אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דאבוס ננעלה: הצרפתים זעמו, הבריטים "יצאו חבולים", האמריקאים עוררו דאגה צילום: בלומברג

דאבוס ננעלה: הצרפתים זעמו, הבריטים "יצאו חבולים", האמריקאים עוררו דאגה

לאחר 4 ימים עמוסים בפאנלים ובקוקטיילים, הדיונים האחרונים בוועידת דאבוס הוקדשו בעיקר למדיניות האנרגיה הנקייה באירופה, ובין לבין גם במתרחש ברחובות מצרים. ומה הרגיז את סרקוזי?

30.01.2011, 20:28 | סוכנויות הידיעות

אחרי שנתיים שבהן נעדרו מהכנס היוקרתי של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, ולאחר שהועלו על מוקד הביקורת הציבורית בעקבות תנאי השכר והבונוסים השערורייתיים שלהם, נקטו הבנקאים הבכירים בעולם טון רך יותר עם סגירתו של הכינוס, והודו לממשלות ארצותיהם על שחילצו אותם בעת המשבר הכלכלי. לטענת בכירים באותן ממשלות, מדובר בעיקר בטקטיקה שנועדה למנוע החלת רפורמה קשוחה עוד יותר על אותם הבנקאים.

"הרבה השתנה במהלך שלוש השנים האחרונות וזוהי חובתנו להגיד תודה לבנקים המרכזיים, לשרי האוצר ולרגולטורים על כך שהבנקים פועלים כיום בתוך מערכת פיננסית בטוחה ויציבה בהרבה מבעבר", אמר שלשום בכנס בוב דיאמונד, מנכ"ל בנק ברקליס, ששימש כיו"ר שותף של ארגון הבנקאים במהלך הכנס. לדבריו, "היו לנו שיחות מאוד בונות עם כמה מבכירי הממשלות במהלך ימי הכינוס".

גולדמן זאקס מאשים

 

שרת האוצר של צרפת כריסטין לגארד ציננה מעט את ההתלהבות שהביע דיאמונד בשם הבנקאים בכינוס, ואמרה כי "הדרך הטובה ביותר שבה יכול המגזר הבנקאי להגיד תודה, היא באמצעות השתתפות פעילה במימון הכלכלה, במיתון חבילות השכר ובחיזוק עתודות ההון שלהם למקרה משבר נוסף". ההתבטאות הזו זיכתה את לגארד בפרצי צחוק ובמחיאות כפיים רמות.

המתיחות הספק־סמויה העולה מדבריה של לגארד התבטאה היטב גם בימי הכינוס הקודמים, ועברה למעשה כחוט השני לאורך הכינוס ה־41 של הפורום, שנחתם אתמול בעיירת הסקי הציורית דאבוס שבשוויץ. בימיו הראשונים של הכינוס אף התקלקלה האווירה לאחר שהסמנכ"ל התפעולי של ענק הבנקאות גולדמן זאקס, גארי קוהן, האשים את המחוקקים והרגולטורים בהדיפה של הסיכונים אל המערך הלא מווסת של המגזר הפיננסי באמצעות הכבדת חוקים ותקנות דווקא על הבנקים.

לפי דיווח של סוכנות רויטרס, אי־הנעימות התחלפה במתיחות של ממש, כשמנכ"ל בנק ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, התנגח פומבית עם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, המכהן כיו"ר ה־G20. לטענת דיימון, סרקוזי אחראי לכך שבכינוס ה־G20 האחרון תפס נושא הרגולציה נתח גדול כל כך מהמפגש. סרקוזי מצדו לא נשאר חייב, והטיח בדיימון כי הבנקאים פועלים "באופן המנוגד לשכל הישר". הוא הוסיף כי אם הבנקאים עסוקים כל כך בסוגיות הרגולציה, "הרי זה משום שהם זקוקים לרגולציה".

עם זאת, הטונים נרגעו כאמור רק בתום פגישה בדלתיים סגורות שערכו שלשום נציגי המגזר הבנקאי העולמי עם שרי אוצר ויו"רים של בנקים מרכזיים. פגישה זו סיכמה למעשה את הדיונים על אודות רגולציה במגזר הבנקאי, ובסיומה אמר דיאמונד את הדברים המפייסים שלעיל.

הבריטים יוצאים חבולים

 

לפי דיווח של "האובזרבר" הבריטי, התמרמרות רבה נרשמה בקרב הבנקאים ביחס לצעדיה של הממשלה הבריטית לרסן את המגזר הבנקאי בסיטי של לונדון. העיתון אף הגדיר את ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון ואת שר האוצר בממשלתו ג'ורג' אוסבורן כאלה ש"יוצאים חבולים" מכל הכינוס. לדברי בכיר במגזר הבנקאי שסירב להזדהות, הטונים המרוככים שהציגו הבנקאים האמריקאים בכינוס כלפי צעדי הרגולציה "מדאיגים מאוד".

בדברים שנשא אוסבורן במהלך הכינוס, הוא אמר כי ממשלתו "מנסה להגיע להסכם חדש שבמסגרתו הבנקים ילוו יותר לכלכלה, ישלמו יותר מסים ויקצצו בבונוסים לרמה נמוכה יותר מבשנה שעברה".

יעקב פרנקל, שכיהן בעבר כנגיד בנק ישראל ומשמש כיום כיו"ר ג'יי.פי מורגן, ניצל את דיוני הפורום כדי להצטרף לקולות הרבים שקראו לארה"ב לצמצם את הגירעון התופח שלה, אחד הנושאים המרכזיים שנידונו בכינוס.

וכמו תמיד, בתום ארבעה ימים עמוסים בפאנלים וקוקטיילים, גם הכינוס הנוכחי הגיע היום לסיומו, כאשר המשתתפים ארזו את מגלשי הסקי והחליפות וחזרו במהלך היום איש־איש לארצו או לביקורי המשך באירופה.

תגיות