אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: לא "מהפכת פייסבוק" ולא "מהפכת טוויטר" - פשוט מהפכה צילום: איי פי

דו"ח טכנולוגי: לא "מהפכת פייסבוק" ולא "מהפכת טוויטר" - פשוט מהפכה

המתקוממים המצרים מוכיחים שיש דברים יותר חשובים מחיבור לרשת, כמו לצאת לרחובות. וגם: ה-FBI עוצרים פעילים באנונימוס, תביעה ייצוגית נגד אפל בגלל האייפון 4, והספרים הדיגיטליים עולים כיתה

30.01.2011, 13:12 | יוסי גורביץ

המהפכה המצרית לא תלויה באינטרנט

ביום שלישי האחרון החלו המהומות במצרים, תאריך שהעניק להן את התגית Jan25 בטוויטר. יומיים לאחר מכן, ולקראת המהומות הצפויות ביום שישי, ניתק משטר מובארק את מצרים מהרשת. רק ספקית אחת, נור, המשיכה לתפקד - ונתח השוק שלה היה שמונה אחוזים בלבד.

זה לא עזר. המצרים מצאו דרכים משלהם לתקשר עם העולם וזה עם זה. השימוש בטור, הכלי שמאפשר להסוות את הגולשים, גאה ביותר מ-400% במצרים. המתקוממים הכירו תודה על הסיוע הזה: "הממשלה האמריקאית מכרה גז מדמיע למובארק - וידידים אמריקאים נתנו לנו כתובות פרוקסי", אמר אחד מהם.

תפיסת האוטופיה הטכנולוגית גורסת שהרשת תהפוך את כולנו לחופשיים. בפועל, בסופו של דבר האינטרנט מבוסס על חפצים פיזיים מאוד, שרתים וכבלים, וממשלה אחרי ממשלה למדה שאפשר לנתק אותם. החונטה בבורמה עשתה את זה כבר ב-2007, ונשארה בשלטון. איראן וסין פעלו באופן דומה ב-2009: המשטר האיראני התנודד אך נשאר עומד. סין אפילו לא הזדעזעה, והשלטון נשאר כשהיה.

בתוניסיה, כפי שדיווחנו, הניתוק הגיע לכדי נסיונות של המשטר להשיג את פרטי ההתחברות של אזרחיו לפייסבוק. זה לא עזר להם. האזרחים הזועמים יצאו לרחובות, ספגו את הגז ואת האש החיה, עד שלעריץ לא נותרה ברירה אלא לברוח.

משהו מעין זה כבר קורה במצרים. הצבא לא יורה על המפגינים. בניו של מובארק כבר נסו ללונדון, ועל פי השמועות כך גם אשתו. מטה המפלגה הועלה באש. ועוד, ועוד, ועוד. יוצאים לרחובות, גם כאשר אין כמעט רשת, גם כאשר החיבור לא יציב, גם כאשר קשה יותר לתקשר. טלפונים (קוויים, גם תשתית הסלולר ספגה ניתוקים), פקסים וקוד מורס עושים את העבודה.

הפגנת ענק במצרים. הטלפון עושה את העבודה, צילום: cc by: Frame Maker הפגנת ענק במצרים. הטלפון עושה את העבודה | צילום: cc by: Frame Maker הפגנת ענק במצרים. הטלפון עושה את העבודה, צילום: cc by: Frame Maker

וזה קרה גם קודם, כמובן. המהפכה הצרפתית היתה מהפכת דפוס קלאסית, שנעה במהירות הסוס ומכונת הדפוס. האינתיפאדה הראשונה היתה התקוממות עממית שהופעלה באמצעות כרוזים - מעטים בלבד השתמשו בפקסים, כלי שהשלטונות הישראליים אסרו.

לאמצעי תקשורת ספציפיים, מתברר, יש השפעה מעטה יותר משחושבים. דיכוי יכול להמשך "עד שהייאוש יתגבר על הפחד", כפי שכתב חנוך לוין. במצרים הייאוש גבר, והמתקוממים, במילותיו של נפוליאון, העבירו את הפחד אל שורות אויביהם בכך שהתגברו עליו בעצמם. זו לא מהפכת טוויטר, פייסבוק או מגפה חברתית אחרת. זו פשוט מהפכה. הטכנולוגיה באה אחר כך. היא לא החלוץ שלפני המחנה.

ולחזית מסוג שונה לחלוטין.

אנונימוס מגלים שהם לא אנונימיים

אנשי אנונימוס, הזרוע הצבאית של פורום פורצ'אן, מגלים שכשמם לא הם: הקבוצה הזו יצאה לשורה של התקפות DDoS על אתרים שלא מצאו חן בעיניהם. עכשיו הם חוטפים את מכת הנגד, ומסתבר שהם לא מספיק אנונימיים כדי להסתתר מפניה.

