אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנסת אישרה את חוק האריזות: מהפכת המיחזור יוצאת לדרך צילום: shutterstock

הכנסת אישרה את חוק האריזות: מהפכת המיחזור יוצאת לדרך

על פי החוק, הפסולת הביתית תופרד ובהמשך תמוחזר, כשהאחריות מוטלת על יצרני האריזות והיבואנים שלהן. החוק ייכנס לתוקפו ב-1 ביולי

19.01.2011, 21:50 | רויטל חובל

כשנה מאז יזם המשרד להגנת הסביבה את חוק האריזות, אישרה הערב (ג') בקריאה שנייה ושלישית מליאת הכנסת את הצעת חוק להסדרת הטיפול באריזות. החוק ייכנס לתוקפו ב-1 ביולי 2011.

על פי החוק, הפסולת הביתית תופרד ובהמשך תמוחזר, כשהאחריות במקרה מוטלת על יצרני האריזות והיבואנים שלהן, ובמלים אחרות חברות המזון, התרופות, הקוסמטיקה, הטיפוח ועוד מגוון נושאים, החל מגביעי הקוטג' וכלה בבקבוק השמפו והדאודורנט ועד קופסאות השימורים.

בשל מגוון האריזות, מדובר בתוצאה של מיחזור של חומרים שונים כדוגמת נייר (עיתונים), זכוכית (צנצנת דבש), פלסטיק (גביעים ושקיות) ומתכת (קופסאות שימורים). האריזות יופרדו לשניים או שלושה פחים (תלוי ברשות המקומית) - לפסולת הרטובה והפסולת היבשה (האריזות). המשרד להגנת הסביבה הוא שיממן הצבה של הפחים ברשויות המקומיות. הרשויות המקומיות הן אלה שיאספו את הפחים, כפי שהן נוהגות היום באמצעות קבלנים, אך הן לא ישאו בעלויות של פעילות האיסוף.

אריזות שלא ניתנות למיחזור למשל הן שקיות הניילון החד פעמיות, קרטון החלב, עטיפות של חטיפים, שפופרת משחת שיניים וחמגשיות.

מדובר בכמות של כמיליון טונות אריזות בשנה עליהן חל חוק האריזות, אך רק 60% (יעד הדרגתי) מהן ימוחזרו. הקנס בגין אי עמידה ביעד המיחזור הוא 2,500 שקל לכל טונה אריזות.

במשרד להגנת הסביבה צופים כי החוק שאושר יצמצם את הטמנת הפסולת ואף יתרה מכך נקבע בחוק כי החל מינואר 2020, תיאסר באופן גורף הטמנת פסולת אריזות באתרי הטמנה. כך ניתן יהיה רק למחזר אריזות או להפיק מהן אנרגיה בלבד.

במשרד מעריכים כי החוק יביא לתועלת כלכלית משמעותית בפיתוח ענף תעסוקה חדש וייעול וחיסכון בתהליכי ייצור בתעשייה.

חוק האריזות הוא פרי יוזמה של אדם טבע ודין שניסחה הצעת חוק פרטית בעניין שהוגשה על ידי ח"כ אופיר פינס עוד ביולי 2008. ב-2009 החליט המשרד להגנת הסביבה לגבש הצעת חוק ממשלתית לטיפול בפסולת האריזות ומאז החוק עבר הליכי חקיקה מתקדמים.

תגיות