלולים להפוך ללא כדאיים ולהוות מכשול של ממש עבור החברות אשר בחרו להתעלם מהשלכות אלו בעת קבלת המענק".  

"המדיניות שנקט המדען הראשי במהלך העשור שחלף הוכיחה את עצמה כיעילה ומותאמת למציאות העסקית המשתנה", נכתב בדו"ח, "אך כאשר כמות הכסף הפרטי בשוק ירדה בחצי והיקף הבקשות למענקים כמעט הוכפל, ניתן היה לצפות כי תקציבי המדען יוכפלו או לפחות יוגדלו. לא כך היה בעשור האחרון: תקציבים אלה אף ירדו לעומת רמתם בתום שנות ה-90', כאשר יש לזכור שכשליש מתקציבי המדען מקורו מהתעשייה עצמה, מתשלום תמלוגים".

מיישם את המסקנות

הדו"ח מתייחס לתפקודו של אלי אופר כמדען הראשי בשמונה וחצי האחרונות. אופר עזב את תפקידו בשבוע שעבר לכהונה כנשיא קונסורציום המחקר האירופי יוריקה, ואת מקומו תפסאבי חסון, לשעבר שותף בקרן ההון סיכון ג'מיני.

בפירמה מחמיאים  לאופר על יישום מסקנות ד"וח מוניטור מ-2001 שהצביע על הפוטנציאל הטמון בתעשייה הביוטכנולוגית. אופר ניסה להתאים נהלים ומסלולי השקעה שונים להשקעה בתחום ויזם את פרויקט קרנות הביוטק. אופר הקים חממות מקצועיות בתחום והכפיל את תקציבי המדען המופנים לחברות בתחום מדעי החיים. עוד מציין וקנין כי המדען הראשי יישם את מסקנות ועדת מקוב שבחנה את אופי ההשקעות בתעשייה המסורתית וסימנה אותה כסקטור מועדף. בספטמבר 2009 ניתן פטור מתמלוגים לחברות הפועלות בתחום, עבור תוכניות שיאושרו בשנתיים הקרובות. עם זאת, חל עיכוב בטיפול המשרד בתכנית מסורטק לתמיכה בפרויקטים המשותפים לחברות הייטק וחברות תעשייה מסורתית, פרויקט שעשוי לצאת לפועל רק ברבעון הקרוב.

תגיות