אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גיוון בתעסוקה: חרדים לא רוצים לעבוד?

גיוון בתעסוקה: חרדים לא רוצים לעבוד?

מעסיקים רבים נרתעים מעובדים חרדים. מי שיעז לפתוח את דלתו בפני עובדים מגוונים יזכה לצוות מסור, יצירתי, חדשני ושאפתני

21.01.2011, 08:38 | איילת אוריאל-ריימונד

האם אתם מעסיקים עובדים חרדים בארגון שלכם? התשובה השכיחה היא "הם לא רוצים לעבוד". ומה עם אלו שכן רוצים לעבוד? במקרה זה אנחנו יכולים לומר: "עכשיו הם נזכרו? אילו... ואם... וכאשר..."

גם אני הייתי חרדה, אך ממקום קצת אחר. אחרי הכול, לא כל יום אני מנחה קבוצה של נשים שכולן חרדיות.

האם אני צנועה מספיק בעיניהן? האם זה מפריע להן שהמנחה אינה חרדית? האם הן ישתפו פעולה עם המתודות בהדרכה? איך לפתוח את ההכשרה? מה לומר? רק אלוהים יעזור לי הפעם.

שלא יהיו אי הבנות: נערכנו להכשרה הזו, התאמנו את המתודיקה של ההדרכה, וידאנו כי אין בתכנים ביטויים "בעייתיים" לאוזן חרדית, וסיכמנו על כך שאנו המנחות נגיע בלבוש צנוע והולם. וכל זאת בעוד אנו מקפידות לשמור על הסטנדרטים המקצועיים של ההדרכה.

המודעות וההיערכות לא היו לשווא, בעצם, במבט לאחור נראה לי שהן סייעו לכולנו להתמקד בעיקר: הדרכה מקצועית לתפקיד בסביבת עבודה נוחה ומאפשרת.

משתתפות הקורס הבחינו בהשתדלות שלנו והעריכו זאת, והן מצידן השתדלו לא פחות והפגינו מוסר למידה גבוה, העמקה ורצון להתמקצע בתפקיד.

חשוב לזכור: השינוי בקהילה החרדית הוא לא מאי יציאה לעבודה ליציאה לעבודה, אלא בעיסוק עצמו. נשים חרדיות מאז ומתמיד עבדו, בעיקר במקצועות ההוראה, ובשנים האחרונות הורחבו תחומי הלימוד בסמינרים וכך גם האפשרויות לעסוק במגוון עיסוקים, בעוד אצל גברים השינוי הוא מעבר מעולם עבודה תורני לעולם עבודה אחר.

מילת המפתח היא היכרות. התנאי הראשון לכך שהשיחה לא תתפוצץ ברגע הראשון הוא מודעות והבנת הצרכים. יש כאן בעצם 2 שפות: עברית וחרדית, כי למילה אחת בעברית יכול להיות תרגום שונה בקונטקסט החרדי.

למה מעסיקים נרתעים מהעסקה מגוונת?

מדו"ח אונו שמפורסם זו השנה השנייה עולה כי הרתיעה של מעסיקים מהעסקת אנשים עם מוגבלות היא הגבוהה ביותר, ולאחר מכן נרתעים המעסיקים באופן כמעט זהה מהעסקת ערבים וחרדים. מחקרים מראים שאנשים העוסקים בגיוס עובדים נוטים להעדיף מועמדים שאיתם הם מוצאים דמיון או קווים משותפים (רקע דומה, סביבה חברתית דומה, קבוצת גיל וכו'). מרבית אנשי הגיוס אינם חרדים, דבר היכול גם הוא להשפיע על אחוז השתלבותם בעבודה.

קבלת עובד "שונה" דורשת מהמגייס פתיחות לחידושים ואף מידה של העזה. בארגונים רבים, אנשי הגיוס פועלים תחת ציפיות ל"אפס טעויות" בגיוס עובדים. באווירה כזו, קשה לצפות מהם ש"יסתכנו" בקבלת עובד שונה.

 

איך עושים זאת?

1. העיזו - פתחו את הדלת וזמנו לראיונות מועמדים מגוונים, לאו דווקא כאלו שאיתם אתם מוצאים דמיון או קווים משותפים.

2. במידה וארגונכם פתוח להתאמות ספציפיות להעסקת עובדים/ות חרדים/יות, תוכלו גם:

  • להקצות מרחב עבודה ספציפי לנשים.
  • מנו מנהלת (ולא מנהל) לצוות של נשים.
  • הכשירו את המטבח בצורה כזו שהעובדים/ות יוכלו לעשות בו שימוש בצורה שתכבד את אורח חייהם.
  • נסו להתאים את שעות העבודה/ המשמרות כך שיסתיימו בשעה 15:00 כדי לאפשר לאימהות להוציא את ילדיהן מהמסגרות החינוכיות.

 

ארגון שיעיז ויפתח את דלתו לעובדים מגוונים ירוויח עובדים מתאימים ומסורים וכן דברים נוספים – ייחודיות, שונות, זווית ראיה אחרת, רעננות מחשבתית, חריצות ונאמנות – ובסופו של דבר יוכל לבנות צוות מגוון, מסור, יצירתי, חדשני ושאפתני.

הכותבת היא מפתחת ידע והכשרות בפורום לגיוון בתעסוקה

למידע נוסף: http://www.forumgivun.org.il/  

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
מה זה חרדים? בסופו של דבר הם אנשים.....
חרדים וחרדיות הם לא עובדים טובים יותר או טובים פחות מכל עובד אחר, גם להגיד "תגייסו חרדים- תרוויחו עובדים מסורים" זה סוג של גזענות לדעתי. יש חרדים שהם עובדים מעולים ויש חרדים שהם עובדים בינוניים.... כמו כל עובד אחר בשוק. מה שבטוח הוא, שיש לנו אחריות כחברה וכמדינה לקדם כל פלח באוכלוסיה לכיוון של הגשמה עצמית ועצמאות אישית וכלכלית כדי שנוכל כבר להתקדם ולצאת מהבוץ.... ובזה הטור הזה חשוב ומשמעותי. תודה ושבוע טוב
22.01.11
5.
יש פתרונות!
טור מעניין וחשוב, כל הכבוד. ב"ה יש בימינו תכניות שעוזרות למי שמגייס/ת (מש"א), למנהל/ת שקולט/ת, ולעובד/ת עצמו/ה- כל מי שרוצה עזרה בנושא של העסקה מגוונת/ השתלבות בעבודה, כדאי שיכנס לאתר של תבת או של סטרייב (זה לא פרסומת, התכניות הן חינמיות! ולמרות זאת סופר מקצועיות!)
תכניות תבת וסטרייב , ת"א, חיפה וירושלי  |  22.01.11
4.
טור לעניין!!
כתוב מעניין ומעלה נושא חשוב ומהותי, קצת גיוון בהעסקה, העזה ולקיחת סיכונים בגיוס האחר, השונה מאיתנו (אנשי הגיוס, מנהלי מ"א..) יכול להפתיע אותנו לטובה. כפי שאיילת כותבת כאן, יכול להיות שיפתח בפנינו עולם חדש שייטיב עם הארגון שלנו, יכול להיות שנופתע? אני אומרת, מתוך היכרות עם אנשים שונים ממני, שווה לנסות, להעז ולתת הזדמנות.
טלי  |  21.01.11
לכל התגובות