אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - מנהל חטיבת המחקר של ברקליס: "הריבית של בנק ישראל נמוכה מדי"

ראיון "כלכליסט" - מנהל חטיבת המחקר של ברקליס: "הריבית של בנק ישראל נמוכה מדי"

לארי קנטור מברקליס קפיטל: "אין ודאות שהראלי בשוקי המניות ימשיך בשנה כולה. אנחנו שוֹריים כרגע, כלומר לטווח הקצר, ונמשיך לפקוח עיניים. רוב המאזנים של החברות הבורסאיות נראים כעת הרבה יותר טוב מאלה של הממשלות"

28.01.2011, 10:43 | ענת ציפקין

לארי קנטור, מנהל חטיבת המחקר של ברקליס קפיטל - זרוע ההשקעות של בנק ברקליס - מעורה מאוד בכל הנוגע למציאות הכלכלית בישראל.

ממשרדו בלונדון הוא דואג להתעדכן יומיום בכל פרט, ולכן הכרזתו הפתאומית במהלך הראיון - "נגיד הבנק שלכם בדיוק העלה את הריבית ב־0.25%" - כמה שניות לאחר שההודעה פורסמה בתקשורת המקומית, לא היתה מפתיעה.

הודעת הריבית של פרופ' סטנלי פישר תפסה את קנטור כמה שעות לפני שהמריא לישראל לקראת כנס "תחזיות גלובליות" שמקיים ברקליס קפיטל היום. כאשר הוא נשאל מה דעתו על המהלך של הנגיד, הוא אומר: "להערכתי, נראה עוד הידוק מוניטרי בישראל בתקופה הקרובה. האינפלציה החזויה, וכמובן גם שיעור האינפלציה בפועל, מתחילים להרים ראש".

"ריבית נמוכה מדי"

קנטור מציין כי כל האינדיקטורים המובילים מצביעים על משק איתן וצמיחה יציבה של הכלכלה הישראלית. "העדכון החיובי האחרון של תחזיות הצמיחה של כלכלת ישראל מראה כי שיעור הריבית הנוכחי בארץ נמוך מדי, מה שמשאיר לא מעט מקום להעלאות ריבית נוספות", הוא אומר. לדבריו, "המהלכים האחרונים של פישר (ובעיקר הגבלות ההון על המשקיעים הזרים) מלמדים כי בנק ישראל מעוניין בביצוע מדיניות מוניטרית מצמצמת, אך עדיין חושש מההשפעה השלילית שיש להתחזקות השקל על התחרותיות של היצוא הישראלי".

קנטור, דוקטור לכלכלה בהשכלתו, הצטרף לברקליס קפיטל ב־2003 כראש תחום אסטרטגיות כלכליות לאחר שעבד בבנק ג'יי.פי מורגן צ'ייס. התמחותו של הסניף הישראלי של ברקליס קפיטל היא בליווי הנפקות, מיזוגים ורכישות, והוא גם אחד משני הגופים העיקריים המממנים את הפקת הגז הטבעי במאגר תמר. בשנה הבאה מתכנן ברקליס קפיטל ישראל להקים מרכז פיתוח פיננסי מקומי שבו יועסקו כמאה עובדים.

מחלקת המחקר של ברקליס קפיטל מאמינה שהכלכלה העולמית הגיעה לתחתית במרץ 2009. "מאותו תאריך העולם התחיל להתאושש, אולם באמצע 2010 האטה ההתאוששות בסין ובארצות הברית", אומר קנטור. רבים הביעו חשש שמדובר בגלישה למיתון נוסף כפול, אך קנטור דוחה את החששות האלה. לדבריו, "הנחת העבודה שלנו היא שהתנאים הקיימים לא ישתנו מהותית, כלומר שלא יהיה אירוע חיצוני בלתי צפוי שיערער את הכלכלה העולמית".

"מרתון, לא ספרינט"

אופטימיות זו גורמת לקנטור להעריך שברבעון הראשון של 2011 תצמח כלכלת ארצות הברית ב־3.5%, לעומת תחזית קודמת של 3% שניתנה לפני כמה חודשים, וכי גוש היורו יצליח להשתלט על בעיית החוב הריבוני שלו.

