אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה - קרנות האג"ח 2010: רצות למרחקים קצרים צילום: עמית שעל

השורה התחתונה - קרנות האג"ח 2010: רצות למרחקים קצרים

כוכבות השנה החולפת היו הקרנות הקונצרניות הממונפות, שהשיגו תשואה ממוצעת של 19%. הקרן שהציגה את הביצועים הטובים ביותר בשוק היתה מיטב High Yield ללא מניות עם תשואה שנתית של 30%. בשוק מסכימים כי ב־2011 יהיה מסובך יותר להשיג את אותם המספרים

11.01.2011, 09:26 | אלינור ארבל

ב־2010 סיפק שוק איגרות החוב המקומי עוד שנה של עליות מחירים וירידה בתשואות. אולם היום, בפתחה של 2011, הציפיות הן להעלאות ריבית ולעליית שיעור האינפלציה, מה שעלול לשנות את כיוון הרוח שעד כה תמכה במגמה החיובית.

צעד ראשון בדרך לקבלת החלטת השקעה בכיוון זה או אחר הוא בחירת קרן נאמנות טובה. לשם כך, בדקנו מהן הקטגוריות ומיהן הקרנות שהובילו ב־2010 את טבלת התשואות, תוך הסתכלות רחבה על ביצועיהן בטווח הארוך יותר. מצאנו כי הקטגוריות המובילות בשנה החולפת היו קטגוריות האג"ח ארוכות הטווח והאג"ח בסיכון גבוה.

אולם, בחינת התשואות איננה מספיקה. כדי להעמיק את ניתוח ביצועי הקרנות אנו מציגים כאן כלי נוסף שיכול לתת אינדיקציה מעניינת לגבי איכות ניהול הקרן וביצועיה. מדובר בכלי שנעשה בו שימוש על ידי חברת המחקר העולמית מורנינגסטאר, אשר מודד את מספר החודשים שבהם הקרן היכתה את מדד הייחוס כאשר הוא רשם עלייה - Upside Ratio - ואת מספר החודשים שבהם הקרן היכתה את המדד (או ירדה פחות ממנו) כאשר הוא רשם ירידות - Downside Ratio.

החישוב נעשה על פני טווח ארוך של שלוש שנים, והיחס נע בין 0 ל־1. ככל שהיחס גבוה יותר - כך הביצועים טובים יותר. קרן עם יחס Upside הקרוב ל־1 (למשל 0.83) נחשבת לקרן טובה יותר מפני שברוב המקרים כאשר המדד עלה, היא עלתה יותר. קרן בעלת יחס Downside של 0.5 היא קרן שבחצי מהתקופות שבהן המדד ירד היא הצליחה להישאר מעליו. במילים אחרות, נתוני יחס ה־Upside וה־Downside נותנים למשקיעים זווית נוספת לבחינת ביצועי הקרנות שכן זהו מדד לבחינת "ניצחון הבנצ'מרק" שמלמד עד כמה הקרן מנוהלת בצורה עקבית, ומצליחה למעשה להקטין את תנודתיות השוק (לעלות מעל המדד ולרדת פחות ממנו).

לא מתקרבות לתשואות של 2009

בחינת הישגי קטגוריות קרנות האג"ח המובילות בתשואות ל־2010 לא מעלה הפתעות. אמנם התשואות הממוצעות של הקרנות בקטגוריות אינן מתקרבות לתשואות שנרשמו ב־2009, אך עדיין מדובר בתשואות חיוביות לכל רוחבו של השוק. הקטגוריות שהובילו בשנה החולפת היו קרנות אג"ח קונצרניות והמרה בסיכון גבוה (תשואה שנתית של 19%), אג"ח קונצרני והמרה אחר (10.4%), אג"ח ממשלתיות צמודות מדד מעל ארבע שנים (9.2%), אג"ח כלליות (7.3%) ואג"ח שקליות מעל שנתיים (6.3%).

בסביבה של ריביות נמוכות, תשואות כמעט אפסיות באפיקים הקצרים ופעילות כלכלית איתנה אין פלא שהקרנות הקונצרניות הניבו תשואות מעולות, והתברגו במקומות הראשון והשני בטבלה.

