אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך מפצלים את החובות והנכסים של העבודה צילום: יותם פרום

איך מפצלים את החובות והנכסים של העבודה

היעדר הסכם ממון בין מפלגות העבודה ועצמאות עלול ליצור משבר תקציבי בעבודה, שגם ככה נמצאת על פי תהום כלכלית

19.01.2011, 07:04 | תומר אביטל ושי פאוזנר

החובות: עצמאות תמשיך להעביר כספי מימון מפלגות לעבודה

הגירושים הדרמטיים בסיעת העבודה, שהתפצלה לסיעת העצמאות, עלולים להפוך לסאגה כלכלית מורכבת. היעדר הסכם ממון בין המפלגות עלול ליצור משבר תקציבי בעבודה, שגם ככה נמצאת על פי תהום כלכלית. כעת נאלצים הצדדים להסתייע ביועצים משפטיים כדי לקבוע כיצד יטופלו חובות הענק של המפלגה.

בן אליעזר. נשאר בעבודה, צילום: אלכס קולומויסקי בן אליעזר. נשאר בעבודה | צילום: אלכס קולומויסקי בן אליעזר. נשאר בעבודה, צילום: אלכס קולומויסקי

לדברי גורמים במערכת הפוליטית, מאזן המפלגה נמצא דווקא בשיפור בשנים האחרונות. החוב ירד מיותר ממאה מיליון שקל לכ־80 מיליון שקל לפני שנתיים, וכעת אף קוצץ בחצי, לכ־40 מיליון שקל. אולם הפילוג עלול לטרוף את הקלפים.

למפלגה שני מקורות הכנסה ראשיים: ציבורי ופרטי. הציבורי, מקור ההכנסה העיקרי, הוא כספי מימון מפלגות - תזרים מזומנים מקופת המדינה שמגיע לכל מפלגה לפי מספר הח"כים שלה - 65 אלף שקל לחודש על כל ח"כ. מקור מימון נוסף מגיע מנכסיה הרבים של המפלגה.

וילף מאמינה שהחוב יכוסה עד סוף הקדנציה

כבר אתמול נועדו יועצים משפטיים של העבודה מול מחלקת הייעוץ המשפטי של הכנסת, במטרה לברר כיצד יתחלק החוב. לדברי עינת וילף, יו"ר הסיעה החדשה, בקדנציה הנוכחית חתמו חברי הכנסת של מפלגת העבודה על מסמך מיוחד שלפיו כל ח"כ מתחייב שכספי מימון המפלגות שלו יועברו לתשלום החוב של העבודה ללא קשר לשיוכו המפלגתי.

אם כן, תסריט אחד קובע כי החוב לא יתחלק עם סיעת העצמאות, אך חבריה ימשיכו להעביר את המימון לו הם זוכים למפלגת העבודה. לפי תסריט אחר, החוב יתחלק בין שתי הסיעות לפי גודלן. במקרה זה יתבעו חברי העצמאות בעלות גם על חלק מנכסי מפלגת העבודה.

ויצמן שירי, מנכ"ל מפלגת העובדה, צילום: צביקה טישלר ויצמן שירי, מנכ"ל מפלגת העובדה | צילום: צביקה טישלר ויצמן שירי, מנכ"ל מפלגת העובדה, צילום: צביקה טישלר

פרופ' שמעון שטרית, שהיה עד אתמול יו''ר ועדת חוקה של מפלגת העבודה, אמר כי "המפלגה תסבול בגלל שאין גירושים מוסכמים. הפילוג גורם לירי של כוחותינו על כוחותינו". לפי הניתוח של שטרית, המתפלגים יחויבו להשתתף בהחזר החוב באופן יחסי ולהחזיר את מה שהם מקבלים מחוק מימון מפלגות, למעט 5%. כלומר - שיעור הפורשים מתוך כלל חברי הכנסת של העבודה הוא 38% ולכן יקחו על עצמם חוב של 33%.

מזכ"ל מפלגת העבודה חיליק בר נשמע אופטימי. לדבריו "המצב הכלכלי היום הרבה יותר טוב מלפני שנתיים. כיסינו והחזרנו עשרות מיליונים. מפלגת העבודה עברה בשנים האחרונות תהליך של הבראה כלכלית וכיסוי חובות תוך עבודה צמודה ושוטפת אל מול הבנקים, שנמשכים גם היום. נושא פיצול החובות בשל פרישת חמשת חברי הכנסת נמצאת בהתייעצויות משפטיות, ועל כן אין ביכולתנו להתייחס לכך כרגע".

לפי הערכות, רוב החוב הוא לבנק הפועלים. ח"כ איתן כבל (עבודה) אמר אתמול כי "יש לנו אפשרות לתת מענה לכל הבעיות הכלכליות. יש מספיק נכסים".

וילף ציינה אתמול כי "אם יחידות המימון מפלגות שלנו ילכו לכיסוי חובות העבודה, אז רק לאחר כיסוי החוב נתחיל לקבל בעצמנו מימון מפלגות. אם זה נכון, לא נצטרך לקחת את החוב כי פשוט נשלם אותם". וילף מאמינה כי החוב ייפרע לפני תום הקדנציה הנוכחית. לדבריה, "למפלגה יש מספיק נכסים. מה שכן, אם ניקח חובות אז ניקח חלק יחסי בנכסים. אנחנו מבררים את זה כעת". לדבריה, החוב לא הוזכר במו"מ הקואליציוני של העצמאות מול בנימין נתניהו.

