אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גבי רביד ועידו נויברגר מציגים: משבר זוגיות צילום: אוראל כהן

גבי רביד ועידו נויברגר מציגים: משבר זוגיות

החלטתו של בעל השליטה בדש איפקס אלי ברקת לקחת את המושכות לידיו, ולהתמנות ליו"ר במקומה של גבי רביד, שיבשה את האיזון העדין ששרר בצמרת ההנהגה של בית ההשקעות. כלכליסט מביא את מאבק היצרים שמתחולל היום מתחת לפני השטח בין מי שהיתה שותפתו לדרך של ברקת לבין המנכ"ל המוערך שייסד את בית ההשקעות

13.01.2011, 08:38 | רחלי בינדמן

כאשר יו"ר דש איפקסגבי רביד נכנסת למשרדים המעוצבים של בית ההשקעות, ועקביה הדקים והארוכים מטופפים על רצפת הפרקט היוקרתית, קשה שלא להבחין בה.

אולם, אף שחדרה של רביד ממוקם ממש מול חדרו של המנכ"ל המשותף עידו נויברגר, ספק אם הוא מנופף לה לשלום מבעד לחלונות הזכוכית בעודה חולפת. מערכת היחסים בין השניים קורקטית, אך רחוקה מלהיות חמה, מספרים מקורבים.

בשבועות האחרונים הקרירות אף עלתה מדרגה, וניתן לתת לקשר ביניהם כותרת חמורה יותר - זוגיות במשבר.

בקבוק התבערה שהצית את האש, והחמיר את הריחוק שכבר היה קיים קודם בין רביד לנויברגר, היה החלטתו של בעל השליטה בדש איפקס אלי ברקת להגדיל את מעורבותו בבית ההשקעות, ואף להתמנות ליו"ר במקומה של רביד.

ברקע הודיע באותה עת מנכ"ל החברה־הבת דש ני"ע קובי לוינסון על פרישה, ובצמרת החברה החלו לחפש את האדם שיחליפו. רביד, כך לפי מקורבים, הציעה את יד ימינה זה שנים ומי שמכהן כדירקטור בדש איפקס דני זילביגר, אולם נויברגר הטיל וטו ופעל מאחורי הקלעים למינויה של רביד עצמה לתפקיד. בשלב זה רביד אמורה לקבל החלטה גורלית: האם להיכנס לנעליו של לוינסון, להתמנות למנכ"ל דש ולהיות בפועל כפופה לנויברגר, או לפרק את הקשר ולהיפרד מבית ההשקעות לאחר שמונה חודשים בלבד בתפקיד.

במשך שנים שמר דש איפקס על סטטוס־קוו במבנה הצמרת הבכירה שלו, בהובלתם של מייסדיו של בית ההשקעות עידו נויברגר וויקטור שימריך, שניהלו אותו ביד רמה כמנכ"לים משותפים.

השניים עמדו בראש חברת האחזקות שריכזה את פעילות הנוסטרו, בנקאות ההשקעות, החיתום ופעילות קטנה יחסית של גמל, כמו גם את קרן הפנסיה הקטנה יובלים. תחתם ניהל קובי לוינסון את החברה־הבת דש, שריכזה למעשה את מרבית פעילות ניהול הנכסים של בית ההשקעות: קופות הגמל, קרנות הנאמנות וניהול התיקים, לצד הברוקראז' וחברת תעודות הסל אינדקס, שבשנים האחרונות צמחה בהיקפים גבוהים.

בינואר האחרון, לאחר מו"מ ממושך עם בעלי הבית של בית ההשקעות, ובהם מוזי ורטהיים, נתן חץ וחברת עמיתים, רכש אלי ברקת את השליטה בחברה. מי שמשכה עבורו בחוטים ותפרה את העסקה היתה לא אחרת מאשר גבי רביד, ששבה לאחר גלות שנכפתה עליה על רקע פרשת היועצים של בית ההשקעות פסגות אופק, שאותו הקימה וניהלה שנים ארוכות כאשר היה תחת בעלות בנק לאומי.

ברקת, שהגיע לדש איפקס כשברשותו כיסים עמוקים פרי ההשקעה המבריקה בצ'ק פוינט, אך עם חוסר ניסיון בכל הנוגע לעסקי הבייבי החדש שרכש, עשה את המובן מאליו ושם את רביד בראש הפירמידה כעיניים והאוזניים שלו בבית ההשקעות.

   , צילום: עמית שעל צילום: עמית שעל    , צילום: עמית שעל

והנה, שמונה חודשים לאחר המינוי המפתיע, מקבל ברקת החלטה לקחת חלק פעיל בגיבוש האסטרטגיה של בית ההשקעות. הוא מוביל מהלך שינוי מבני שמבקש לבצע הפרדה בין פעילות ניהול הנכסים (קופות הגמל, קרנות הנאמנות וניהול התיקים) ובין פעילות פיננסית אחרת (ברוקראז', תעודות סל, חיתום ובנקאות להשקעות), מהלך שמערער את מערך היחסים העדין ממילא בצמרת הניהול.

