אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: תנו גם לוויקיליקס קרדיט על המהפכה בתוניסיה צילום: רויטרס

דו"ח טכנולוגי: תנו גם לוויקיליקס קרדיט על המהפכה בתוניסיה

כולם מדברים על פייסבוק, אבל אסור לשכוח את תרומת המסמכים שחשף אסאנג' להתקוממות נגד המשטר התוניסאי. וגם: למה מחשב שמנצח בטריוויה מפחיד יותר מאחד שמביס אותנו בשחמט?

16.01.2011, 13:26 | יוסי גורביץ

מהפכת פייסבוק? לא אם תשאלו את אסאנג'

כתבנו כאן בשבוע שעבר על המהומות בטוניסיה, שבה שלט הנשיא בן עלי כעריץ במשך 23 שנה, תוך התעלמות מצד רוב העולם. ביום שישי זה נגמר: בן עלי נמלט מטוניסיה ומצא מקלט בערב הסעודית, והעולם הערבי כמרקחה.

לראשונה מאז הוחלף הקולוניאליזם במדינות ערב במשטר פלדה של דיקטטורים צבאיים, תהליך שקרה בשנות החמישים והשישים, הפיל זעם עממי רודן מכהן. במשטרים השונים, על שירותי הביטחון והמודיעין שלהם, לא ישנו טוב בסוף השבוע. כפי שציינו בשבוע שעבר, רגע לפני שתוניסיה הגיעה לכותרות הראשיות, המהומות אורגנו במידה רבה תוך הישענות על פייסבוק, מדיום שהמשטר לא ידע איך לאכול.

ובינתיים, בטירה אפלולית בבריטניה, יושב לו ג'וליאן אסאנג', מצחקק ומלטף חתול לבן. אחרי הכל, לפני כמה שבועות אסאנג' אמר שהוא "יבעיר את המזרח התיכון".

ההתקוממות בטוניסיה הוצתה במידה רבה על ידי המסמכים של וויקיליקס, שחשפו את עומק שחיתותה של משפחת השלטון שם, שכונתה בשדרים הדיפלומטיים האמריקאיים פשוט "המשפחה", על שלל קונוטציות המאפיה המתבקשות. זה היה שמן על מדורת הזעם של הצעירים, רבים מהם מובטלים.

מפגינים בתוניסיה. סודות ה"משפחה" שהנהיגה את המדינה נחשפו בוויקיליקס, צילום: רויטרס מפגינים בתוניסיה. סודות ה"משפחה" שהנהיגה את המדינה נחשפו בוויקיליקס | צילום: רויטרס מפגינים בתוניסיה. סודות ה"משפחה" שהנהיגה את המדינה נחשפו בוויקיליקס, צילום: רויטרס

הנחה נפוצה בישראל גורסת, ככל הנראה, שערבים נחותים מכדי שיוכלו לנהל דמוקרטיה - ושמדובר למעשה במהפכה איסלאמית. אין סיבה, בינתיים, לחשוב כך: לא שאין אפשרות, כמו שקרה באיראן, שמהפכנים איסאלמים נחושים יחטפו מהפכה דמוקרטית. אבל בינתיים זה לא קורה, ולטוניס יש מסורת אנטי-איסלאמית חזקה.

מי שלא ראה את הציוצים והבלוגים של הבלוגרים בעולם הערבי, לא ראה שמחה שיכורה מימיו. אבל האירוע המהמם הזה לא נעצר בגבולות תוניסיה: יש שורה של דיווחים על מהומות בשלוש ערים לפחות בלוב. דיווחים שטרם אושרו אומרים שלוב חוסמת את יוטיוב, כדי למנוע מסרטוני המהומות להתפשט.

ועכשיו נתפנה לטפל במנגנוני חושך במקום אחר לגמרי.

המקרה המשונה של דאנצ'ו דאנצ'ב

דאנצ'ו דאנצ'ב, כותב מחונן יוצא בולגריה, כתב במשך זמן רב ל-ZDNet על שלל נושאים, בעיקר על פשע מקוון. זה נושא מסוכן מאוד במזרח אירופה, ונראה שלפני כמה חודשים עשה דאנצ'ב טעות גורלית וחזר למולדת.

האיחוד האירופי כבר דחק בבולגריה מספר פעמים לעשות משהו באשר לתרבות הפשע המשגשגת שלה, שהפשע המקוון הוא רק אחת מצורותיו. עם הגעתו של דאנצ'ב לבולגריה, אבד הקשר איתו. הוא עדכן את הבלוג האישי שלו לאחרונה באוקטובר, וב-ZDNet ניסו ליצור איתו קשר ללא הצלחה. לפני כחודש הם קיבלו תשובה מסתורית מאיש קשר בבולגריה: דאנצ'ב בחיים, אבל "מסובך מאוד".

בסוף השבוע פירסמו ב-ZDNet מכתב, שלדבריהם שלח דאנצ'ב לאיש קשר שעליו סמך. במכתב טען דאנצ'ב ששירותי המודיעין של בולגריה קושרים קשר כנגדו משום שהוא מחזיק בדעות פרו-מערביות מובהקות, ומשום שסייע ל-FBI בחקירותיו.