ה-FBI ביצע בסוף השבוע שורה של פשיטות, ארבעים במספר, על שורה של מקומות שבהם מתגוררים חשודים בסיוע לטרור המקוון, חקר אנשים והחרים ציוד. בבריטניה נעצרו חמישה חשודים, בני 15 עד 25. החולשה של אנונימוס, כמובן, היא העובדה שכל אחד יכול להצטרף ולהכריז על עצמו כחבר בארגון, בלי שהוא צריך להסביר מיהו. זה חלום רטוב של כל סוכן שמנסה לעקוץ את הקבוצה הזאת.

זעקותיהם של החבלנים עולות השמימה, ואנונימוס הודיעה שהמעצרים בבריטניה הם "הכרזת מלחמה". לא בטוח שכדאי להם ללכת לכיוון הזה: לבריטניה יש מפציצים. מה יעשה אנונימוס? יפיל את האתר של שר ההגנה? ומה הם יעשו, כשהחבלנים הקטנים שלהם יגיעו לבית המשפט ויגלו שהבדיחה הגרועה שלהם תיגמר בביקור ממושך בתאי כלא?

שביר, שביר מאוד

עוד יום, עוד מיליוני מכשירים פגומים של אפל: בסוף השבוע הוגשה תביעה ייצוגית נגד החברה בשל אופן שיווק האייפון 4 שלה, שהתברר כפגיע הרבה יותר מקודמו, ה-3GS. לפי מחקר שערכה חברת Squaretrade בקרב יותר מ-20 אלף לקוחות, שיעור התאונות שפגעו באייפון הרביעי גבוה ב-60% יותר מאשר בשלישי.
אייפון 4. זהירות, שביר אייפון 4. זהירות, שביר אייפון 4. זהירות, שביר

רבים מרוכשי האייפון האחרון התלוננו על מסך הזכוכית השביר של המכשיר - בשיעור הגבוה ב-82% מקודמו. וכמו להוסיף חטא על פשע, אפל משווקת את האייפון הרביעי תחת הטענה שהמסך "עמיד פי 30 יותר מפלסטיק". נו, אם מישהו היה מוכן לקנות את זה, כנראה שמגיע לו. אבל היה לקוח אחד שהחליט ללכת לבית המשפט. התביעה דורשת שאפל תפצה כל בעל מכשיר שהמסך שלו נשבר, ובין השאר תחזיר להם את דמי התיקון הגבוהים להפליא שנאלצו לשלם.

נזכיר שזו לא הפעם הראשונה שהאייפון 4 נמצא בלב שערוריה מהסוג הזה. האנטנה של הגרוטאה, שהקשתה על השימוש בה למטרה השולית המכונה "שיחות טלפון", הובילה את סטיב ג'ובס להודיע למשתמשים שהם "מחזיקים את המכשיר לא נכון".

באופן מפתיע אפל שיווקה הפעם, בניגוד למנהגה, כיסויי לאייפון יחד עם השקת המכשיר עצמו. בהשקות הקודמות היא השאירה את הכיסויים לחברות אחרות. הטענה שעלתה בשעתו היא כי אפל ידעה שהמכשיר שלה שביר, ואף על פי כן שיווקה אותו. עד כה, הטענה הזאת לא הוכחה. אולי הפעם.

המהפך הושלם

אמזון הודיעה בסוף השבוע על תוצאות הרבעון שלה, ולראשונה חצתה את קו 10 מיליארד הדולר בהכנסות. היה לה פרט מעניין נוסף לדווח עליו: לראשונה, מכירות הספרים הדיגיטליים בארה"ב עלו על מכירות הספרים בכריכה רכה. החברה מכרה 115 ספרי קינדל, על כל 100 ספרים בכריכה רכה.

ביולי האחרון הודיעה החברה שמכירות ספרי הקינדל כבר עברו את מכירות הספרים בכריכה קשה. הנתונים הללו, לדברי החברה, נכונים לכל רחבי ארצות הברית.

על פי הערכות אנליסטים, שווי הספרים הדיגיטליים שנמכר ב-2010 עמד על כמיליארד דולר, וב-2011 הוא צפוי לעמוד על 1.3 מיליארד. עד 2014, ספרים דיגיטליים צפויים להוות כמחצית מכלל מכירות הספרים ברחבי העולם. רשתות הספרים, כבר יש מי שמעריך, ייעלמו בתוך עשור או קצת יותר. ואלו יהיו חדשות טובות לבעלי חנויות הספרים הקטנות, שישרתו קהל מצומצם אך אנין.