לוינסון היה הראשון לפרוש מהמערכה, והדילמה השנייה נסבה על מעמדה של גבי רביד.

"נויברגר היה זה שבישל את הקדרה"

"גבי בישלה עבור ברקת את רכישת השליטה. באותו זמן הוא לא הכיר את שוק ההון, ועכשיו הוא מתחיל להבין מה קורה ויכול להעמיק את אחיזתו", מנתח בכיר בענף את רצונו של ברקת להתמנות ליו"ר פעיל.

עידו נויברגר מנכ"ל משותף בדש איפקס, צילום: עמית שעל עידו נויברגר מנכ"ל משותף בדש איפקס | צילום: עמית שעל עידו נויברגר מנכ"ל משותף בדש איפקס, צילום: עמית שעל

אולם, מלבד רצונו הראוי של ברקת לגלות מעורבות בנכס החדש, מתברר כי מתחת לפני השטח הנפשות הפועלות כמו בוחשות בקדרה רותחת.

בכיר בשוק ההון מספר כי "מי שבישל את התבשיל הזה הוא עידו נויברגר, שהתקרב מאוד לברקת לאחרונה וניווט את ההתנהלות באופן הזה. הוא הוביל לכך שהיוצרות התהפכו, שבמקום שרביד תהיה מעליו היא עשויה להיות כפופה לו". מקורב לצדדים מציין כי "ברגע שלוינסון הודיע שהוא פורש, גבי רביד מיד העלתה את האפשרות שדני זילביגר יחליף אותו, אבל עידו לא הסכים לכך. כך יצא שבסופו של דבר שמה של גבי עלה".

ואמנם, ברגע שרביד נכנסה לתפקיד היו"ר, ציפייתו של ברקת ממנה היה להביא עסקאות, להניע מהלכים. היא עצמה התבטאה על רצונה לבצע רכישה של חברת ביטוח גדולה, אולם מאז כניסתה לתפקיד נדמה כי רביד לא הספיקה להותיר חותם.

"גבי לא תפסה את הפוזיציה המלאה בתפקיד. היא היתה צריכה להביא עסקאות, אבל לא עשתה זאת ואפילו לא נטעה זרעים לכך. היא פשוט לא סיפקה את הסחורה", מתאר מקורב לאירועים.

"לעומת זאת, עידו נויברגר, שהוא אחד האנשים היותר מבריקים, חכמים ומקצועיים, שחקן אמיתי בשוק, הוביל לגמרי לבדו את רכישת חברת תעודות הסל תכלית על ידי דש איפקס ומהלך זה לא נסתר מעינו של ברקת", הוא מוסיף.

"עידו יותר חיוני מגבי, וברקת מבין את זה"

לצד זאת, קיימת גם גרסה אחרת לתיאור העניינים, כפי שמספר אדם שמכיר את רביד מקרוב עוד מימיה בפסגות.

גבי רביד, צילום: עמית שעל גבי רביד | צילום: עמית שעל גבי רביד, צילום: עמית שעל

"שמונה חודשים בתפקיד זה פרק זמן קצר מדי לקבוע אם רביד עשתה או לא. יו"ר צריך לקבוע אסטרטגיה, לפקח על ההנהלה ולהבין מה בעלי השליטה רוצים. מההיכרות שלי איתה היא כן באה עם הצעות ורעיונות, שנבחנו בצורה כזו או אחרת, דוגמת סינרגיה עם חברות ביטוח ובין היתר היו דיבורים עם כלל והפניקס. ייתכן שהמגעים לא הבשילו, אבל זה לא צריך להיות המבחן שלה כיו"ר, זו תקופה קצרה מדי. צריך לזכור שגבי רביד מביאה עמה רזומה של קריירה מרהיבה, עם הרבה מאוד קבלות. היא בנתה את פסגות מאפס והובילה למכירתה ליורק ב־1.3 מיליארד שקל", אמר.

אך למרות הקבלות המוכחות, המקטרגים טוענים כי רביד מגיעה מעולם פיננסי ששונה לחלוטין מזה שקיים היום. "עם כל הכבוד לגבי, היא פעלה בפסגות תחת החממה של בנק לאומי, שם היו מורידים יעדים לסניפים וגייסו כסף. היא לא עבדה בחברת גמל, ולא התמודדה עם הרגולציה הדורסנית הקיימת היום, בעידן של אחרי רפורמת בכר. עידו הוא זה שבנה את דש, הוא חתול רחוב, איש של עבודה. הקאמבק של גבי הוא כמו זה של דורון שפר או איל ברקוביץ' שהיו אלילים בזמנם. זה כמו שירדנה ארזי תחליט היום לחזור להיות כוכבת", אומר גורם בשוק.

