אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר למתפילי המים: התפילו בתפוקה מלאה, אנחנו נשלם יותר

האוצר למתפילי המים: התפילו בתפוקה מלאה, אנחנו נשלם יותר

משרד האוצר מנסה להילחם במשבר המים: מציע לקנות מים ממתקני ההתפלה בפלמחים ובחדרה במשך תקופה של עד שלוש שנים, גם במחיר יקר יותר. הערכה: הפעלת המתקנים בתפוקה מלאה תגדיל את כמות המים המותפלים ב-20 מיליון מ"ק מים בשנה

27.01.2011, 12:39 | רויטל חובל

ועדת המכרזים הבינמשרדית להתפלה ומשרד האוצר פנו אתמול (ד') למתקני ההתפלה בפלמחים ובחדרה בבקשה למכור למדינה כמויות מים נוספות, גם בשעות שבהן החשמל יקר יותר. המדינה תתחייב לקנות את המים לתקופה של עד שלוש שנים במחיר היקר יותר, וזאת על מנת להתמודד עם מצב החירום של משק המים.

באוצר מבקשים להדגיש כי מדובר בפתרון זמני שנועד להגדיל את כמויות המים, גם אם במחיר קצת יותר יקר. ההערכה כי הפעלת המתקנים בתקופה מלאה תגדיל את כמות המים המותפלים ב-20 מיליון מ"ק מים בשנה.

מתקן ההתפלה בפלמחים מתפיל היום 45 מיליון מ"ק והוא בבעלות של ges מקבוצת גרנית הכרמל (72.1%) ומתקן ההתפלה בחדרה מתפיל כ-127 מיליון מ"ק מים בשנה והוא נמצא בבעלות שווה של IDE ושיכון ובינוי.

על פי ההצעה של האוצר לחברות, מדובר בעסקה וולנטרית. כלומר, החברות לא חייבות למכור מים והמדינה לא מתחייבת לקנות. ז"א שהחברות לא חייבות להסכים להצעת האוצר. באותה מידה, המדינה יכולה להפסיק את הרכישה בכל עת שתחפוץ.

המתקנים יורחבו?

במקביל, בוחנים באוצר אפשרות של הרחבה פיזית של מתקני ההתפלה שתוכל להגדיל את תפוקת המים המותפלים מהמתקנים הקיימים בעוד כ-90 מיליון מ"ק בשנה. זאת בצד ניסיון לשכנע את הציבור להמשיך ולחסוך במים. על פי נתוני רשות המים, כמות המשקעים בחורף הנוכחי עומדת על 50% מהכמות הממוצעת.

ביקורת מרכזית על צעד הרחבת מתקני ההתפלה, הן  מבחינת הרחבת לוחות הזמנים והן במקרה של ההרחבות הפיזיות, היא שהמרוויחות הגדולות הן החברות הפרטיות שכבר זכו במכרז ובמקרה זה IDE (שבבעלות שווה של כיל ודלק) שלה שליטה בשוק ההתפלה הישראלי.

ומה קורה באשדוד?

ביקורת שנייה היא כי באוצר נאלצו לצאת למהלך ההרחבות בשל העיכוב המתמשך בהקמת מתקן ההתפלה באשדוד בהיקף של 100 מיליון מ"ק מים בשנה. על הקמת המתקן הוחלט לפני כעשור והעיכוב האחרון נוצר בשל שתי מחלוקות. האחת, מול משרד האוצר על מחיר המים המותפלים. לאחר שמקורות דרשה תחילה מחיר של 2.86 שקל למ"ק והאוצר דרש 2.36 שקל למ"ק, לאחרונה הודיעה ועדת המכרזים כי הצליחה להגיע למחיר של 2.40 שקל למ"ק. אולם, באוצר מציינים כי במונחים ריאליים של היום מדובר ב-2.46 שקל למ"ק.

מחלוקת שנייה היא מחלוקת משפטית של המשתתפות במכרז הקבלנות של מקורות. הזוכה השנייה במכרז, BGS (שפיר הנדסה, גרנית הכרמל ושיכון ובינוי) עתרה נגד זכייתן של מנרב וחברת המים הספרדית Sadyt. בית המשפט פסל את הזכייה, אולם מקורות אישררה אותה שוב וכיום הסוגייה חזרה לבית המשפט.

בוועדת המכרזים דורשים לצאת למכרז חדש וטוענים כי המשמעות של מתן מחיר גבוה למקורות הוא עלות עודפת של רבע מיליארד שקל - כ-20% מעלות הקמת המתקן.

ביום ראשון הקרוב צפויה להכריע הממשלה בעניין, כאשר על פי הצעת המחליטים ההכרעה בעניין שוב עוברת לוועדת המכרזים וכך לא נראה סוף לסיפור. בין השאר שקלו במשרד ראש הממשלה לאפשר למקורות להקים את מתקן ההתפלה בגליל המערבי, מתקן קטן יותר בהיקף של 50 מיליון מ"ק, תמורת הוויתור על מתקן ההתפלה באשדוד, אולם לפי שעה הפתרון הזה ירד מהפרק.

תגיות