אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה: האוצר ובנק ישראל פעלו במשותף להחלשת השקל צילום: בלומברג

לראשונה: האוצר ובנק ישראל פעלו במשותף להחלשת השקל

החשב הכללי התחיל לבצע אתמול את עסקאות ההחלף (SWAP) להמרת חלק מהחוב החיצוני לשקלים, שעליהן דווח לראשונה בשבוע שעבר ב"כלכליסט". בנק ישראל, בתיאום עם האוצר, הגביר את מעורבותו במסחר במט"ח ורכש כ־300 מיליון דולר

13.01.2011, 07:00 | אמנון אטד

משרד האוצר ובנק ישראל נקטו אתמול, בפעם הראשונה, פעולה משולבת ומתואמת מראש להחלשת שער השקל. במסגרת שילוב הכוחות, ביצע החשב הכללי שוקי אורן פעולת גידור של חלק מהחוב החיצוני של הממשלה. מדובר בעסקת החלף (SWAP) שבה המיר האוצר חוב בדולרים לחוב הנקוב בשקלים. במסגרת העסקה רכש האוצר באמצעות אחד הבנקים הזרים כמות ניסיונית של כמה עשרות מיליוני דולרים. את הפעולה השנייה ביצע נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, שהגביר אתמול במידה ניכרת את מעורבותו במסחר במט"ח ורכש כמות גדולה של כ־300 מיליון דולר.

כתוצאה מהפעולה המשולבת של האוצר ובנק ישראל שינה הדולר כיוון כלפי מעלה ועבר מירידה של כ־0.7% ביחס לשער היציג שלשום לירידה מתונה יותר של כ־0.25%. בסופו של דבר נקבע שערו היציג של המטבע האמריקאי בירידה של 0.45%, אולם לאחר קביעת השער היציג שב הדולר והתחזק במסחר הבין־בנקאי בכ־0.3%. שער היורו עלה לאחר קביעת השער היציג ב־0.9%.

עסקאות ההחלף שמתכוון כעת האוצר לבצע הן למעשה צירוף של שתי עסקאות המרה - אחת מיידית ואחת עתידית בכיוון ההפוך, והן פועלות בדרך הבאה: האוצר מחליט להמיר לשקלים חוב של הממשלה בדולרים (למשל איגרת חוב בסכום של מיליון דולר שמועד פירעונה בעוד שנה). לשם כך פונה החשב הכללי אל הבנק שנבחר על ידיו לביצוע העסקה, ונוטל ממנו מעין הלוואה בשקלים בסכום השווה למיליון דולר לתקופה של שנה. הבנק, מצדו, מתחייב להעמיד לרשות הממשלה בעוד שנה מיליון דולר.

ההלוואה השקלית אינה עוברת לרשות החשב הכללי. את הכסף נוטל הבנק המלווה ורוכש איתו בשוק מטבע החוץ מיליון דולר (אמיתיים), שאותם הוא מפקיד בפיקדון לשנה. בעוד שנה ייתן הבנק את מיליון הדולר לאוצר, והאוצר יחזיר לבנק את ההלוואה בשקלים שכביכול קיבל ממנו, בתוספת הריבית שעליה סוכם. במיליון הדולר שיקבל מהבנק יפדה האוצר את איגרת החוב של הממשלה שתגיע אז לפירעון.

פישר התערב בעצמה, הדולר תיקן

עסקת ההחלף הראשונה שביצע אתמול האוצר היתה כאמור בהיקף מצומצם יחסית, אולם הסכום הכולל שעומד לרשות האוצר לביצוע עסקאות אלה גדול במיוחד. היקף החוב החיצוני של הממשלה מסתכם כיום בכ־30 מיליארד דולר, כשלושה רבעים מכלל רכישות הדולרים שביצע בנק ישראל בשנתיים וחצי האחרונות. עם זאת, ברור כבר עכשיו שהאוצר אינו מתכוון להמיר את כל החוב החיצוני לשקלים.

בהודעה הרשמית שפרסם לאחר חשיפת התוכנית ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, הודיע האוצר כי "בשנת 2011 מתכוונת יחידת ניהול החוב להרחיב את תוכנית הגידורים". החשב הכללי שוקי אורן ציין אז בהודעה כי "נתוני השוק הנוכחיים והשלמת התשתית המשפטית מול הבנקים הישראליים יאפשרו למדינה להגביר את גידור החוב החיצוני". "נתוני השוק" שאליהם התכוון אורן הם שער החליפין הנמוך של הדולר מול השקל והריבית השקלית הנמוכה לטווח ארוך.

תגיות