אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ש"ס הופכת ללשון המאזניים בנוגע לגורל מסקנות ששינסקי צילום: אלכס קולומויסקי

ש"ס הופכת ללשון המאזניים בנוגע לגורל מסקנות ששינסקי

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי לאחר פרישת שרי העבודה, רק 9 שרים תומכים בהמלצות הוועדה, 9 מתנגדים והיתר מתנדנדים

18.01.2011, 06:57 | תומר אביטל וליאור גוטמן

לאחר פרישת שרי העבודה שתמכו במסקנות ועדת ששינסקי, גורל המלצות הוועדה לוט בערפל. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי כעת רק תשעה שרים תומכים באופן מפורש במסקנות הוועדה. לעומת זאת, כתשעה שרים מסתייגים ממסקנותיה באופן גלוי - בהובלת שרי סיעת ישראל ביתנו. כל יתר השרים - מש"ס ומהליכוד - מתנדנדים. ראש הממשלה יודיע השבוע על עמדתו, ושרים נוספים צפויים לתת השבוע פומבי להחלטתם. למעשה, שרי ש"ס הופכים כעת ללשון המאזניים ויכריעו האם ההמלצות יתקבלו.

כפי שנחשף ב"כלכליסט" - נטוותה רשת סבוכה של קשרים בין ישראמקו, השותפה במאגר הגז תמר, לבין עיתון הבית של תנועת ש"ס, "יום ליום". דירקטורים בקבוצת ישראמקו מכהנים בתפקידי מפתח ב"יום ליום", ומשרדי העיתון נמצאים בבניין שבו נמצאים משרדי קבוצת ישראמקו.

בנימין נתניהו ואהוד ברק, צילום: מיכאל קרמר בנימין נתניהו ואהוד ברק | צילום: מיכאל קרמר בנימין נתניהו ואהוד ברק, צילום: מיכאל קרמר

שר הפנים אלי ישי אמנם אמר ל"כלכליסט" כי סיעתו תתמוך במסקנות, אולם שאר שרי הסיעה מסרבים להתחייב לסמוך את ידיהם על ההחלטה הסיעתית, וכעת הם שוקלים את עמדתם. עם זאת, באוצר סבורים שבסופו של דבר שרי ש"ס יצביעו כאיש אחד בעד המסקנות. לשיטתם, שרי ש"ס, לצד שרים נוספים, "עושים שרירים" כדי לזכות בהטבות מהאוצר.

כך או כך, הכל עלול להשתנות בהתאם להחלטה הסופית שיביא ראש הממשלה לשולחן הממשלה. אם נתניהו יבחר להביא הצעה מקוצצת שמחריגה את תמר - הוא יגרוף רוב גדול בכל מקרה. עם זאת, במקרה כזה שטייניץ עלול "לשבור את הכלים" ולדרוש דיון מחודש. כפי שנחשף ב"כלכליסט", אחד הרעיונות שעלו על הפרק היה למתוח את תקנות הביניים, שבמהלכן מובטחת ליזמים תשואה נקייה של 200% בטרם יוטל עליהם מס ייעודי על מאגרי הגז, מינואר לדצמבר 2014. מהלך זה אמור להקל על שותפות תמר להשיג את המימון הדרוש להפקתו.

יצוין כי בחודשים האחרונים נפגשו יזמי הגז עם רוב השרים. יצחק תשובה ועמיתיו הפעילו לחץ כבד וביקשו מהשרים להסתייג מההמלצות מאחר שהן יפגעו באספקת הגז "כחול־לבן".

ועדת הכלכלה חזרה בה מהחלטתה נגד המסקנות

בתוך כך, ועדת הכלכלה חזרה בה מהחלטתה להסתייג ממסקנות ששינסקי. הוועדה החליטה אתמול באופן רשמי - ברוב של תשעה תומכים מול שני מתנגדים - כי היא תומכת בשינוי המיסוי על תגליות הגז - גם על הקיימות.

יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה־הכהן הביא את הנושא להצבעה מחודשת לאחר שזעם על חברי הוועדה שלפני שבועיים דחו את תמיכת הוועדה בהמלצות ששינסקי ברוב של ארבעה מול שלושה. שאמה אמר כי "הוועדה שלחה מסר ברור לראש הממשלה: אין לו שום צורך פוליטי להתפשר על המסקנות הסופיות, וניתן ליישם אותן בצורה חלקה ומהירה בוועדת הכלכלה".

יצוין כי מדובר בהחלטה עקרונית וסמלית. מסקנות ששינסקי עדיין לא אומצו על ידי הממשלה, וכלל לא הגיעו באופן רשמי לכנסת.

הלוביסטים מצרים על חוסר היציבות הפוליטי

אריאל סנדר אריאל סנדר אריאל סנדר

גם הלוביסטים עקבו אתמול בערנות אחר ההתפתחויות הפוליטיות. יו"ר חברת הלובי "גלעד יחסי ממשל" אריאל סנדר אמר כי "השינוי יביא לעבודה טובה יותר בתוך ועדות הכנסת. העבודה היתה למעשה שלוש סיעות נפרדות, וכל אחת שיקפה אג'נדה כלכלית־חברתית שונה. לח"כים יש משקל רב בקביעת סדר היום בוועדות, והפילוג יעזור לבהירות בעבודה".

לא עדיף ללוביסטים ח"כים מתנדנדים?

סנדר: "לא. עדיפה בהירות, ולדעת מי בעדך ומי נגדך".

עם זאת, שאר הלוביסטים הביעו מורת רוח מן המהלך. גורם באחד ממשרדי הלובינג אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "הפילוג עצמו לא ישפיע על העבודה שלי. הבעיה היא שכל הגורמים העסקיים שנמצאים בהליכים מול משרדי הממשלה המתפנים יצטרכו להתרגל מחדש לשרים אחרים".

לדבריו, "בישראל יש תרבות של בירוקרטיה וסיאוב משרדי, לכן אנשי העסקים עובדים ישירות מול השרים ומול המינויים הפוליטיים שלהם. בעקבות הפילוג נוצר זעזוע".

תגיות