קטגוריית האג"ח הממשלתיות הצמודות לטווח ארוך הגיעה למקום השלישי בתשואה הממוצעת השנה, ככל הנראה בזכות המח"מ הארוך של הנכסים, שכן התשואות הממשלתיות לטווח הקצר, כאמור, לא סיפקו למשקיעים את התשואה שלה ייחלו. קטגוריית הקרנות השקליות הארוכות נהנתה אף היא מביקושים לתשואות אג"ח ארוכות טווח באין אלטרנטיבה קצרה אחרת.

ומה הלאה? הקולות בשוק מזהירים מפני עליית מחירים מופרזת בשוק האג"ח, ומאותתים כי צפוי לנו תיקון. עידן אזולאי, מנכ"ל אפסילון קרנות נאמנות, ציין בראיון שערכנו עמו כי "ברמת המחירים הנוכחית בשוק רמת הסיכון גבוהה יותר. עליות המחירים החדות שיקפו ירידה בתשואה, ולכן השנה יהיה מסובך יותר להשיג רווח".

רונן זכריה, מנהל השקעות במיטב, צילום: בועז אופנהיים רונן זכריה, מנהל השקעות במיטב | צילום: בועז אופנהיים רונן זכריה, מנהל השקעות במיטב, צילום: בועז אופנהיים

בחירת קרן נאמנות המשקיעה בשוק האג"ח המקומי אינה עניין פשוט, שכן קיימות כ־13 קטגוריות שונות המשקיעות בישראל (לא כולל קרנות המשקיעות בחו"ל או קרנות כספיות). הקרן המובילה בתשואה ל־2010 מבין קרנות האג"ח שמשקיעות בישראל היא מיטב High Yield ללא מניות(!) שהגיעה למקום הראשון עם תשואה של כ־30%, והיכתה את המדד שעלה בכ־11% בלבד.

הקרן מדורגת ברמת סיכון 0B ומחויבת להשקיע לפחות 75% מנכסיה באג"ח שאינן מדורגות, וכאלה שמדורגות בדירוג הנמוך מ־BBB או מקביל לו. ממוצע הריבית (קופון) שמחלקות האג"ח שבהן משקיעה הקרן עומד על 6% וכמחצית מהנכסים בעלי מח"מ של 3–5 שנים. בשנת 2010 גייסה הקרן כ־100 מיליון שקל.

השיאניות דווקא מאכזבות בטווח הארוך

אך לא מפתיע לגלות, ואנו משתדלים להדגיש זאת כאן שוב ושוב, שקרנות שהניבו תשואות מעולות בטווחים קצרים אינן מצליחות באותה מידה על פני הטווח הארוך. בבחינת השגיה בשלוש השנים האחרונות הגיעה הקרן של מיטב למקום ה־11 מתוך 16 קרנות בקטגוריה. כמו כן, ביחס למדד הייחוס היא לא מבריקה: יחס ה־Upside שלה הוא 0.54, ויחס ה־Downside הוא 0.33-. כלומר, בתקופות שבהם המדד ירד הקרן ירדה יותר, ורק בכחצי מהמקרים שבהם המדד עלה - הקרן הצליחה להכותו.

מי שכן הצליחה להשיג תשואות יפות לטווח של שלוש השנים באותה קטגוריה (אג"ח חברות והמרה בסיכון גבוה) היתה ילין לפידות אג"ח לא מדורג פלוס 10(!) שרשמה בתקופה זו יחס Upside של 0.83 ו־Downside של 0.5 - מהגבוהים ביותר בקטגוריה.

קרן הנאמנות שהובילה את התשואות בקטגורייה השנייה בדירוג - אג"ח חברות והמרה אחר - ושהיכתה את מדד הייחוס בגדול היא קרן מנורה מבטחים בונד פלטינום(!) עם תשואה של 22.4%. נכון לסוף חודש ספטמבר האחרון, הקרן החזיקה ב־262 נכסים, כאשר האחזקות העיקריות היו אג"ח סקיילקס, אלעזרא וסלקום. ממוצע הריבית (קופון) של נכסי הקרן עומד על 5.85%, כאשר שליש מהנכסים בעלי מח"מ של 3–5 שנים וכשליש בעלי מח"מ של 5–7 שנים.