ב-ZDNet, מטבע הדברים, לא ידעו איך לאכול את המידע הזה והחליטו לפרסם אותו, בהשמטות נדרשות. האם הפשע המאורגן המזרח אירופי, שלא היסס לרצוח עיתונאים, מתחיל להיטפל גם לבלוגרים שכותבים על שלל התוכנות הזדוניות שהוא מפיץ? המשך יבוא.

מגזינים חינם? באייפד? השתגעתם?

 

כשהטאבלט של אפל יצא לשוק, באפריל האחרון, אפל שיווקה אותו בין השאר כאמצעי שיעצור את דעיכת המגזינים. כפי שכבר ציינו, זה לא בדיוק מה שקרה: רכישות המגזינים באייפד צוללות. עכשיו מוכיחה אפל שוב שהיא לא מעוניינת להציל שום תעשייה: במקרה הטוב ביותר היא מעוניינת להשתלט עליה, כפי שעשתה לשוק המוזיקה הדיגיטלית.

בסוף השבוע הגיעו דיווחים על כך שעקב החלטותיה של אפל, נדחית השקתו של מגזין האייפד הייעודי של רופרט מרדוק.
מגזין "מדע פופולרי" לאייפד. אפל נגד מודל המנויים מגזין "מדע פופולרי" לאייפד. אפל נגד מודל המנויים מגזין "מדע פופולרי" לאייפד. אפל נגד מודל המנויים
הסיבה לכך היא שאפל אינה מחבבת במיוחד את מודל המנויים המקובל, שהכרחי לקיומם של מגזינים.

מסר שהעבירה אפל לשורה של מגזינים באירופה בסוף השבוע ממחיש את הטענה הזאת: החברה מסרה למגזינים שהם יכולים לשכוח מגביית תשלום עבור מהדורת העץ המת, ולהעניק על הדרך גישה חינמית לגרסת הרשת של המגזין. החל מחודש אפריל, זה לא יוכל לקרות במגזינים המיועדים לידידנו האויפד. הסיבה? אפל, במקרה כזה, לא תקבל את נתח הבשר הגדול מאוד שלה, 30% מההכנסות, שאותם היא דורשת תמורת מכירת כל אפליקציה באפסטור.

בעלי המגזינים מתלוננים על כך שמדובר בהתנהלות "שתלטנית" מצד אפל. אילו הם היו מסתכלים על שוק המוזיקה, הם היו רואים שזו ההתנהלות הקבועה של החברה. סיונרה, לוזרים. אתם עובדים עכשיו בשביל סטיב ג'ובס.

טריוויה וקץ התרבות האנושית

לפני 14 שנים ניצח מחשב על, Deep Blue, את השחמטאי הרוסי גארי קספארוב, והאנושות נכנסה לחרדה: הנה, הם באים להחליף אותנו. אבל זה היה רק שחמט, משחק שקל יחסית לכימות מתמטי. עכשיו המצב הרבה יותר חמור.

מחשב על חדש של IBM, ווטסון שמו – כתבנו עליו לפני כשבעה חודשים – הגיע בסוף השבוע להישג הרבה יותר מרשים ומדאיג. הוא הצליח לנצח בסיבוב הראשון במשחק הטריוויה הוותיק Jeopardy, מול שורה של מתחרים אנושיים.

הסיבה שווטסון מפחיד כל כך, והוביל לשחרור זעקות אימה ברחבי הרשת בסוף השבוע, לא נעוצה רק בכך שהוא נשמע כמו המחשב הרצחני מאודיסיאה בחלל, Hal. הגרוטאה הארורה גם מסוגלת ללמוד ולתקן את עצמה, ואם זה לא מספיק - כדי לנצח ב-Jeopardy ווטסון היה צריך להבין שפה אנושית.

מכאן ועד אינטליגנציה מלאכותית אמיתית הדרך עדיין ארוכה מאוד, אבל כמה צעדים מרשימים קדימה כבר נעשו. תרחם מפלצת הספגטי המעופפת על נשמותינו.

קצרצרים

בוויקיליקס נזכרו שיש בעצם סיבה לכך שהם מפורסמים, והיא לא קשורה רק למהפכה בתוניסיה או ליכולת המופלאה של אסאנג' לעורר סלידה גם בקרב מי שהיו רוצים לתמוך בארגון. החייל ברדלי מאנינג, שהדליף להם את כמויות המידע העצומות, נמק באיזה כלא סודי של הפנטגון, ולטענת תומכיו מופעלות נגדו השיטות הידועות שמטרתן להוציא את מאנינג מדעתו. עכשיו תרמו בוויקיליקס 15 אלף דולר לקרן ההגנה שלו. בשעתו, נזכיר, טענו עורכי הדין של מאנינג (ובוויקיליקס לא הכחישו) שאתר ההדלפות הבטיח 60 אלף.

