אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושר בוועדת השרים: מזהמי קרקעות יחויבו לטהר אותן צילום: shutterstock

אושר בוועדת השרים: מזהמי קרקעות יחויבו לטהר אותן

על פי הצעת החוק של המשרד להגנת הסביבה, תוקם קרן שמטרתה מימון של שיקום קרקעות מזוהמות

16.01.2011, 16:23 | רויטל חובל
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק של המשרד להגנת הסביבה למניעת זיהום קרקע ושיקום קרקעות מזוהמות. החוק החדש נותן לראשונה מענה מקיף לטיפול באלפי קרקעות שזוהמו במשך עשרות שנים ומהוות מפגע בריאותי-סביבתי.

בישראל זוהו כ-3,300 אתרים בהם הקרקע חשודה כמזוהמת, ובהם כ-23 אלף מוקדי זיהום. סך השטח החשוד כמזוהם ברחבי המדינה משתרע על פני כ-3,900 דונם. על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, כ-75% מפוטנציאל הזיהום במדינה מתרכז באזורי התעשייה, והעלות הכוללת המוערכת לסקירה ולטיפול בקרקע חשודה כמזוהמת נאמדת ב-8.8 מיליארד שקל.

החוק מגדיר לראשונה מהי קרקע מזוהמת וקובע הסדר למניעת זיהום קרקע, איתור קרקע מזוהמת, ניקיון הקרקעות, הסדרת מנגנוני מימון ויידוע רוכשים על קיומן. על פי החוק החדש האחראי לזיהום קרקע יחויב בשיקומה. קידומם של הליכי תכנון ובנייה על קרקעות החשודות כמזוהמות יותנה בביצוע סקרי קרקע ואף בשיקום הקרקע. מנגד, יוצרת ההצעה תמריצים לטיהור ושיקום קרקעות שיאפשר שימוש בטוח בהן.

החוק קובע איסור מפורש על זיהום קרקע. מי שמפר את החוק יישפט על פי הדין הפלילי. חובת הטיפול בקרקע וביצוע סקרי הקרקע מוטלות על הגורם שזיהם את הקרקע, אלא שלרוב מדובר בקרקעות של הממשלה.

במסגרת החוק הוחלט על הקמת קרן לשיקום קרקעות מזוהמות שתרכז משאבים כספיים מתקציב המדינה ומהיטלים וקנסות. הקרן תבטיח כי קרקעות מזוהמות יטופלו וישמשו את הציבור בצורה בריאה ובטוחה, ולא יינטשו בשל העדר משאבים כלכליים לטיפול בהן. המימון יעשה לפי זכאויות שייקבעו בחוק ולפי סדרי עדיפויות שהקרן תקבע. הקרן תוכל גם לתת הלוואות ומענקים למי שחייב לשקם קרקע.

במשרד להגנת הסביבה מציינים ממצאי מחקר אמריקאי לפיו 4.87 מקרי סרטן נוספים בממוצע לאוכלוסיה הסמוכה לכל אתר עקב קרקעות מזוהמות שלא שוקמו במשך 30 שנה.

תגיות