אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העיתונות לומדת את השיטות של ויקיליקס צילום: בלומברג

העיתונות לומדת את השיטות של ויקיליקס

ב"ניו יורק טיימס" בודקים אפשרות למסלול מהיר למדליפי מידע, "אל ג'זירה" הקימה את יחידת השקיפות, וגם "הוושינגטון פוסט" בתמונה

27.01.2011, 16:17 | אבנר קשתן

זה לא סוד שוויקיליקס נמצאת בצרות: הארגון עומד במרכז חקירה של ממשלת ארה"ב, וחלק מבכיריו מאסו בג'וליאן אסאנג', ופרשו להקים אתר הדלפות מתחרה. אך המודל שמציע הארגון, חשיפה אינטנסיבית של סודות שממשלות וחברות היו מעדיפות להסתיר, צובר פופולריות בקרב העיתונות הממוסדת. יותר ויותר גופי תקשורת ועיתונים מדברים על הקמת מחלקות המוקדשות לחשיפות והדלפות.

הדוגמא הבולטת מהימים האחרונים היא "יחידת השקיפות" שהקימה רשת "אל ג'זירה". הגוף שהוקם בתוך רשת החדשות הקטארית היה זה שפירסם את המסמכים מהמשא ומתן בין בכירים בישראל וברשות הפלסטינית, שחשפו את עמדות שני הצדדים, ותפסו את כותרות העיתונים לאורך כל השבוע.

וזה לא עוצר באימפריית החדשות בערבית: עורך בכיר ב"ניו יורק טיימס", ביל קלר, מסר לאחרונה כי העיתון הוותיק שוקל להקים מנגנון טכנולוגי, שיאפשר קבלת מסמכים ממקורות אנונימיים, אשר יאומתו על ידי העיתון.

"מדובר ביצירת מסלול מהיר להדלפות", אמר קלר לבלוג התקשורת Cutline. היוזמה, אשר נמצאת בבדיקה אצל גורמים טכנולוגיים, חדשותיים ומשפטיים, עשויה לאפשר ל"ניו יורק" טיימס גישה למסמכים מפלילים ללא תלות בוויקיליקס: במאמר מערכת ב"ניו יורק טיימס" תיאר קלר את אתר ההדלפות כגוף "לא עיתונאי", ואת אסאנג', העומד בראשו, הגדיר כטיפוס יהיר, לא יציב ומסוכן.

ההתפתחויות הללו גרמו לכך ששאלה בנושא הופנתה גם לעורך הראשי של ה"וושינגטון פוסט", מרקוס בראוקלי. בתגובה הוא מסר כי הוא "אינו פוסל את האפשרות" לאמץ מודל דומה, ולסייע למדליפים להפיץ מידע בקלות.

תגיות