אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה: יש בשר למשקיעים בשוק הבקר צילום: עמית שעל

השורה התחתונה: יש בשר למשקיעים בשוק הבקר

קרה, סופות שלגים ועליית מחירי התירס – כל אלה הזניקו את מחיר הבקר החי בשבוע שעבר למחיר של 1.12 דולרים לפאונד, הגבוה ביותר מאז החל המסחר בבקר ב־1964. אלו הדרכים לרכב על גבו של השור השועט

27.01.2011, 07:41 | אריה גורן

הבקר נמצא בכל מקום על פני כדור הארץ, והתגלו עדויות לגידולו באירופה ובמזרח התיכון כבר לפני יותר מ־8,500 שנה. הבקר משמש את האדם לחלב, לבשר, לעורות וכבהמת עבודה. לארצות הברית הובא הבקר לראשונה ב־1623 על ידי המתיישבים מאירופה. מיני בקר שונים הובאו באופן רצוף לארה"ב והוכלאו במטרה להשביח את תעשיית הבקר, כך שיתקבל בקר שיגדל מהר יותר, ייצר יותר חלב ויספק עורות איכותיים יותר.

מספר ראשי הבקר בעולם מוערך ביותר ממיליארד בעלי חיים. לפי נתוני ארגון האומות המאוחדות, גידול הבקר מוסיף לפחות 18% לגזי החממה בעולם. הגז העיקרי הוא מתאן, הנוצר במערכת העיכול של הבקר ונחשב לגרוע בהרבה מדו־תחמוצת הפחמן, כיוון שאפקט החממה שלו גדול לפחות פי 23.

מגדלי הבקר חשופים לסיכונים רבים והצלחתם מושפעת מגורמים שונים: מזג אוויר לא צפוי המשפיע על מחירי המזון לבהמות, תמותה של עגלים צעירים ומחלות. מחלת הפרה המשוגעת פוגעת מדי פעם בתעשיית הבקר ועדרים שלמים מושמדים כדי למנוע את התפשטות המחלה. כשהתגלתה המחלה בעדרים בטקסס ב־2004, סגרה יפן, יבואנית הבשר הגדולה ביותר מארה"ב, את הדלתות לבשר אמריקאי. לאחר מכן הקלה יפן על איסור יבוא הבשר, אבל הטילה עליו מגבלות חמורות.

המגדלים חשופים לשינויים גדולים במחירי הבקר בעקבות תנודות בהיצע ובביקוש. במקרה הזה שוק הסחורות העתידיות עוזר להם: על ידי מכירת חוזים עתידיים המגדלים יכולים להבטיח את מחיר תוצרתם, הם גם יכולים לרכוש חוזים עתידיים למוצרים המשמשים מזון לבהמות, תירס למשל, ובכך להבטיח את מחיר המזון לבקר שהם מגדלים. ב־1964 שינתה בורסת הסחורות של שיקגו את תבנית המסחר שהיה מקובל עד אז בסחורות והכניסה מסחר בחוזים עתידיים גם בבקר חי.

המסחר נעשה בבקר שהגיע למשקל הרצוי (450–385 ק"ג לפרות צעירות, ו־545–450 ק"ג לשוורים צעירים) ונמכר למפעלי חיתוך ואריזת בשר. תעשיית הבקר העולמית מייצרת 60 מיליון טונות בשר בקר בכל שנה, כמות המספיקה להכנה של 120 מיליארד קציצות המבורגר.

במסחר בבקר חי אפשר להרוויח ולהפסיד סכומים גדולים, כפי שהוכיחה כבר הילרי קלינטון. ב־11 באוקטובר 1978 פתחה הילארי קלינטון - כיום מזכירת המדינה בארה"ב - חשבון השקעות בסחורות עתידיות. קלינטון, שהכנסתה השנתית עמדה אז על 25 אלף דולר, הפקידה סכום של 1,000 דולר והחלה לסחור בחוזים עתידיים בבקר חי, בעיקר עסקאות שורט. לאחר עשרה חודשים סגרה קלינטון את החשבון בסכום של 99,541 דולר, ברווח של כמעט 10,000% בפחות משנה. הצלחתה גררה מחלוקת בשאלה אם היא משקיעה גאונית או שהיה לה מידע מוקדם, אך בחקירה שנעשתה לאחר מכן לא נמצאו ראיות למעשה רמאות כלשהו.

אף שמספר ראשי הבקר בארה"ב הוא רק 10% מכלל מספרם בעולם, ארה"ב ייצרה 20.6% מכמות בשר הבקר בעולם ב־2009, אחריה ברזיל ייצרה 16.5% מהכמות העולמית, האיחוד האירופי 14.1%, סין 9.8%, ארגנטינה והודו 5% כל אחת, אוסטרליה 3.7%, מקסיקו 2.9%, קנדה 2.3% ורוסיה 2.2%. ברזיל היתה יצואנית בשר הבקר הגדולה ביותר ב־2009 ולה 26% מיצוא הבשר העולמי, אחריה אוסטרליה 18.7%, ארה"ב 11.6%, הודו 9.7%, ניו זילנד 7.2%, קנדה 6.8%, ארגנטינה 5.4% ואורוגוואי 5%.

למחיר הבקר החי נרשם ב־18 בינואר מחיר של 1.12 דולרים לפאונד (0.45 ק"ג), הגבוה ביותר מאז החל המסחר בו ב־1964. מאז כבר ירד מחירו במקצת ונסגר אתמול על 1.06 דולרים לפאונד. בערכים ריאליים מתואמים לאינפלציה מחיר הבקר החי היה גבוה אף יותר. למשל, מחיר בקר חי ביולי 1973 עמד על 0.6 דולר לפאונד שקול - 2.81 דולרים בערכים של ימינו. הסיבות העיקריות לעליית המחירים הן הקרה וסופות השלגים בארה"ב ועליית מחירי התירס לערכו הגבוה ביותר בשנתיים וחצי האחרונות.

איך משקיעים בבקר חי

קרן סל בארה"ב: קרן הסל iPath DJ־UBS Livestock ETN נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול COW ועוקבת אחר המדד למשק החי המורכב מ־63% בקר חי ו־37% חזיר לפיטום.

קרנות סל דולריות באירופה: קרן הסל לבקר חי ETFS Live Cattle נסחרת בבורסת לונדון ובבורסות אירופיות נוספות וסימולה CATL, דמי הניהול הם 0.49% לשנה, והקרן צוברת ריבית המחושבת על בסיס יומי. קרן הסל ETFS Short Live Cattle נסחרת בסימול SLCT, והיא מתאימה למי שצופה שמחיר הבקר החי ירד. קרן הסל ETFS Leveraged Live Cattle נסחרת בסימול LLCT, התשואה של קרן סל זו עומדת ביחס כפול לשינוי במחיר הבקר חי, והיא מתאימה למי שצופה שמחיר הבקר חי יעלה ושואף למנף את רווחיו.

הכותב הוא אנליסט גלובלי בכלל פיננסים

תגיות