אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לשכת נתניהו: רה"מ יחליט עוד השבוע כיצד לקדם את מסקנות ששינסקי צילום: דוברות משרד האוצר

לשכת נתניהו: רה"מ יחליט עוד השבוע כיצד לקדם את מסקנות ששינסקי

לפי הערכות, הגרסה הסופית תובא לישיבת הממשלה כבר ביום א' הבא; בעקבות פניית יו"ר הכנסת בוטלו שני הדיונים על מסקנות ששינסקי שתוכננו למחר בוועדות הכספים והכלכלה

16.01.2011, 22:14 | תומר אביטל וליאור גוטמן

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יחליט עוד השבוע כיצד ייקדם את מסקנות ועדת ששינסקי. כך נמסר הערב מלישכתו. לפי הערכות, הגרסה הסופית תובא לישיבת הממשלה כבר ביום א' הבא, ויזמי הגז צפויים להגביר את הלחצים על השרים כדי שיגנזו את המסקנות, לפני שיגיעו לכנסת.

היום הגיעו יושבי ראש ועדות הכספים והכלכלה הגיעו להחלטה משותפת לבטל את הדיונים המקבילים שהיו אמורים להיערך בוועדותיהם. מחר היה אמור ששינסקי להופיע בכנסת ולהגן על ההמלצות שניסחה ועדתו.

שני הח"כים נעתרו לבקשתו של יו"ר הכנסת רובי ריבלין, ובכוונתם לפצוח בהידברות כדי להחליט על אופי הדיון. אחת ההצעות - הקמת ועדה משותפת. זאת, כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט". 

במכתב ששלח אליהם הבוקר, כתב ריבלין: "אין הדבר ראוי, כי שתי ועדות הכנסת יקיימו דיונים בסוגייה זהה, תוך הטרחתם של הגורמים הרלוונטיים לדיון באותם עניינים ממש, ויוציאו מתחת ידה של הכנסת שתי החלטות שונות של הכנסת. הדבר אינו יוצר רק כפילות דיונים מיותרת, אלא מהווה סכנה חמורה לביזיון הכנסת".

לדבריו, סוגיית תמלוגי הגז והנפט היא אכן נושא מורכב, שיש בו היבטי מיסוי המסורים לסמכותה של ועדת הכספים וכן היבטים של זיכיונות המסורים לוועדת כלכלה. אולם, לדבריו, "לצערי הדבר מתקבל בציבור כתחרות ומאבק בין ועדות הכנסת, ומסב נזק כבד לתדמיתה של הכנסת ולתוקף החלטותיה".

מההודעה שנמסרה מלשכתו של ריבלין, נאמר כי הוא מקדם יחד עם השניים הקמת ועדה משותפת לוועדות כלכלה וכספים לצורך דיון בסוגיית תמלוגי הגז. ואולם, הוא מוסיף, "עד להכרעה באשר לזהות הוועדה, אבקש כי תימנעו לקיים מחר את הדיונים האמורים, גם נוכח העובדה כי מדובר בשלב מקדמי יחסית, ואף הממשלה טרם קיימה דיון בהמלצות אלו."

אז מה יהיה?

קודם לכן הודיע יו"ר ועדת הכספים כי הלוביסטים יורשו להיכנס לדיון מחר (ב') בוועדת הכספים שיעסוק בהמלצות ועדת ששינסקי להעלאת המיסוי על תגליות הגז. זאת לאחר שבשבוע שעבר החליט גפני לבחון את איסור כניסתם לדיונים העתידיים בנושא מחשש שאלו - המייצגים את בעלי ההון - יפתו את הח"כים לתמוך בעמדתם.

אולם מבירור משפטי, הבין גפני כי התקנון מאפשר את איסור כניסת הלוביסטים רק בהצבעות הסיכום. מלבד זאת ישנה אפשרות לקיים דיון סגור בו ישתתפו חברי הכנסת בלבד. משום שמדובר בנושא ציבורי "ממעלה ראשונה" לדברי גפני, הוא החליט על דיון פתוח, אליו, יוכל להיכנס כל מאן דכפין. עם זאת, גפני שוקל לפנות ליו"ר הכנסת רובי ריבלין בבקשה ליזום את עדכון התקנון שיאפשר ליושבי ראש ועדות להפעיל שיקול דעת ולאסור, לפי הצורך, כניסתם של לוביסטים לדיונים בעלי חשיבות יוצאת דופן.

