אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: האבחנה - מכורים לרשתות חברתיות צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: האבחנה - מכורים לרשתות חברתיות

הסוציולוגית האמריקאית שרי טרקל מעוררת סערה לא קטנה, כשהיא טוענת בספר חדש שההתמכרות לרשתות חברתיות היא, בפשטות, טירוף. והיא לא האקדמאית היחידה שיוצאת נגד פייסבוק וטוויטר

24.01.2011, 14:52 | יוסי גורביץ

תסמונת צוקרברג

שרי טרקל, פרופסורית ב-MIT, מוצאת את עצמה בלב סערה תקשורתית בעקבות פרסום ספרה החדש, Alone Together. זאת לא תגובה מפתיעה במיוחד, בהתחשב בעובדה שטרקל טוענת שיש להתייחס לשימוש הרווח בשלל טרשות חברתיות, מפייסבוק ועד טוויטר, כסוג של טירוף.

הטענה הבסיסית שלה פשוטה למדי: רשתות חברתיות יוצרות עבורנו מציאות מדומה, שבה אנחנו יוצרים קשרים עם בני אדם אחרים – אבל המציאות הזו היא חיקוי חיוור ודל בהשוואה למציאות הלא מקוונת.

עטיפת ספרה של טרקל, צילום: בלומברג עטיפת ספרה של טרקל | צילום: בלומברג עטיפת ספרה של טרקל, צילום: בלומברג

וזו אינה ההתקפה היחידה על השירותים האלה. אחרי כמה שנים שבהן פיטמו אותנו בידיעות על הטוב שמשפיעה עלינו הטרשת החברתית לסוגיה השונים, מגיע תורו של גל הנגד, כששורה של אקדמאים וחוקרים מתמקדים בהשפעות השליליות של התודעה הדיגיטלית.

ניקולאס קאר, למשל, טוען שבעידן החדש, אנחנו מתקשים לקרוא טקסטים ארוכים ולעכל את משמעותם של רעיונות עמוקים. יבגני מורוזוב טבע את הביטוי Slacktivism ("עלקטיביזם") כדי להתייחס לתופעה של אנשים שלוחצים על כפתור "לייק" וחושבים שהם עשו בכך משהו לשיפור העולם.

ספר אחר נקרא "הדור הטיפש ביותר", ומתמקד ביכולת של המדיה החדשה לטמטם את מוחות המשתמשים בה. כותר נוסף, We have Met the Enemy, עוסק בבעיית הריכוז ודחיית הסיפוקים בעידן הנוכחי, שבו הטרשת החברתית תמיד קורצת יותר.

במהלך כתיבת החלק הזה של הטור, בדקתי את טוויטר 12 פעמים.

פתרון מסוים

אחת הבעיות הגדולות של דורנו, כפי שניסח אותה אריק שמידט הבלתי ניתן לחיקוי, היא העובדה שאנחנו מפזרים אחרינו המון מידע, חלקו מביך, ומגיל צעיר יותר ויותר. הפתרון של שמידט לכל התמונות שהיית מעדיף לשכוח ושלא היית רוצה שהבוס העתידי שלך יעלעל בהן היה לשנות זהות בגיל 21.

ובכן, יש פתרון. לבעיית התמונות, על כל פנים. כתבנו לא מזמן על הכוונה של חברת X-Pire להוציא תוכנה שתגרום לתמונות להפסיק להיות זמינות ברשת אחרי זמן מוגדר מראש. עכשיו התוכנה שלהם, בעלת אותו שם הולם, זמינה להורדה כתוסף פיירפוקס.

השיטה פשוטה למדי: התוכנה מאפשרת לתייג תמונות עם קוד מוצפן, שמעניק לתמונה תאריך פקיעה שנקבע על ידי המשתמש. העלית תמונות של עצמך בגיל 17, שיכור כלוט ביום סנט פטריק? תוכל לקבוע לה תאריך פקיעה, שיחול ביום ההולדת ה-18 שלך. ללכת עם, להרגיש בלי.

מפתחי התוכנה מציינים שאנשים נוטים להצטרף לטרשות חברתיות עקב לחץ חברתי, ולעיתים קרובות הם מעלים המון מידע מביך שהם לא צריכים להעלות, מתוך אי היכרות עם המערכת (שלום שוב, עדן אברג'יל). התמונות שעברו טיפול ב-X-Pire מוצפנות, ומי שרוצה לראות אותן יצטרך לבקש את מפתח ההצפנה – והתוכנה לא תשלח אותו אם תאריך הפקיעה של התמונה חלף. חכם ויעיל.

אבל צריך לזכור שגם X-Pire היא לא פתרון מלא: היא לא חוסמת את תאוות השיתוף של הלוקים בטירוף החברתי, רק מגן עליהם מפני תסמיני המחלה. חשיבה לפני כתיבה, משמעת, כבוד עצמי – את זה יצטרך המשתמש לטפח בעצמו.

עדן אברג עדן אברג'יל. התמונות לא נמחקות מהרשת, עכשיו זה עשוי להשתנות | צילום מסך: sachim.tumblr.com עדן אברג

אמאל'ה, ויקיליקס

התגובה האמריקאית החריפה-עד היסטרית לפרסום מסמכי ויקיליקס עוררה, כמה צפוי, את נוכלי הרשת. החלאות הללו כבר רכבו על כל סוג של אסון אנושי: התרמות שווא לנפגעי אסונות טבע? הבטחת מידע סודי על פרשות שונות? זה רק חלק קטן מהרזומה שלהם. עכשיו הוא מתרחב עם רכיבה על ההיסטריה הממשלתית סביב ההדלפה הגדולה בהיסטוריה.

ג ג'וליאן אסאנג'. הפחד מהאתר שלו מסייע לנוכלים | צילום: בלומברג ג

זה עובד כך: הקורבן המיועד מקבל שיחת טלפון מוקלטת, שמציינת את שמו ואת כתובת האייפי של המחשב שלו. לאחר מכן מודיע הקול בצד השני לגולש ההמום שכיוון שהוא ביקר באתר וויקיליקס, הוא צפוי לקנס של 25-250 אלף דולר, עם אופציה לתקופה קצרה בכלא.

ומה האזרח שומר החוק והמבוהל, שוודאי חושב איך להסביר לחוקריו שהמחשב שלו כנראה ביקר בוויקיליקס ללא ידיעתו, צריך לעשות כדי להמנע מהעונש? להרים טלפון למספר מסוים, כדי לדון בנושא.

מספר הטלפון, כמובן, הוא מרמת חיוב - וכל דקת שיחה אליו עולה למתקשר כמו החוב הלאומי של זימבבואה. לא רע בכלל, בתור מזימה. העוקץ הוא שאנשי שירותי הבטחון והצבא האמריקאי באמת עשויים לקבל שיחות כאלה, משום שנאסר עליהם לגלוש לוויקיליקס, וכל הסיפור עלול להיראות להם אמיתי. ראו הוזהרתם.

זה הכל למען המדע, באמת!

קבוצה של מדענים בריטים עומדת לפתוח בניסוי חשוב למדי, שעשוי להגדיר את עתידה של האנושות: הם עומדים לשלוח סמארטפון לחלל ולברר מה יקרה לו שם.

המכשיר יהיה מבוסס אנדרואיד ויתומחר בפחות מ-300 ליש"ט. החוקרים מקווים שהוא יהיה מסוגל לטפס לגובה של כמה מאות קילומטרים ולצלם משם; הייעוד הסופי שלו הוא שליטה בלוויינים. הוא יטייל בחלל כפי שהוא, בלי שום שפצורים, כדי לראות איך הוא יתמודד עם התנאים שם. מצלמה אחרת תתעד אותו.

גוגל כבר היתה שם קודם: היא שיגרה נקסוס S לחלל - אבל לגובה נמוך משמעותית יותר. הסמארטפון המעופף החדש יתקשר עם המדענים לא דרך החיבור הסלולרי שלו, כי לא יהיה כזה בגובה שאליו הוא יגיע, אלא באמצעות חיבור לווייני. המשך יבוא, כנראה בצורת סרטון וידיאו.

קצרצרים

 

האקר מציע למכירה שורה של אתרים של הצבא האמריקאי ושל מספר מדינות בארה"ב: במחיר מציאה של 499 דולר בלבד, תוכלו לשלוט לשעה קלה על כמה אתרים של הפנטגון, או על משרד של סגן מושל כלשהו. אחרי זה, כמובן, תיכנסו לאותה רשימת מבוקשים שבה נמצא גם ג'וליאן אסאנג', אבל לפחות תיהנו קצת מהחיים. משך המבצע מוגבל, אין כפל מבצעים, השתתפות עובדי ממשלת ארה"ב ובני משפחותיהם אסורה.

כאילו שלתעשיית ההקלטות לא היו מספיק צרות, החוליגנים של פיירט ביי רכשו דומיין חדש, ששמו אומר הכל, ומטרתו היא לדפוק את התעשייה עוד קצת. האתר החדש אמור לעלות בקרוב, ובפיירט ביי מבטיחים שתעשיית ההקלטות תלמד לפחד מהם.

כשאנשים לחוצים כלכלית, הם מוכרים את מכשירי הסלולר שלהם למחזור, ויש אפילו אתרים שמיועדים לכך. הבחירה החכמה היא למכור את הגרוטאה באיביי, שם יש סיכוי לקבל מחיר טוב משמעותית יותר, אבל מי שלחוץ בזמן ומוכן להתפשר על המחיר יוכל להשתמש באתרי המחזור. סמארטפונים מככבים ברשימה הזאת, ובאופן מפתיע גם האייפון 4 החדש, עם 60 עד 100 מכשירים ממוחזרים ביום.

מכשיר חדש למכירת מזון – למרבה ההפתעה, מקורו אינו יפני – מציע שיטה חדשנית: הוא בוחן את דמותו של המשתמש, ועל סמך המידע הזה, כמו גם על סמך גילו, מגדרו ונתונים נוספים, הוא בוחר איזה אוכל מתאים לו. לקוח שיגיד למכונה "אני לא מספר, אני אדם חופשי!" עלול לקבל עוגת קצפת בפרצופו.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
בגלל ההבדל בין עיתון לפייסבוק
שרי טרקל קוראת , למעשה, לכל קוראי הספרים וכותבי המכתבים מטורפים. ובנוסף לצופי הסרטים, לאנשי התוכנה שמתעסקים בביטויים לוגיים כהתמודדות עם קונפליקטים משפחתיים, כל תנועות הנוער ובכלל כל קיום שאינו שינה, אוכל ומין. פייסבוק מהווה לי מקום בו אני יכול לבוא באינטרקאציה חברתית ללא נהיגה, בייבי סיטר ועם תמונות. הוא גם מאפשר לי להתעלם ממה שאני לא אוהב באלגנטיות. אם זה טירוף שתצא הסוציולוגית בחוץ !
משתמש פייסבוק , קומברס, עד לפיטורים  |  25.01.11
לכל התגובות