אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניצחון לאורלב: הכנסת אישרה הקלות לתמ"א 38 צילום: shutterstock

ניצחון לאורלב: הכנסת אישרה הקלות לתמ"א 38

החוק החדש יאפשר ליזמים לקדם פרויקטים מבלי להוציא עשרות אלפי שקלים עוד בטרם אושר הפרויקט ויוריד מכוחם של הדיירים הסרבנים; ההצעה להוריד הרוב הדרוש מקרב דיירי הבניין ל-51% לא נכנסה לחוק

11.01.2011, 17:39 | דותן לוי

הצעת חוק למתן הקלות לביצוע תמ"א 38 (חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה) התקבלה אתמול בכנסת בקריאה שנייה ושלישית. הצעת החוק כללה כמה סעיפים אשר כולם למעט סעיף אחד התקבלו, ומקורה בהצעה משולבת של הצעת חוק פרטית שהגיש ח"כ זבולון אורלב והצעת חוק ממשלתית שפוצלה מחוק ההסדרים.

על פי החוק החדש מתבטל ההכרח בקבלת היתר בנייה סופי לצורך פנייה למפקח על הבתים המשותפים במקרה של סרבנים. מדובר בהקלה משמעותית כיוון שבמצב הנוכחי כמעט בלתי אפשרי לאכוף את עמדת הרוב שכן תנאי מקדמי לאפשרות האכיפה הינה הוצאת "היתר בנייה".

הוצאת היתר בנייה כרוכה בהוצאה כספית רבה, לרבות עבודה של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, תשלום היטל השבחה, הפעלת שמאים מתכננים, ותשלום אגרות בסכומים המגיעים למאות אלפי שקלים, אותם צריך היזם להוציא מכיסו. בעקבות החוק, תספיק המצאת תוכנית הגשה של הבקשה להיתר בנייה, בה מפורטת מהות העבודות המבוקשות.

פרויקט תמ"א 38 בהרצליה, צילום: בועז אופנהיים פרויקט תמ"א 38 בהרצליה | צילום: בועז אופנהיים פרויקט תמ"א 38 בהרצליה, צילום: בועז אופנהיים

סעיף נוסף בהצעת החוק מבטל את המגבלה הנוכחית לפיה לא ניתן להוסיף דירות לבניין מעבר לשליש מכמות הדירות הקיימות בבניין. עד כה, המפקח יכול היה לכפות על הסרבנים תוכנית תמ"א 38, רק במקרה שבו תוספת הבנייה שמוצעת בבניין מכוח התמ"א לא עולה על שליש מהשטח הקיים. בעקבות קבלת החוק, המפקח יוכל לאשר ברוב של שני שליש מהדיירים, גם תוכניות שכוללות דירות נוספות ששטחן עולה על שליש משטח הבניין בזמן הגשת הבקשה.

בתוך כך נדחתה ההצעה להורדת הרוב הדרוש מקרב דיירי הבניין לביצוע תמ"א 38 מ-66% ל-51%.

עו"ד קרן כהן בלחרסקי המתמחה בתמ"א 38 אמרה על החוק, כי "מדובר בשורה של הקלות משמעותיות בהוצאה לפועל של פרויקטים לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. החשיבות בתיקון החוק שנתקבל הינה בעובדה שאין צורך להמתין עד קבלת היתר בנייה סופי, כתנאי סף לפנייה למפקח. ומכאן, שהתיקון מפחית את הכוח הרב והבלתי סביר שהוקנה עד כה לדיירים המתנגדים לחיזוק הבניין, בבניינים בהם הושג הרוב הדרוש על פי החוק. אם עד לתיקון האמור, המצב החקיקתי אילץ יזמים העוסקים בתחום להוציא סכומי כסף גבוהים לשם הוצאת היתר, בשעה שאין וודאות לגבי תוצאת פסיקת המפקח בעניין הדיירים הסרבנים, הרי שכיום הסיכון בהוצאת ההיתר מחושב יותר ומכאן שעסקאות רבות שהיו תקועות עד כה בשל סירובם של קומץ בעלי דירות, יצאו לדרך בקרוב".