יריד ספרים. החנויות הקטנות והאיכותיות ישרדו, צילום: סבסטיאן שיינר יריד ספרים. החנויות הקטנות והאיכותיות ישרדו | צילום: סבסטיאן שיינר יריד ספרים. החנויות הקטנות והאיכותיות ישרדו, צילום: סבסטיאן שיינר

קצרצרים

ואם דיווחנו על ההצלחה של הקינדל, צריך לדווח גם על מכת הנגד: חנות ספרים בפורטלנד, אורגון, יצאה בקריאת "מי לעץ המת – אלי". היא מבטיחה שמי מלקוחותיה שימסור לה את ה"טכנולוגיה חסרת הנשמה, הפסבדו-ספרותית" שלו (במילים אחרות, קינדל), יקבל בתמורה את שוויו של המכשיר בספרים משומשים. שיהיה בהצלחה. לי, אישית, זה נראה כמו נסיון של בעל החנות לשים יד על קינדל מבלי להוציא על כך כסף, אלא ספרים בלבד, אבל עוד באירופה הייתי סקפטי.

צמד הנוכלים מארק ד'סוזה ואביו, מוריס ד'סוזה, ישלמו לממשלת ארה"ב שמונה מיליון ירקרקים טבין ותקילין, כקנס על מזימת הדופקה שלהם. היא היתה פשוטה למדי: הם שכנעו יותר ממיליון משתמשים מבוהלים שהמחשב שלהם נגוע בכמה זוועות, ושרק התוכנה שלהם – שהיתה יעילה כמו קסם, כלומר לא עשתה כלום – תציל אותם. למה הם לא בכלא, רק מפלצת הספגטי המעופפת והרשות הסחר האמריקאית יודעים.

גוגל נכנסת לאחרונה בכל הכוח לתחום הבאנרים, ואפשר היה לראות אותם בכל חור נידח ברשת. עכשיו הן מגיעות גם לג'ימייל. עד כה גוגל הסתפקה במודעות טקסט פשוטות בשירות המייל שלה. הגדלת המינון והמעבר למשהו צעקני יותר משורת טקסט עשויה להעיד שפרסום מילים בלבד בחיפוש אולי עובד, אבל במייל לא כל כך.

הסלולר האיסטניס בעולם, האייפון – הוא לא עובד כשחם לו או כשקר לו – ספג מכה נוספת: הרגולטור בפינלנד, מקום הידוע בקרירותו ובעציו הגבוהים, החליט שאם תושבי המדינה מגלים שהמכשיר שרכשו חדל לתפקד בשל הקור, הם יהיו זכאים לקבל החזר מלא על הרכישה. ההחלטה התקבלה למרות שאפל הכניסה בחוזה הקנייה, באותיות שאי אפשר לקרוא בעין בלתי מזוינת, סעיף שאומר שהמכשיר לא אמור לתפקד בתנאי מזג האוויר הפיני. האותיות הקטנות, פסק הרגולטור, לא גוברות על זכותם של הפינים להחזר עבור מכשיר בלתי שמיש.

אם אתם פרנואידים במיוחד, ויש לכם 825 דולר – לרוב הפרנואידים אין, או על כל פנים הם לא מוכנים להוציא אותם ברשת, כי זה דורש רישום – אז לחברת Dunhil יש עסקה מפתה בשבילכם. הם מציעים ארנק ביומטרי, שייעתר רק לכם ויזעק מרה אם הסלולר שלכם יתרחק ממנו. כל אדם אחר שינסה לפתוח את הארנק ייאלץ להשמיד אותו. מטבע הדברים, מי שירכוש את הארנק הזה ייכנס מיד לרשימה מיוחדת של ההם, שיבררו מדוע הוא רכש אותו, ומה הוא מנסה להסתיר. 

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אין כמו ספרים מנייר
לטעמי שום מכשיר טכנולוגי לא יכול להחליף את התחושה של ספר מנייר, ולא משנה כמה פרסומות סמויות ינסו לדחוף לטכנולוגיה. מקום שהטכנולוגיה כן עזרה בו אלו הם ההפגנות במדינות ערב, אולי פייסבוק וטוויטר הם לא הדלק העיקרי במהפכות, אבל באמצעות האינטרנט ראו האנשים מהם החיים במקומות אחרים, ואת זה הם רוצים גם לעצמם (מה שהעיתונות המקומית הנשלטת כמובן לא מציגה), ובסופו של דבר נוצרה מסה קריטית לצאת להפגנות. מעניין אותי מתי הכותב יפסיק לתקוף את רק את אפל ויוציא את קצפו גם על חברות חומרה אחרות, ניידי HP לדוגמה שהסוללות שלה נגמרות אחרי שנה? או סדרת DV6 שיכולה בנוסף לשמש גם כפלטת אפיה לפיצות מהחום שלהם (ואין לי דבר נגד HP, ההפך). בפעם האחרונה שבדקתי זה האתר של עיתון כלכליסט, מה שאמור להיות עיתונות אובייקטיבית, לא האתר "בלוגר" שבו כל אחד יכול לרשום את מה שבא לו...... ביום חמישי כמדומני היה טור מצוין, כמו שהיה בהתחלה כשגיליתי אותו, עם זוויות שונות על עולם הטכנולוגיה, היום שוב שבנו לגנון של "אני שונא אפל", חבל
משה , תל אביב  |  30.01.11
לכל התגובות