גפני לא לבד במערכה. משרד האוצר, לצד חברי כנסת דוגמת שלי יחימוביץ' ואורי אורבך, תומכים ברעיון וחוששים מהשפעתם הגוברת של בעלי ההון על חברי הוועדה. בשבוע שעבר פנה ח"כ אורי אורבך לגפני, וביקש "למנוע את קרקס הלוביסטים המבזה והמכוער בוועדת הכספים". לדבריו "לא ייתכן שדווקא בנושא חשוב זה - בעלי הון וכוח יפעלו בתוך חדר הוועדה באופן שהשפעתו השלילית היא מיידית ומביישת את הכנסת. נוכחותם בדיון מפריעה ומיותרת. הוגדשה הסאה ואני קורא לך לפעול להוצאת הלוביסטים מדיון זה בכל דרך אפשרית, ולהשתדל שגם בדיונים חשובים אחרים - הלוביסטים יישארו מאחורי הדלת הסגורה. שם מקומם".

כאמור, גם ועדת הכלכלה הודיעה היום ללוביסטים ולראשי חברות הגז כי לא יוכלו להשתתף בדיון שהיה אמור להתקיים בוועדה שלוש שעות לאחר הדיון בוועדת הכספים מחר. יו"ר הוועדה כרמל שאמה הכהן ביקש לכנס את הדיון, במקביל לוועדת הכספים, בכדי לבטל החלטה קודמת של הוועדה שביקשה להסתייג מהמלצות ששינסקי.

בתוך כך, מקבל ששינסקי רוח גבית מעצומה של כ-100 אנשי אקדמיה - דוקטורים ופרופסורים, רובם לכלכלה ולסוציולוגיה - התומכים במסקנות הוועדה. "אימוץ המסקנות יאזן בין האינטרס הציבורי לבין התגמול הראוי לחברות הנפט והגז. זוהי הזדמנות היסטורית להציב את ישראל בצד המתקדמות באומות העולם ואל לממשלת ישראל להחמיצה", נכתב בעצומה.

בין האינטלקטואלים שחתמו על המכתב נמנים כלכלנים ששימשו בעבר כמנהלים בכירים בשירות הציבורי, ביניהם מנכ"ל האוצר לשעבר, פרופסור אבי בן בסט מהאוניברסיטה העברית והמשנה לשעבר לנגיד בנק ישראל, פרופסור אביה ספיבק מאוניברסיטת בן גוריון.

