אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום קופות הגמל: תשואת הגמל של ילין לפידות ב-2010 - 15.2%

סיכום קופות הגמל: תשואת הגמל של ילין לפידות ב-2010 - 15.2%

סיכום 2010 בענף הגמל: ילין לפידות ראשונה לאחר שהיכתה את הממוצע הענפי שעמד על 10.5%. אחריה קופת הגמל של מיטב, שהגדילה את החשיפה המנייתית, השיגה תשואה של 13.4%. אנליסט במקום השני בקרנות ההשתלמות

17.01.2011, 07:25 | רחלי בינדמן

שנת 2010 היתה שנה תנודתית ומאתגרת למנהלי ההשקעות. לאחר רבעון ראשון חזק שהמשיך את החגיגה של 2009 (בעיקר בשוק הקונצרני), הגיע תורו של הרבעון השני שהפך את הקערה על פיה: שוק המניות החל לצנוח ואילו שוק איגרות החוב שמר על יציבות יחסית. אבל ברבעון השלישי - ועוד יותר מכך ברבעון הרביעי - שוב התהפכה המגמה ושוק המניות החל לזנק ולהעמיד בצל את השוק הקונצרני.

בסיכומו של דבר הצליחו מנהלי ההשקעות לנווט את דרכם בהצלחה ולהשיא לחוסכים בענף הגמל תשואה שנתית מרשימה של 10.6% בממוצע.

מנתוני 2010 עולה בבירור כי בית ההשקעות ילין לפידות סוגר את השנה בניצחון מוחץ על מתחריו ובפער ניכר לעומת הממוצע הענפי. אם התשואה הממוצעת של קופות הגמל הגדולות עמדה ב־2010 על 10.5%, הרי שקופת הגמל של ילין לפידות השיגה תשואה של 15.2% - לאחר שכמעט מדי חודש בחודשו היא הובילה את טבלת התשואות.

ההישג של ילין לפידות נובע מחשיפה סלקטיבית למניות ובעיקר לאג"ח קונצרניות בדירוגים נמוכים, אשר השיגו ב־2010 תשואה עודפת על זו של השוק.

יאיר לפידות, מנכ"ל משותף בבית ההשקעות, מבטל את טענות המבקרים שלפיהן ההישג של ילין לפידות נובע ממדיניות השקעה מסוכנת: "אנו מחזיקים באג"ח שנחשבות למסוכנות לכאורה, אבל בפועל, רמות הסיכון האמיתיות שלהן הן נמוכות בהרבה ואנו מסיקים זאת על בסיס ניתוח מעמיק. לדוגמה, אג"ח של חברה כמו בי קונטקט שאינה מדורגת ושנחשבת לכאורה למסוכנת, כוללת פיקדון בנקאי מובטח למחזיקי האג"ח ולכן רמת הסיכון שלה נמוכה".

"מי שעובד בצורה דווקנית עם אלמנטים פורמליים כגון דירוג יכול לעשות את הטעויות הגדולות ביותר. אנחנו מחפשים אלמנטים תוכניים ולא פורמליים וכך אנו מייצרים הזדמנויות השקעה". לטענת לפידות, סוד ההצלחה של בית ההשקעות טמון בפיזור הגבוה של התיק.

"אנחנו שומרים על פרופורציות סבירות בניירות הערך שאנו מאמינים בהם ושומרים על פיזור סיכונים גבוה. בישראל אנחנו מבצעים בחירה סלקטיבית של מניות ואג"ח על בסיס יכולת ניתוח מעמיקה של החברות; בחו"ל, שם אין לנו יכולת התמחות גבוהה ברמת החברה הבודדת, אנו משקיעים בעיקר במדדים ובעיקר בארצות הברית ובאירופה".

מיטב עולה

הקופה של בית ההשקעות אנליסט בלטה בחודשים הראשונים של 2010 והגיעה למקום השני והמכובד בטבלת התשואות. אבל במחצית השנייה של השנה, שבה כאמור זינקו מדדי המניות, איבדה הקופה את מקומה לטובת המתחרה ממיטב. בסיכומה של 2010 התברר כי הקופה של מיטב השיגה תשואה שנתית של 13.42% לעומת 13.27% שהשיגה הקופה של אנליסט.