מופיעה בדוחות המבקר כבר שנים

מפלגת העבודה מככבת בדוחות מבקר המדינה זה שנים. למרות מימון שלו היא זוכה דרך חוק מימון מפלגות, היא נקלעה לגרעון עצום. הגירעונות מתעצמים בעיקר בתקופות בחירות, שבהן מוציאה המפלגה יותר מהכנסותיה. בנוסף, בעקבות קנסות שהוטלו על המפלגה, היא חייבת לכנסת כ־7 מיליון שקל. על כך מקוזזים כ־450 אלף שקל מתזרים המזומנים שלה מדי חודש.

בדוח המבקר האחרון נאמר כי הכנסות הסיעה בתקופת הבחירות של 2009 עמדו על 20.8 מיליון שקל, מהן 20.7 מיליון ממימון ממלכתי. רק כ־75 אלף שקל התקבלו מתרומות. ההוצאות לעומת זאת עמדו על 24.7 מיליון שקל. כתוצאה צמח גירעון המפלגה בכמעט 4 מיליון שקל. בפברואר 2009 החוב עמד על כ־88 מיליון שקל - יותר מכל שאר המפלגות האחרות.

חובותיהן של המפלגות נוצרים כתוצאה משיטת מימון המפלגות. בהתאם לחוק מימון מפלגות, כל מפלגה זכאית למקדמת מימון ערב הבחירות. אלא שרק לאחר היוודע תוצאותיהן נקבע מהו הגובה של המימון לו היא זכאית בפועל. מפלגה שזכתה בקולות רבים יותר, תקבל מימון גבוה יותר. אי לכך, המפלגות שנחלו מפלה בבחירות המקומיות למעשה קיבלו מימון גדול יותר מאשר זה שהן זכאיות לו בפועל, למרות ההוצאות הגבוהות שלהן ערב הבחירות.

ללא קשר לחוב, "אפיית" סיעת העצמאות תעלה למשלם המסים יותר ממיליון שקל בשנה. כל סיעה זוכה לתשלום קבוע של כ־750 אלף שקל לשנה. מעבר לכך, לכל סיעה מתאפשר למנות מנהל סיעה ששכרו הוא כ־300 אלף שקל לשנה.

מהכנסת נמסר: "הסיעה 'עצמאות' עוד לא הוכרה כמפלגה. ההתדיינות תהיה רק לאחר שיגישו בקשה להיות מוכרים כמפלגה".

הנכסים: שטחים ומבנים במאות מיליוני שקלים מחכים לקונה

הסאגה של שתי היממות האחרונות מצמצמת את טווח הזמן שבו מפלגת העבודה יכולה למצוא מקור מימון לחובותיה, ואין ספק כי הנדל"ן שבו היא מחזיקה יהיה הכלי המרכזי לכיסוי החובות. בשנה האחרונה עשתה המפלגה צעדים לקראת מכירת חלק מהנכסים. על פי הערכות של השמאי קמיל טרשנסקי, ההכנסות ממכירת הנכסים עשויות להגיע למאות מיליוני שקלים, אולם איש מאנשי הענף שאיתם שוחחנו לא הסכים לנקוב בסכום מדויק יותר בשל הקושי להעריך מה היקף זכויות הבנייה בכל נכס.

בתחילת 2010 פרסמה חברת בית ארלוזורוב, המנהלת את נכסי הנדל"ן של המפלגה, מכרז למכירת חלק מנכסי המפלגה. במכרז, שהוכן ב־2008 ואותו הוביל מנכ"ל המפלגה ויצמן שירי, הוצעו למכירה 35 נכסים מ־95 נכסיה של החברה. על פי תנאי המכרז, מחיר המינימום שאמורה המפלגה לקבל עבור הנכסים הללו עומד על כ־70 מיליון שקל. אולם מחירי הנדל"ן קפצו מאז בעשרות אחוזים, וכן קיימת אפשרות לקבל עבור הנכסים עוד עשרות מיליוני שקלים כתוצאה מהשבחתם. לכן הערכה זו היא צנועה בלשון המעטה.

בספטמבר 2010 מכרה החברה בניין בגבעתיים ב־8 מיליון שקל. בעסקה נוספת, שנחתמה לקראת סוף השנה, מכרה המפלגה מגרש ברחוב יפו 62 בירושלים, שקיבל היתר בנייה לשני מגדלים בני 22 קומות כל אחד, תמורת 15 מיליון שקל.

ייעוד הקרקע של רוב הנכסים הוא בנייה למטרות ציבור, כלומר מועדונים, אולמות תרבות, מתקני ספורט וכדומה. לגבי רובם ישנה כיום מחלוקת בין המפלגה למינהל מקרקעי ישראל סביב שאלת גובה הפיצוי למדינה שיהיה על המפלגה לשלם לאחר שתמכור את הנכסים. זאת, לאור העובדה שהקרקע הוחכרה למפלגה לאורך שנים תמורת סכומים זעומים יחסית לשווי שלהם.

בין הנכסים הבולטים שמוצעים למכירה: מגרש ברחוב יהונתן בשכונת צהלה בצפון תל אביב, מגרש ברחוב הראל בתל אביב ומגרש ברחוב ארלוזורוב בחולון. נוסף על כך מוצעים נכסים אחרים, רובם במקומות מרכזיים בחיפה ובפתח תקווה. לצדם מציעה המפלגה למכירה את הסניפים שלה בתל אביב־יפו ברחובות זמנהוף 5, יהודה הלוי 66, הבושם 12 וסלמה 115.

כמו כן, במאי האחרון הגישה קרן ברל כצנלסון בבעלות המפלגה בקשה לוועדות התכנון להפשיר 40 דונם באזור מכללת בית ברל בכפר סבא. בכוונת המפלגה להקים על 11 דונם שטחים מניבים בתחום הרפואי ולהשכיר אותם. בית ברל הוא הנכס העיקרי של החברה, והוא כולל 650 דונם של שטחים חקלאיים.

תגיות