אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשנה למנכ"ל כיל: "אנחנו לא יכולים לעבור על החוקים כל שני וחמישי" צילום: אוראל כהן

המשנה למנכ"ל כיל: "אנחנו לא יכולים לעבור על החוקים כל שני וחמישי"

כך אמר היום אשר גרינבאום בכנס ממשל תאגידי. רו"ח אורן גרופי: "חברות חייבות לקחת על עצמן קודים וולנטריים; אי אפשר להציב שוטר בכל צומת"

25.01.2011, 11:28 | רחלי בינדמן

"מנקודת מבט של קונצרן רב לאומי שפועל בעשרות רבות של מדינות עם חוקים משתנים, אנחנו מבצעים ניהול סיכונים כדי שלא נסתבך כל יום עם משהו אחר" - כך אמר היום אשר גרינבאום, משנה למנכ"ל כיל, בכנס ממשל תאגידי של KPMG סומך חייקין ומשרד עו"ד פישר בכר חן וול אוריון ושות', שנערך בחסות "כלכליסט".

   

לדבריו, "לכיל יש מעמד מיוחד. ברוב הפעילויות שלנו אנחנו מובילים בעולם, כך שיש פה מחויבות. אם יש לנו תקלה זו לא תקלה שעוברים עליה אלא זו תקלה שאח"כ לאורך השרשרת מכניסה לבעיות את הלקוחות שלנו, פוגעת במוניטין וכו'. כשאתה מספר אחת, אתה לוקח את המחויבות של מספר אחת; מצד שני, גם הלקוחות דורשים ממך להתנהג כמו מספר אחת. אנחנו לא יכולים לעבור על החוקים כל שני וחמישי, לא בנושאים של רשות ני"ע, לא בנושאי הגבלים עסקיים ולא בנושאים של איכות סביבה. ברגע שיש ספק לא אמין, הלקוח מיד מבין את זה. כל הזמן אומרים בטלוויזיה למה מסוכן לקנות ממנו את המוצרים, שביתות, מלחמות וכו', אז אם בכל זאת רוצים להיות מובילים, צריכים יותר מאחרים לתת ערך מוסף ולדאוג שלא נהיה מעורבים בנושאים שהם הורסי מוניטין".

קודם לכן דיבר רו"ח אורן גרופי. לדבריו, "מקרה אנרון היה רק קטליזטור להתפתחות אלמנטים של ממשל תאגידי. הסיבה שממשל תאגידי מתפתח היא שינויים בסביבה ובכלכלה. לדוגמה, יש ילדה בת 15 שהחליטה שהיא לא קונה נעלים בחברה מסוימת כי היא מעסיקה עובדים תאילנדים בשכר נמוך. זה ממשל תאגידי. אותה ילדה בת 15 מניעה תהליכים. משברים כמו אנרון הם קטליזטור לחשיבה חדשה".

לדברי גרופי, על אף שהרגולטורים נוטים להתערב בנושאים של ממשל תאגידי באמצעות חוקים ותקנות, "אי אפשר לשים שוטר ליד כל צומת או ליד כל אדם, ולכן יש חשיבות לקודים וולנטריים שחברה לוקחת על עצמה. ממשל תאגידי מתחלק לאלמנטים רגולטוריים ולאלמנטים וולנטריים. כשיש חריגה, משבר, הרגולטור מתערב ומעביר לאלמנט הרגולטורי.

"יש הרבה אלמנטים ווולנטרים שייהפכו לרגולטוריים אם לא יופעלו בצורה נכונה ואפקטיבית. האלמנטים הוולנטריים הם באחריות של החברות. למשל, נושא תוכנית אכיפה פנימית של חברות כתגובה לחוק אכיפה מנהלית של רשות ני"ע (כיום, לפי חוק אכיפה מנהלית, המנכ"ל נושא באחריות לעבירות שמבצעים עובדיו אלא אם יוכיח כי הפעיל תוכנית אכיפה מנהלית פנימית אפקטיבית, ר"ב). זה לא בדיוק וולנטרי כי לא סביר שלא תהיה תוכנית אכיפה מנהלית בחברות, עדיין, הגיבוש של התוכנית הוא בידיים של החברות".  

גרופי הסביר איך ליישם בחברות תוכנית אכיפה מנהלית: "הארגון צריך להגדיר בתחומים שונים את נושא האכיפה הפנימית ובכלל זה בתחום ניירות הערך, אתיקה, מניעה של הפרת חוק ותקנות. תוכנית אכיפה פנימית היא הפרצוף של הארגון. איפה שמים את הדגשים, איך מיישמים אותם, כמה זה חשוב למנהלים". 

תגיות