אנדרי טרנובסקי, יזם צעיר מרוסיה, היה הדבר הכי חם מאז הלחם הפרוס לפני כשנה. צ'אטרולט שפיתח נחשבה לדבר הגדול הבא, למרות אינפלציית איברי המין הגבריים בשירות הוידיאו צ'ט. מאז העניין בצ'אטרולט התרסק, המשתמשים ממעטים להגיע, ולמרות כל נסיונות השפצור של טרנובסקי - העניין בו קטן יותר מאשר בדו"ח מבקר המדינה דאשתקד. כעת מתחרט טרנבוסקי מרה על כך שבשעתו, כאשר הציעו לו סכומי עתק, הוא שיחק אותה צוקרברג וסירב. הדבר המדאיג הוא שבהתחשב בכך שטרנובסקי צעיר כל כך, אנחנו עומדים לשמוע את היללות שלו במשך עשורים.

רופאים באוקלהומה, שלדעתם עלו על קצה חוט בדרך לתרופה לסרטן הפרוסטטה, נדהמו לגלות שהמחשב הנייד שהכיל את כל המידע על המחקר שלהם נגנב. באופן מטומטם להפליא החוקרים לא ארגנו גיבוי למידע, ובנסיון נואש להציל עמל של שנים, הם מציעים פרס של 1,000 דולר עבור החזרת המחשב, ומתחייבים לא לשאול שאלות מיותרות. דיסק גיבוי היה עולה הרבה פחות.

שרה פיילין. ההאקר שפרץ למייל שלה יילך לכלא, צילום: בלומברג שרה פיילין. ההאקר שפרץ למייל שלה יילך לכלא | צילום: בלומברג שרה פיילין. ההאקר שפרץ למייל שלה יילך לכלא, צילום: בלומברג

לפני כשנתיים פרץ דיוויד קרנל לחשבון המייל של הבדרנית השמרנית שרה פיילין, ששימשה באותה עת כמושלת של אלסקה. על הדרך ביצע קרנל שירות לציבור, בכך שחשף את העובדה שפיילין שיקרה לציבור, כשאמרה שלא דנה בענייני משרדה שלא באמצעות המייל הרשמי שלה. זה לא עזר לו, ולא עזרה לו גם העובדה שהשופט המליץ לשלוח אותו למתקן שיקום: הוא הולך לשנה ויום בכלא.

למנהלי המשחק League of Legends נמאס מהתופעה המוכרת שבה גיימרים פוגעים בחבריהם בחסות האנונימיות. עכשיו מנסים להקים שם מנגנון שאמור להרתיע את הבריונים האלה: "בית דין" שיורכב משחקנים אחרים, ושיפסוק את דינם של הפוגעים. יהיה מעניין לעקוב אחרי הניסוי הזה.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
לא לנפץ לך את החלום, אבל האחים המוסלמים מעורבים במידה רבה במהומות בטוניסיה
וכבר אחד מראשי הארגון שחי בגלות בבריטניה הכריז שהוא מתכנן לשוב לטוניסיה. המשטר הדיקטטורי היה פרו-מערבי מאוד, לא שזה הוסיף למערב כבוד, והאופוזיציה בחלקה הגדול מאוד פרו-מוסלמית קיצונית. ואם כבר, רוב הפגנות התמיכה בעולם הערבי, נגיד מצריים, מאורגנות על ידי האחים המוסלמים.
מוטי  |  16.01.11
7.
תגובות, פירטיות כדך חיים.
סוסוף דיון מעניין בתגובות. אבל לדעתי לקרא לבעיה ״מוסרית״ זה קצת גבוה מידי. לבנתיים מדובר רק בשיווק חכם, אגרסיבי ולדעת כולם הכיוון הוא מונופוליסטי. יום יבוא ויפרקו את אפל ליחידות כמו שעשו ל״בל״ תקשורת האמריקאית. עד אז אני לפחות נהנה ממוצרים מעולים , שפריצה שלהם פשוט מתבקשת ואפשרית. חיים אלקטרונים ללא פירטיות יהיו חלום בלהות בשבילי!!!
בצ , ברן  |  16.01.11
6.
אבי תלמד את העובדות
כמשתמש אייפון אני מאוד מרוצה צהמכשיר כך שאני לא משוחד. אבל אפל בהחלט גובה כסף על האפליקציות החינמיות (מהמפתחים לא מהמשתמשים) כך שנותר להם לבקש כסף או לפוצץ את האפליקציה בפרסומות. רוב האפליקציות חינמיות הן גרסאות לייט לאפליקציות ובעצם משמשים פרסומת או הפנייה לתוכן של חברה (כמו אפליקציה של בנק או עיתון). אז אפל רואה המון מהאפליקציות "החינמיות" שלה....
שרון  |  16.01.11
5.
ל-3, לו אפל היו מאפשרים להוריד אפליקציות שלא דרך החנות
עלויות האכסון ורוחב הפס לא היו דווקא עליהם. נכון לעכשיו כל מי שרוצה להפיץ אפליקציה נאלץ להשתמש שלא בטובתו בשירותי החנות של אפל, מה שגם מאפשר להם להציב לו תנאים דרקוניים כמו האיסור לקבוע בעצמו כמה עולה האפליקציה ולמי.
Scum , חיפה  |  16.01.11
לכל התגובות