בין אם רביד הספיקה להוכיח את עצמה, ובין אם לא, בקרב בכירי שוק ההון ובתוך דש עצמו קיימת תמימות דעים על יחסי האנוש המצויינים שלה. "אנשים שעבדו איתה מקרוב יודעים שהיא פועלת בדרך לא טיפוסית ומטפחת את העובדים שלה. אני לא בטוח שהעובדים ידברו על עידו כמו שמדברים על גבי. מעבר לזה, הרבה גורמים בתוך דש מתנהלים באופן דורסני וכוחני. גבי ממש לא כזו", מספר מי שמכיר את רביד היטב.

"עידו יודע לעשות עסקאות, אבל לגבי עסקת תכלית לא בטוח שמגיע לו צל"ש, טיב העסקה יתברר רק עם הזמן. זה נכון שעידו עובד נכון מול בעלי השליטה, וברקת התקרב אליו מאוד בתקופה האחרונה, אבל היו תקופות שברקת היה קרוב יותר לגבי. צריך לשים לב שברקת לא הציע לעידו עצמו להחליף את גבי כיו"ר", טוען גורם בשוק. גורם אחר מעיד כי "בשורה התחתונה, עידו יותר חיוני מגבי, וברקת מבין את זה. כחברה אולי הייתי מעדיף את גבי, אבל מבחינת נחיצות לביזנס עידו הוא קלף חזק יותר".

בכירים בדש המכירים את צוות המנהלים מציינים כי "אם היה ברור שגבי היא יו"ר מעולה, ספק אם ברקת היה מזיז אותה מהכיסא. עם זאת, זה שגבי לא בהכרח הוכיחה את עצמה כיו"ר, לא אומר בהכרח שהיא לא תהיה מוצלחת בתור מנכ"לית. לא סתם עידו בעצמו תמך בהצעה למנותה כמנכ"ל דש במקומו של קובי לוינסון".

האם גבי רביד תיקח את התפקיד? בטרם עונים, יש להביא בחשבון את העובדה שבתפקיד זה רביד תהיה כפופה לנויברגר ושימריך, שעד כה היו כפופים לה, וכן את השאלה האם רביד (64) המגיעה עם ותק וניסיון רב, תתעניין בשלב זה של הקריירה לשוב לכס הניהול התובעני והמתיש. אדם המכיר את רביד היטב מציין סיבה נוספת שבגינה היא לא ממהרת לקבל את התפקיד: "גבי היא מסוג האנשים שאם דברים לא הולכים כמו שהיא רוצה, היא מתקשה להתפשר. היא הוכיחה את זה במאבק ברשות ני"ע, שלעומת כל אלה שהתפשרו היא נלחמה עד הסוף".

אותו גורם מציין כי "מוצע לה היום תפקיד שכל מנהל אחר היה לוקח - ניהול זרוע הפעילות שאחראית על כמעט 100% מהרווח של בית ההשקעות, והולכת להיות בעתיד פלטפורמה משמעותית שדרכה יתבצעו רכישות של גופי פנסיה וביטוחי מנהלים. כמו כן, ברקת הבטיח לגבי אוטונומיה מוחלטת, ומן הסתם, אם תיקח את התפקיד, תהיה כפופה ישירות אליו ולא תיתן דין וחשבון לעידו".

בכיר אחר המצוי בפרטים סיכם את הנושא באומרו כי "בעבר, ברקת הימר נכון על גיל שויד. היום הוא מהמר על ויקטור ועידו, ולא על גבי וקובי. נראה אם גם הפעם ילך לו".

בשורה התחתונה, אף שגורמים בענף סבורים לכאורה כי רביד כבר בדרכה החוצה מבית ההשקעות, בסביבתה של רביד הדברים אינם כל כך ברורים. מקורבים שלה מספרים כי "עוד אין הכרעות. בית ההשקעות צריך לקבל החלטה אסטרטגית לאיזה כיוון הוא הולך, ואילו אנשים יובילו אותו. בסופו של יום, זה עניין של תרבות ארגונית ואנשים".

כמו כן, מציינים המקורבים, החלטתה של רביד האם להתמנות למנכ"לית במקום לוינסון לא תקום או תיפול על כפיפותה למנכ"לים המשותפים, שכן לאחר השינוי הארגוני תופרד פעילות ניהול הנכסים מהפעילויות האחרות, כלומר שרביד גם ככה תהיה כפופה ישירות לברקת. "מה שעמד לנגד עינייה של רביד אינו כסף, אלא היכולת להצליח ולעבוד בצורה הרמונית עם האנשים כדי להוביל מהלכים אסטרטגיים", סיכמו.

עידו בנה את דש, הוא חתול רחוב, איש עבודה. הקאמבק של גבי הוא כמו זה של דורון שפר או איל ברקוביץ', שהיו אלילים בזמנם. זה כמו שירדנה ארזי תחליט לחזור להיות כוכבת.

תגיות