מדוע אתה מעריך שאירופה תצליח בטיפול במשבר החובות הריבוניים?

"ראשית, אני מזכיר שהמשבר עוד לא נגמר. אנחנו בריצת מרתון, לא בספרינט. עם זאת, לדעתי יש סיכוי שגוש היורו יצליח להכיל אותו בחודשים הקרובים כי יוון, אירלנד ופורטוגל אינן גדולות מספיק כדי לקעקע את ההבראה של כלכלת גוש היורו בפרט, והכלכלות הגלובליות בכלל. לא סביר שהמדינות הקטנות יצליחו לטלטל את השווקים באופן מהותי. איטליה וספרד גדולות מאוד, והן כן מסוגלות, אבל בעניין שלהן החדשות הטובות הן שמצבן הפיסקאלי איתן יותר מאשר זה של יוון, אירלנד ופורטוגל".

כאשר הוא נשאל על אפיק ההשקעה המועדף עליו לשנה הקרובה, ממליץ קנטור להעדיף את המניות והסחורות על פני השקעה באיגרות חוב. "סביבת הריבית האפסית בשווקים המפותחים אינה מותירה למשקיעים הרבה ברירות אלא הפניית פורטפוליו ההשקעות למניות - לכיוון נכסים בעלי סיכון גבוה יחסית הנותנים להם תמריץ לחפש תשואה".

יש סימנים חיוביים ל־2011 כולה?

"אין ודאות שהראלי בשוקי המניות ימשיך בשנה כולה. אנחנו שוֹריים כרגע, כלומר לטווח הקצר, ונמשיך לפקוח עיניים. רוב המאזנים של החברות הבורסאיות נראים כעת הרבה יותר טוב מאלה של הממשלות. החברות עברו תהליכים ארוכים של התייעלות, הורדת עלויות והקטנת שכר".

מה עלול להפסיק את הראלי?

"הסיכון הגדול ביותר טמון בתגובת הבנקים המרכזיים להתפרצויות אינפלציוניות. ברגע שהבנקים המרכזיים יתחילו לדאוג מההשפעה השלילית בהקשר האינפלציוני שעלולה להיות להיקף הנזילות הרב שהם מזרימים לשווקים, המדיניות הנוחה והמקלה תיפסק. יכול להיות שזה יקרה כבר בקיץ הקרוב".

"אולם לפני שזה יתרחש, הבנק הפדרלי יאותת שהוא רואה שהציפיות לאינפלציה מרימות ראש. מהלך כזה של העלאת ריבית יכול לשנות מקצה לקצה את זירת המניות. צריך לזכור ששיעור הריבית במרבית המדינות המפותחות הוא 2% מתחת לרמה הנורמלית ששררה לפני המשבר העולמי. אני מעריך שהמדיניות המצמצמת של מרבית הבנקים המרכזיים תצא לפועל במהלך 2011, כלומר הבנקים המרכזיים יהפכו להרבה פחות נחמדים ממה שהם עכשיו. זה כבר התחיל בכמה מהשווקים המתעוררים, דוגמת ברזיל, סין ועוד. אצלכם זה כבר בתהליך".

מדיניות מצמצמת

משכך, קנטור ממליץ להשקיע במניות של השווקים המפותחים. "שווי השוק של מניות בשווקים המפותחים הרבה יותר אטרקטיבי", הוא אומר, "כי בשווקים המתעוררים הבנקים המרכזיים כבר החלו במדיניות מצמצמת, מה שהזניק את שווי השוק של החברות שם". מאותה סיבה מזהיר קנטור מהשקעה באיגרות חוב. "סביבת ריבית נמוכה ומדיניות מוניטרית מקלה מובילות אותנו למסקנה שהעלאות ריבית בכמה מהשווקים המפותחים, ובמיוחד באירופה, הן קרובות. אנחנו לא ממליצים על איגרות חוב בסביבה שבה הריבית עולה".

תגיות