רפי קסל, מנהל ההשקעות הראשי של אנליסט, מאמין זה כמה חודשים בישיבה על הגדר ובהמתנה לשעת כושר מתאימה כדי להיכנס לשוק. באנליסט מעריכים ששוק המניות ובעיקר שוק האג"ח עתידים לעבור תיקון שיהווה הזדמנות לרכישת ני"ע במחירים אטרקטיביים יותר. זו הסיבה שבגללה רמות הנזילות של אנליסט הן מהגבוהות בענף.

במחצית הראשונה של 2010 נהנה תיק הגמל של אנליסט מהחשיפה שהחלה עוד ב־2009 לאג"ח קונצרניות בדירוגים נמוכים יחסית. אבל מכיוון שבמחצית השנייה היה זה שוק המניות שנטל את הבכורה, מי שנהנתה מכך היתה פעילות הגמל של מיטב, אשר הגדילה באותה עת את הרכיב המנייתי.

לדברי יניב צלאל, מנהל השקעות הגמל של מיטב, "התיק המנייתי שלנו רשם תשואה עודפת משמעותית על השוק. 30% מתיק הגמל שלנו מורכבים ממניות, וזה מעט נמוך מהממוצע הענפי - גם אחרי שהגדלנו את הרכיב המנייתי במחצית השנייה. בלטנו בבחירה סלקטיבית של מניות כגון הפוזיציה הגדולה בסולבר, שבה נהפכנו לבעלי עניין. מלבד זאת, מבין מניות מדד ת"א־25 נתנו משקל יתר למניות כיל ובזק ומשקל חסר לטבע. לתשואה העודפת הגענו במחצית השנייה של 2010, כך שאפשר לומר שהגדלנו את החשיפה למניות בטיימינג הנכון".

2009 לא מייצגת

בדומה לאנליסט, גם צלאל מאמין שיש לשמור כעת על נזילות. "הרכיב הנזיל שלנו במזומן ובפק"מ עומד כעת על 10%. אני מאמין שאין כעת תשואה מעניינת יותר באפיק הסולידי, ולכן יהיו הזדמנויות להיכנס אליו בהמשך. הדבר נכון גם לגבי האפיק המנייתי שבחודש וחצי האחרונים טיפס למעלה בקצב שווה ערך לשנה שלמה. השוק לא נראה כל כך טוב כעת, ולכן לא חייבים בכוח לקחת סיכונים. בכל זאת אנחנו מוצאים הזדמנויות פה ושם גם בהנפקות האג"ח, אבל בגדול אנחנו מחכים לעיתוי נוח יותר להיכנס לשוק. באשר למניות, אנחנו מתמקדים במניות ערך ומגדילים חשיפה לחו"ל באופן הדרגתי".

ללפידות תזה משלו לגבי השנה הקרובה: "2009 היתה שנה מאוד לא מייצגת וכמותה גם 2010. אבל בעצם גם 2008 לא היתה שנה רגילה - רק בכיוון ההפוך. בהסתכלות כוללת, השנים האחרונות נטרלו זו את זו כך שבחישוב מצרפי התוצאות אינן מדהימות - והן אפילו פחות טובות מהממוצע הרב־שנתי. בשוק האג"ח אכן היתה ירידה חדה בתשואות באותן מדינות שצלחו היטב את המשבר.

"ברור שבראייה קדימה, התשואות בשוק האג"ח - ובעיקר בחלקים הסולידיים שלו - יהיו נמוכות. האויבת הגדולה ביותר של שוק האג"ח - למעט התמוטטות עולמית כמובן - זו דווקא התאוששות כלכלית חזקה ומהירה בארה"ב ובאירופה, שתיצור ציפייה להעלאת הריבית ותביא לתיקון חד. עם זאת, אני לא חושב שהתאוששות כלכלית דרמטית היא תרחיש סביר ביותר, ולכן להערכתי התיקון בשוק האג"ח לא יהיה כל כך אלים. ישיבה על הגדר מתאימה במקרה הזה רק למי שבטוח שההתאוששות הכלכלית נמצאת מעבר לפינה".

תגיות