אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שליטי העולם הערבי מתחילים לחלק סוכריות לעניים צילום: עמית שאבי

שליטי העולם הערבי מתחילים לחלק סוכריות לעניים

שליטי מדינות ערב החלו לנקוט שורה של צעדים כלכליים במטרה לרצות את ההמונים. בכווית הוקצו 4 מיליארד דולר לאזרחי המדינה, בסוריה יקבלו עובדי הציבור הנחה על דלק

31.01.2011, 07:46 | דני רובינשטיין

בימים האחרונים מיהרו שליטי מדינות ערב, שראו מה התרחש אצל השכנים בתוניסיה ובמצרים, לנקוט שורה של צעדים כלכליים במטרה לרצות את ההמונים. השליטים ניסו לחסום את מה שבאתרי האינטרנט הערביים מכונה "אינתיפאדת הרעבים", אף שהרקע להפגנות אינו כלכלי בלבד.

בני המשפחה השלטת בנסיכות כווית הודיעו על הקצבת ענק של 4 מיליארד דולר לכל אזרחי המדינה, שבמסגרתה יקבל כל אזרח כ־3,000 דולר במזומן. אם לא די בכך, חלק ניכר ממוצרי היסוד בכווית יחולק בחנויות בהנחות מפליגות, כמעט בחינם, במשך חודש ימים. בסוריה הודיעה הממשלה כי כל עובדי הציבור יקבלו הנחה של יותר מ־70% בקניית דלק, בתימן העלו את משכורות עובדי המדינה ב־10%, ובירדן הורידו במידת מה את מחירי מוצרי היסוד.

היו"ר הפלסטיני מחמוד עבאס (אבו־מאזן) היה בסוף השבוע בין המנהיגים הערבים הבודדים שמיהרו להתקשר ולהביע תמיכה בנשיא מובארק. האחרים היו עבדאללה מלך סעודיה ומועמר קדאפי שליט לוב, ששבוע קודם לכן הכריז שנשיא תוניסיה המודח זין עבדין בן עלי הוא השליט הטוב ביותר לארצו. רוב השליטים הערבים מעדיפים לחכות ולראות מה יהיו תוצאות המהומות במצרים. הודעה יוצאת דופן פרסם אתמול נאיף חוואתמה, היו"ר הוותיק של הארגון המרקסיסטי החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין. חוואתמה בירך את עומר סולימאן לרגל מינויו כסגן הנשיא בקהיר ואיחל לו הצלחה.

הפלסטינים מורידים את מס ההכנסה

ומה בחצר האחורית שלנו, אצל הרשות הפלסטינית? על רקע האירועים הדרמטיים במדינות השכנות, כינס ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד בתחילת השבוע שעבר עיתונאים פלסטינים, ומסר להם נתונים לגבי המאבק שמנהלת ממשלתו באבטלה ובעוני.

ההודעה הראשונה של פיאד היתה שאין כוונה להעלות מסים, אלא ההפך - מורידים מסים ויורידו עוד. הממשלה הפלסטינית הורידה במעט את מס ההכנסה הנמוך במילא. בגלל ההסכמים עם ישראל אין לפלסטינים שליטה מלאה על המע"מ, והוא נמצא ברמתו הנמוכה המותרת, בגובה של 14.5%.

פיאד הסביר שבעשר השנים האחרונות עלה מדד המחירים הפלסטיני בקצת יותר מ־40%, בעוד שהשכר עלה ב־55%. המשמעות היא שרמת השכר השיגה את רמת המחירים - עובדה המעידה על שיפור ברמת החיים של התושב הפלסטיני.

בשנה האחרונה עלה מדד המחירים הפלסטיני בפחות מ־4%, וזו תהיה כנראה גם התוספת הקרובה בשכר שמשלמים במגזר הציבורי.

פיאד סיפר עוד על העלאת קצבאות הסעד למשפחות נזקקות שמספרן מגיע ל־65 אלף, ועל הגדלת תשלומי הקצבאות למשפחות החללים הפלסטינים (השהידים) שנהרגו בהתנגשויות עם צה"ל והמתנחלים.

הוויתורים המדיניים מעניינים יותר

לפי שעה הצליחה הממשלה הפלסטינית למנוע הפגנות ומחאות על רקע המצב הכלכלי. היא עשתה זאת גם באמצעות הנחיית מערכת הביטחון למנוע הפגנות ושביתות. אולם ייתכן מאוד שהציבור הפלסטיני מורגל במצוקות הכלכליות דוגמת אלה שחוו בשנות האינתיפאדה, כך שעכשיו התמונות מהשכנים לא עושות עליהם רושם גדול.

מה שכן מעורר תגובה ברחוב הפלסטיני הם פרסומי אל־ג'זירה בדבר הוויתורים המדיניים המפליגים שהציעו אבו מאזן וסאאב עריקאת לאהוד אולמרט, והסכנה שהמשטר במצרים יתמוטט - שדחקו את העניין הכלכלי לפינה, בינתיים.

תגיות