גם בקרן של מנורה הביצועים ארוכי הטווח פחות טובים, כאשר בטווח של שלוש שנים הקרן הגיעה למקום ה־60 מתוך 83 קרנות בקטגוריה. יחס ה־Upside שלה בשלוש שנים עומד על 0.64 ויחס ה־Downside עומד על 0.27 בלבד.

מי שהשיגה את התשואה הטובה ביותר לטווח של שלוש השנים האחרונות באותה קטגוריה היתה קרן תמהיל אג"ח חברות עם תשואה כוללת של 62.7%, עם יחס Upside של 0.72 ו־Downside של 0.36.

למקום השלישי ב־2010 הגיעה קטגוריית האג"ח הכללי ובראשה קרן פסגות פלטינום. זהו בהחלט הישג מרשים לקרן מסוג אג"ח כללי בעיקר משום שניהול קרן מסוג זה, הכוללת את כל סוגי האג"ח האפשריים וגם רכיב מנייתי לא זניח, הוא עבודה מאתגרת. הקרן הניבה תשואה של 22.1% בשנת 2010, כאשר מדד האג"ח הכללי עלה ב־8%. הקרן הצליחה יפה גם בטווח הארוך והגיעה למקום השביעי בקטגוריה מתוך 153 קרנות עם תשואה של 36.9% בשלוש שנים.

הקרן של פסגות איננה קרן אג"ח קלאסית, אלא קרן עם חשיפה למניות ולמט"ח עד 50%. נכון לסוף ספטמבר האחרון, היו לה 67 אחזקות במניות (האחזקה הגדולה ביותר היא במניית בזק) ו־72 באג"ח, כאשר הריבית הממוצעת של נכסי האג"ח עומדת על כ־6% ויותר ממחצית מהן בעלות מח"מ של 3–5 שנים. בנוסף, פסגות פלטינום מציגה יחס Upside טוב של 0.63 ויחס Downside מצוין של 0.56.

בסיכום שנה: הארוכות מנצחות

קטגוריית אג"ח מדינה צמודות ארוכות (יותר מארבע שנים) הגיעה למקום הרביעי מבין חמש הקטגוריות בתשואה ל־2010, וקרן אפסילון אג"ח מדינה ארוך מובילה בה עם 9.7%, קצת יותר ממדד הייחוס שעלה בכ־8.03%. קרן זו, אשר כוללת כ־30 אחזקות בעלות ריבית ממוצעת (קופון) של 3.7%, גייסה השנה כ־95 מיליון שקל. למעוניינים בחשיפה לאג"ח ארוכות טווח, יותר ממחצית מנכסי האג"ח של קרן זו הם בעלי מח"מ ארוך של 10–15 שנה והשאר של 7–10 שנים. גם בטווח הארוך של שלוש שנים הגיעה הקרן למקום הראשון בקטגוריה מתוך כ־13 קרנות, עם תשואה של 34.8%. יחס ה־Upside הוא 0.65 ויחס ה־Downside הוא 0.50.

לבסוף, למקום החמישי מתוך קטגוריות קרנות האג"ח המקומיות הגיעו השקליות הארוכות (לטווח של יותר משנתיים), כאשר קרן הראל פיא שקלית ארוכה מובילה את הטבלה עם תשואה של 8.9% בשנת 2010. נכון לסוף חודש ספטמבר האחרון, יותר ממחצית מנכסי הקרן (כ־60 מיליון שקל) הושקעו בסדרת אג"ח ממשלתית הנושאת ריבית של 6.25% ופוקעת בשנת 2026.

חשוב להזכיר כי בשנת 2008 הניבה הקרן של הראל תשואה מרשימה של 16.7% בעוד שרוב השוק התרסק בשל המשבר. גם בטווח של שלוש שנים הקרן הקרן הצליחה עת התברגה במקום הראשון בקטגוריה עם תשואה של 36.7%, והיא מציגה יחס Upside של 0.57 ויחס Downside של 0.54.

לסיכום, שנת 2010 עמדה בסימן האג"ח הארוכות, בחירתם המועדפת של משקיעים שאינם פוחדים מסיכונים. מעניין יהיה לראות האם קסמן של אג"ח ארוכות הטווח ימשיך לגבור על הטווחים הקצרים, גם אם האינפלציה תרים השנה את ראשה לכיוון ה־3%, כפי שהכלכלנים חוזים כיום.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות