אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המלצה חמה להשקעה באירופה הקרה צילום: shutterstock

המלצה חמה להשקעה באירופה הקרה

המיתון באירופה ממשיך ומי שמחפש פיתרון הולם להשקעה ביבשת הישנה יכול למצוא אותו במדינות הסקנדינביות. כך תוכלו להיחשף למדדי שבדיה, נורבגיה ופינלנד

25.01.2011, 07:39 | ענת ציפקין

בשנת 2010 הניבו שוקי המניות של המדינות הסקנדינביות תשואה גבוהה יחסית ככלל ובאירופה בפרט, עם עלייה של 31%. בהנחה שבעיות החוב הריבוני ימשיכו ללוות את אירופה בשנים הקרובות, המשקיע שמחפש מענה הולם להשקעה באירופה יכול למצוא חלופה בעלת רמת סיכון נמוכה יחסית במדינות הסקנדינביות.

מדינות אלו מהוות יעד להשקעות זרות, מציגות קצבי צמיחה גבוהים מאוד, רמות חוב וגירעון נמוכות וחשיפה נמוכה לבעיות שמהן סובל גוש היורו. בניתוח בלעדי ל"כלכליסט" שערכה יחידת המחקר של בנק הפועלים מוצגות בפני המשקיע אפשרויות ההשקעה בשלוש מדינות סקנדינביות. עיקר החשיפה למדינות אלה מבוצעת באמצעות תעודות סל העוקבות אחרי המדדים הנבחרים.

נורבגיה: החברות צפויות לצמוח ב-2011 בקצב כפול מהממוצע האירופי

כלכלת נורבגיה חוותה את המיתון הקל ביותר בתקופת המשבר הכלכלי העולמי מבין המדינות הסקנדינביות. בקרן הנפט של המדינה נכסים בשווי 512 מיליארד דולר, והממשלה משתמשת בהם מעת לעת לריכוך השלכות המשבר על כלכלת המדינה. שיעור האינפלציה בנורבגיה הוא 2.3%, סביב יעד הבנק המרכזי, ושיעור האבטלה בה הוא 2.7% - מהנמוכים בעולם המערבי.

נורבגיה היתה המדינה הראשונה מבין המדינות האירופיות המפותחות שהעלתה את הריבית בשלהי המשבר הפיננסי לרמתה הנוכחית - 2%. הבנק המרכזי של נורבגיה עשה זאת בעיקר כדי לבלום את רמות המינוף של משקי הבית, תופעה שהובילה לעלייה חדה במחירי הנדל"ן, שהיא גורם הסיכון המרכזי כיום במדינה. מסוף 2008 זינקו מחירי הנדל"ן במדינה ב־20%, וחוב משקי הבית ביחס להכנסתם הפנויה הסתכם ב־197% בסוף 2010.

החברות הנסחרות במדד OBX הנורבגי הנן בעיקר בתחום האנרגיה (48%), תקשורת (13%) ובנקים (12%). על פי תחזיות האנליסטים, צפוי הרווח למניה של החברות הנורבגיות הנסחרות במדד זה לזנק בשיעור של 23% ב־2011, זאת לצד צמיחה ממוצעת של 10% בהכנסותיהן בשנה הנוכחית - קצב צמיחה כמעט כפול מזה של כלל החברות האירופיות.

כיום נסחר מדד המניות MSCI NORWAY במכפיל רווח עתידי של 9.8, בהשוואה לממוצע היסטורי של 11.6, אך בתמחור גבוה יחסית לממוצע של המדד האירופי MSCI EMU. מנגד, תשואת הדיבידנד של המדד נחשבת סבירה - 2.6%.

השורה התחתונה: החברות בנורבגיה צפויות להציג שיעורי צמיחה גבוהים ברווח ובהכנסות, בייחוד כל עוד מחיר הנפט יישמר ברמתו הגבוהה.

שבדיה: ב-2011 צפויות החברות לרשום צמיחה של 6.5% בהכנסותיהן

כלכלת שבדיה נשענת בעיקר על תעשייה מתקדמת. מבין המדינות הסקנדינביות שבדיה היתה הראשונה שנכנסה למיתון והראשונה שיצאה ממנו. ב־2010 הציגה שבדיה את הצמיחה החזקה ביותר בקרב מדינות אירופה המפותחות (4.4%).

היצוא השבדי והיקף ההשקעות במגמת גידול, הצריכה הפרטית עולה וסביבת האינפלציה נוחה. יש לציין כי שיעור האבטלה במדינה אינו נמוך (8.4%), אולם הוא נמצא במגמת ירידה. מאז יולי האחרון העלה הבנק השבדי המרכזי ארבע פעמים את הריבית לרמה של 1.25% כדי לבלום את עליית מחירי הנדל"ן במדינה.

נקודה חיובית הנזקפת לזכות שבדיה היא כי 40% מהיצוא שלה מופנים למדינות שאינן באיחוד האירופי. הגירעון התקציבי של ממשלת שבדיה הוא הנמוך ביותר כיום באיחוד האירופי (2.1%), ורמת החוב שלה ביחס לתמ"ג (42.6%) היא מהנמוכות באזור.

שלושת הענפים המרכזיים במדד OMX השבדי הם תעשייה (24%), בנקים (23%) ותקשורת (11%). מדד המניות MSCI SWEDEN נסחר במכפיל רווח עתידי של 12.9, לעומת מכפיל רווח ממוצע של 16, מכפיל הגבוה ממדד המניות האירופי, הן בנקודת הזמן הנוכחית והן ביחס להיסטוריה.

תשואת הדיבידנד של המדד עומדת על 2.7% ונמוכה מתשואה של מדד המניות האירופי, אולם על פי סוכנות הידיעות בלומברג, היקף הדיבידנדים שחילקו החברות השבדיות ב־2010 גדל בשיעור חד של 21.5% לעומת 2009 בהשוואה לכל השווקים במערב אירופה.

ב־2011 צפויות החברות השבדיות לרשום גידול של 6.5% בהכנסותיהן, גבוה מזה של החברות האירופיות, ושיעור עלייה של 11% ברווח למניה שלהן, יחסית ל־2010. יש לציין שמכיוון שמדד המניות השבדי מבוזר מאוד והסיכון העסקי של החברות הנסחרות בו נמוך מאוד, רגישות המדד נמוכה יחסית. גורם נוסף שיש להביא בחשבון הוא התנודתיות הגבוהה היחסית המאפיינת את הכתר השבדי לעומת הדולר והיורו, מה שעלול להגביר את התנודתיות של מדד המניות כולו.

השורה התחתונה: הצמיחה הכלכלית האיתנה העניקה רוח גבית לשוק המניות השבדי והיטיבה עם החברות השבדיות מוטות היצוא

פינלנד: המניות נסחרות בדיסקאונט משמעותי ביחס לשאר המניות באירופה

פינלנד חוותה את המיתון העולמי באופן הקשה ביותר ביחס לשאר המדינות הסקנדינביות. הכלכלה במדינה התכווצה בשיעור של 9% ב־2009, בעיקר בשל הירידה בהיקף סחר החוץ. ברבעון השני של 2010 הצליחה פינלנד כבר להציג צמיחה של 2.6%, והכלכלה צפויה להמשיך ולצמוח בקצב חזק מזה של גוש היורו גם ב־2011.

שיעור האינפלציה בפינלנד הנו סביב 1.4%, וצפוי להיות גבוה מזה של גוש היורו בעיקר בשל הביקוש המקומי החזק.

פינלנד היא אחת מ־17 המדינות המרכיבות את גוש היורו ומשכך נתונה למדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי האירופי. הגירעון התקציבי של פינלנד (3.8%) ושיעור החוב כאחוז מהתמ"ג (50.5%) נחשבים נמוכים יחסית לאלו הנהוגים באירופה.

בדומה לשבדיה, אחוז גבוה יחסית מהיצוא של פינלנד (30%) מופנה לשווקים מחוץ לאיחוד האירופי, מה שמהווה מנוע צמיחה משמעותי. פינלנד נחשבת גם למדינה בעלת סיכון מדיני פוליטי נמוך מאוד. מרווח התשואה עבור אג"ח ל־10 שנים של ממשלת פינלנד הוא 0.2% בלבד יותר מאג"ח של ממשלת גרמניה. בדומה לנורבגיה ושבדיה, מחירי הנדל"ן בפינלנד זינקו בשנים האחרונות, בדומה לחוב משקי הבית ביחס להכנסה פנויה (107%) בסוף 2009.

שני הענפים המרכזיים במדד הפיני HEX25 הם תעשייה (35%) וטכנולוגיה (14%). מדד המניות MSCI FINLAND נסחר במכפיל רווח עתידי של 11.8, בהשוואה לממוצע היסטורי של 17.4, כלומר בדיסקאונט משמעותי, אולם דומה לזה של מכפיל המניות האירופי.

תשואת הדיבידנד של החברות הפיניות הנה גבוהה ועמודת על 4.8%, מה שעשוי למשוך משקיעים רבים למדינה. בשנת 2011 צפויים רווחי החברות הפיניות לגדול בשיעור של 17%, קצב הדומה לשיעור הצמיחה של כלל החברות האירופיות.

השורה התחתונה: שוק המניות הפיני אינו יקר ואף מציע תשואת דיבידנד גבוהה. רווחי החברות צפויים לצמוח בשיעור זהה לחברות בגוש היורו. 

תגיות