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
למה להלאים רק את הגז והנפט - בואו נעשה עוד צעד קדימה...
להלאים את כביש 6 הוא עובר של שטח המדינה ששייך לכל העם! להלאים את מפעלי ים המלח גם הים הזה שייך לכל העם!! להלאים את כל מחצבות השייש במדינה - זהו משאב יקר של כול העם!!! להלאים את מי עדן/נביעות המעיינות האלו שייכים לכולנו!!!! להטיל מס רווחי יתר על הדייגים - הים (וגם הדגים) שייכים לעם ולא לטייקונים!!!!! להלאים את מפעלי הפוספטים - גם הם בסך הכל שייכים ליהודים.. להלאים את חמי געש/חמת גדר - הם צריכים להיות שייכים לכולננננו!!!!!!! להלאים את כל גידולי החקלאות במדינה - זוהי קרקע של המדינה !!!!!!!! להלאים את כל בתי המלון - הם נהנים מחופי הים ששיכים לכל העם!!!!!!!!!!! להלאים ולהלאים ולהלאים - הכי כיף להיות פרזיטים ואוכלי חינם.. הם יבנו וישקיעו - ואנחנו נלאים... ולא לשכוח, יש לנו ארץ נהדרתתתתתת (נכון ביבי ?)
מוטק'ה , גבעתיים  |  16.01.11
14.
מגוחך לקרוא טוקבקים מטעם
הרי ברור שמכבש הלחצים מטעם ברוני הגז מפעיל כאן טוקבקיסטים בתשלום. זה רק מראה לי כאזרחית מן השורה את העוצמה המפחידה והמתוזמרת של כל העשירים האלה. אני מחזקת את שלי יחימוביץ ואורי אורבך שעומדים בלי פחד מול כל העשירים האלה ומייצגים את הציבור. המשיכו כך.
טוקבקיסטית מטעם עצמה , הכיס של תשובה  |  17.01.11
13.
הזדמנות היסטורית לגנוב את המשקעים שהפסידו מליארדים בעבר
גנבים שודדים תתעשטו כל הזמן ישבת בשקט ונתתם למשקעים להפסיד עכשיו שיש תגלית התעוררתם . אין יותר רמאות גדולה מזו !!!! לתת לחברות 10 שנים מינימום הפקה בתנאים שהיו. רשיונות חדשים אפשר לשנות תנאים. לא ניתן לשנות כללים לאחר שהרולטה נעצרה !! נפט גז זה הימור לכל דבר !!
אבי  |  17.01.11
12.
לוסקין:לא מקצועיות,לא הגיוניות,לא מוסריות
לכבוד ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ירושלים 11 ינואר 2011 אדוני ראשה ממשלה,הנדון:רשלנות מקצועית העלולה להרוס את תגליות הנפט הישראלי. אני מבקש את תשומת לבך לעובדה שיישום המלצות ועדת ששנסקי לתגליות הנפט בשדה מגד הן: 1.לא מקצועיות2.לא הגיוניות 3.לא מוסריות... 1.לא מקצועיות: רק לאחר פרסום ההמלצות הבינו חברי הוועדה שהיא אפילו לא התייחסה לתגליות נפט ביבשה ולא ידעה שיש הבדל ביניהן לבין תגליות גז בים.הוועדה התרכזה אך ורק בגז בים.לפיכך,יישום ההמלצות שכוונו לגז בים גם לנפט ביבשה,מביא להפסד כלכלי שיגרום להפסקת חיפושי הנפט בישראל ולהרס הענף. 2.לא הגיוניות: ישראל מייבאת נפט בעלות עצומה של 7 מיליארד דולר בשנה.שדה מגד הוא שדה הנפט היחידי שנתגלה בישראל ב-50 השנים האחרונות,השדה יוכל לספק 5%-10% מתצרוכת הנפט של המדינה.כל הפקת נפט ישראלית תחסוך למדינה הרבה יותר כסף מאשר כל מס נוסף. 3.לא מוסריות:14.245 מחזיקי תעודות השתתפות ומשפחותיהם המחזיקים 95% מגבעות עולם (לא,אין לנו טייקונים),השקיעו בגבעות עולם 80 מליון דולר על פני 17 שנה ב-31 גיוסים.הם עשו זאת בתקווה למצוא נפט בישראל-משימה לאומית וחלום שהתגשם.כשהתחלנו לקדוח,אחרי 400קידוחים יבשים שנעשו בישראל,הסיכוי שלנו להצליח היה פחות מ-1 ל-1.000 (בהשוואה לגז בים בו הסיכוי כיום הינו 1 ל-3),גבעות עולם התמידה לנוכח כל הקשיים ונגד כל הסיכויים-והצליחה.עכשיו,ועדת ששינסקי ממליצה להעניש את בעלי תעודות ההשתתפות באופן רטרואקטיבי באמצעות מס דרקוני-עונש על שנטלו סיכון כה גבוה לטובת המדינה. בדו"ח ששינסקי עצמו נאמר כי התשואה הראויה היא ההשקעה חלקי הסיכוי להצליח.אם נתרגם זאת למספרים נמצא כי השקעה של 80 מליון דולר חלקי אחוזים בודדים(ההסתברות למצוא נפט)נגיע למספרים של מיליארדי דולרים אותם המדינה רוצה עכשיו לגזול.המלצות ועדת ששינסקי פוגעות באופן לא הגון ולא חכם במשקיעי "גבעות" אך חמור יותר מכך,יישומן ימנע את המשך חיפושי הנפט בישראל,וזו תהיה טעות איסטרטגית. טוביה לוסקין מנכ"ל ומייסד גבעות עולם
אריה , תל אביב  |  17.01.11
לכל התגובות