אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיסכון אפשר גם במניות צילום: עמית שעל

חיסכון אפשר גם במניות

העלייה בתוחלת החיים מחייבת שינוי תפיסה באופן החיסכון

26.01.2011, 07:34 | אלה גולן

העידן המודרני מתאפיין בעלייה בתוחלת החיים, בעלייה ניכרת באיכות החיים ומנגד, בנטייה שולית הולכת ופוחתת לחיסכון. מגמות אלה הופכות את העתיד של כולנו לפצצה כלכלית מתקתקת, שעשויה להתגלגל למשבר הבא.

עד לפני 50 שנה עמדה תוחלת החיים הממוצעת בארצות הברית על 67 שנים. כיום היא עומדת על 77.8 שנים, כלומר בממוצע נוספו לכל מי שפורש מעבודה בגיל 67 עוד עשר שנות צריכה. אך לא רק משך החיים גדל, גם רמת החיים בעולם המערבי ממשיכה לעלות בקצב מסחרר, והנתונים מצביעים על גידול שנתי ממוצע של כ־4% בתוצר לנפש בעולם המערבי בשני העשורים האחרונים.

ההוצאה על בריאות וסיעוד, כפועל יוצא של התארכות תוחלת החיים, נמצאת אף היא בתהליך עלייה בעשור האחרון.

המסקנה המתבקשת ממגמות אלו היא שעלינו להרגיל את הציבור לחסוך יותר כדי לשמר את רמת איכות החיים שלו לאחר הפרישה לגמלאות. לשם כך אי אפשר להסתפק בהפרשות הנדרשות על פי חוק, ויש לייצר עתודות נוספות.

המניות כמעט תמיד מנצחות

אחת הדרכים לעשות זאת היא הפקדה לתוכנית חיסכון דרך הוראות קבע או סגירת סכומי כסף גדולים לטווח ארוך. התפיסה המקובלת של חיסכון חודשי היא האפיק הסולידי, בעיקר הצמוד והשקלי.

אך גם האפיק המנייתי מתאים לחיסכון כזה, ולרבים הוא אף מתאים יותר. תפיסה חדשה, שמשלבת בתוך החיסכון הארוך את ייעוץ ההשקעות, כוללת שימוש באפיק המנייתי לחיסכון ארוך טווח. לחיסכון שכזה יתרון משמעותי בהיבט התשואה בטווח הארוך על פני חיסכון באפיקים סולידיים יותר. הדבר נכון בעיקר בתנאי הריבית הנמוכה שאנו חווים כבר תקופה ממושכת. התנהגות השווקים בעשורים האחרונים מלמדת כי לאורך זמן התשואה באפיק המנייתי גבוהה משמעותת מזו שבאפיקים הסולידיים. עם זאת, מדובר באפיק חיסכון שבו קרן ההשקעה אינה מובטחת.

מחקריו הנודעים של פרופ' ג'רמי סיגל האמריקאי קבעו כי בטווח הארוך יניב האפיק המנייתי תשואה עודפת בהפרש גבוה על פני כל אפיק השקעה אחר בהסתברות גבוהה. פרופ' סיגל הלך ובחן את ביצועי המניות משנת 1801 ומצא שכמעט בכל פרק זמן בן עשר שנים שנבחר ניצחו המניות.

ההיגיון הכלכלי מאחורי מציאות זאת היא שהמשקיע תמיד ידרוש פיצוי בגין העלייה ברמת הסיכון.

פתרון לסוגיית עיתוי הכניסה

ישנה כמובן גם סוגיית העיתוי האופטימלי לכניסה לשוק המניות, אך זו יכולה להיפתר על ידי כניסה הדרגתית לאורך זמן לתוכו, בהשקעה בשוק בפרקי זמן קבועים ובמנות קטנות. כשנבדקו הרגלי ההשקעה של הציבור, התגלה כי למשקיעים יש נטייה להיכנס ולצאת מהשקעות מנייתיות לעתים קרובות - נטייה שפוגעת בתשואה המצטברת, ומניעיה בדרך כלל רגשיים ולא כלכליים.

הכותבת היא סגנית ראש חטיבת נכסי לקוחות בבנק הבינלאומי

תגיות