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
מקריאת התגובות שלעיל, בא לי גועל
איזה בעלי דירות טפשים ומגעילים החושבים עצמם חכמים. ל-4 החושב שלא ניתן לחזק - מה הכשרתך? אני כמהנדס בנין אומר לך שאינך יודע מה אתה סח. ל-10 המשווה לעץ קלמנטינות- זהירות היא מעלה ואמנם יש להיזהר מיזמים שרלטנים אך כדי להגן ולשמור על הבנין צריך להימנע מלהכשיל את שאר בעלי הדירות הדואגים לחייהם ורכושם במקרה אסון. ולשאר המתנגדים חסרי האחריות- נתראה (או לא) לאחר רעידת האדמה (חס וחלילה).
דני , ת"א  |  12.01.11
14.
המשך ל-10..עץ קלמנטינות לא יניב פומלות
ואם בכל זאת יעשו כל מיני הכלאות יצא משהו מעוות ולא בטוח אכיל. בבניין ישן כמו שלי גם אם ימצא הצדיק שיוביל פרויקט זה עליו לעבור מדורי גיהינום מול הרשויות -פ"ת לא אישרה אף לא תוכנית אחת ואם יאשרו בשלב זה או אחר רק אז יתעוררו אותם עשרות בתים משותפים חתומים מזה חודשים רבים לגלות שעל אף המסים הגבוהים לא יאשרו את ההבטחות של היזם מסיבות הקשורות ליסודות הבניין או חוסר בשטח לבנייה. וגם במהלך התהליך לא בטוח שהבנייה תיתן מענה נכון למבנה הישן . אבל הסוגיה הפחות נעימה זה העובדה שהדירה בעצמה תידרש לעבור שיפוץ והתאמה לשינויים אחרת זה כמו רכב עם דשבורד שבור וריפודים קרועים שעבר שיפוץ פח וצביעה. צריך החלפת ריצוף והחלפת אינסטלציה ישנה וזה בעיני מצב אידיאלי להגיע לרגע הזה ובכל זאת השיפוץ והתמ"א כאב ראש גדול עדיף למכור במחיר השוק ולקנות משהו טוב יותר.
תושב פ"ת  |  12.01.11
13.
השימוש במילה "סרבנים" - בושה וחרפה
דייר שאינו מעוניין, מסיבותיו הוא, להיכנס להרפתקה מסוכנת עם קבלן על רכושו היקר ביותר, ועוד לחיות באתר בניה למשך שנתיים, אינו ראוי לכינוי "סרבן". להתנגדות לביצוע תמ"א 38 יש הרבה סיבות לגיטימיות לחלוטין, בודאי כשמדובר בתכנית שתועלתה מוטלת בספק.
12.01.11
12.
בטבע לא שותלים עץ קלמנטינות במטרה שיניב פומלות
קניתי דירה בחצי מיליון לפני 6 או 7 שנים בבניין נחמד אבל ישן ללא מעלית וללא לובי מפואר רציתי יותר כי זה טבעי לשואף למעלה אבל זה מה שהממון שלי היה יכול לרכוש מכאן ועד כביכול הזכייה בלוטו משמע התמ"א 38 וזהו ניסיוני. שמעתי על התוכית לפני למעלה משנתיים והתלהבתי בבורותי מהאפשרות לשפר את איכות מגורי משפחתי מיד פניתי ליזמים מפורסמים באינטרנט ומשם החלה שרשרת ארוכת חודשים של תסכולים: 1.יזם הוא אדם ללא כסף וסביר גם ללא מקצוע אבל עם חלום להתעשר בלי מאמץ רב ולכן סביר מאוד שתמצאו כמעט בכל מי שמזדהה כנציג חברה או קבוצת יזמים אופורטוניסטים שקרנים ורמאים המגעים לביתכם עם דפים מעוצבים שכל תלמיד יסודי יכול להנפיק ומבטיח הבטחות ללא כל כיסוי בנוגע לביצוע תמ"א 38 בבניינכם -איך תזהו ותמנעו מרמאים: 1.1-דרשו להיפגש אתכם רק אחרי שבידיו ממצאים מהעיירה המעידים שאכן הוציא את תיק הבניין ובירר יכולת ביצוע מול מהנדס העיר. 1.2-בשום פנים ואופן אין לחתום עם "יזם" ללא עו"ד מומחה לנושא אשר אותו אתם מבאים לא הוא -עליו חלה חובה לשלם שכר טרחתו של העו"ד המסתכם במינימום 30000ש"ח במידה ויתחמק תדעו באופן מיידי שהאיש שקרן ,תפרן ואין ביכולתו להוציא את הפרויקט לפועל אם אפילו את שכר העו"ד אינו יכול לשלם. 1.3-בד"כ כל נציגי החברות לבנייה /יזמים עצמאיים וכו מציגים עצמם כבעלי ניסיון עשיר בנושא ובכן דעו שהסיכוי שזה נכון קלוש שכן בארץ בקושי בוצעו פרויקטים של תמ"א 38 ..בד"כ מי שפונה אליכם זה אופורטוניסטים המקווים למצוא דיירים פריירים הלהוטים לחתום בלי הרבה ביורוקרטיות ואז אולי תמתינו שנתיים בתקווה לשמוע מהם ולראות פיגומים צמודים למבנה אבל הם כבר קיבלו מכם מה שציפו לקבל וזה שמציגים עצמם כיזמים לא אומר שהם לא מתווכים המחפשים למי למכור אתכם .
תושב פ"ת  |  12.01.11
לכל התגובות