אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"התמונה מתהפכת: בגז המצרי יש כיום יותר סיכון מאשר בתמר" צילום: גיל לביא

"התמונה מתהפכת: בגז המצרי יש כיום יותר סיכון מאשר בתמר"

למנהלי ההשקעות בישראל יש פרשנויות שונות לאירועים במצרים. ההמלצות שלהם נעות בין התעלמות מהמצב, הפחתת סיכונים וניצול הזדמנויות חדשות. כך או אחרת, לפי סמנכ"ל סיטי ישראל ניל קורני, "בעולם מודאגים בעיקר ממדינות ערב"

31.01.2011, 07:01 | רחלי בינדמן ושניר הנדלר

מנהלי ההשקעות בשוק ההון יכולים להסכים בימים אלה בעיקר על דבר אחד: אין כרגע שום דרך לדעת מה תהיה השפעת האירועים במצרים על שוק המניות הישראלי. מטבע הדברים, הם ממליצים להמעיט בסיכונים ואולי אף לפזר השקעות בחו"ל, בעיקר בארה"ב. בגזרת אי־ההסכמות מציינים חלק ממומחי שוק ההון שהמהפכה המצרית עשויה להתפשט אל מדינות אחרות באזור - ולשנות סדרי עולם. אחרים אינם חוזרים שינויים דרמטיים.

מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן, אלדד תמיר, נמנה עם הקבוצה הראשונה. "יש פה שינוי שהוא לא בהכרח חולף", הוא אומר. "אין ספק שבטווח הנראה לעין יש הצדקה להגדלת רמת הסיכון של מניות ואג"ח בישראל".

מנהל ההשקעות הראשי של הכשרה ביטוח, יוסי אפרתי, כמעט פוטר את המהפכה בהינף יד: "אני לא מייחס חשיבות דרמטית למתרחש. מצרים אמנם מדינה גדולה במזרח התיכון, אבל הירידות בשוק לא אמורות לשנות את פני הכלכלה ושוק ההון. לדעתי, מדובר באירוע נקודתי כמו מלחמת לבנון השנייה, שגרמה ירידות לטווח קצר מאוד , שלאחריהן השוק חזר לעלות".

לפי התחזית של אפרתי, "שנת 2011 תהיה טובה לשוק המניות. מבחינת פילוח גיאוגרפי, המדינות המועדפות להשקעה הן ישראל וארה"ב, כאשר מבחינת שווקים מתעוררים מומלץ להסתכל על ברזיל. הייתי ממתין עוד יום־יומיים לראות אם הירידות נמשכות, ואז בודק אפשרות כניסה לשוק כהזדמנות - במיוחד במניות הגדולות במדדים המובילים, בדגש על הבנקים ועל החברה לישראל".

כדאי להשקיע בארה"ב

אלדד תמיר ממליץ על הקטנת רמת הסיכון: "לא הייתי מוריד את החשיפה למניות, אבל כן הייתי ממליץ למי שלא נמצא במניות ורוצה להיכנס להגדיל את החשיפה לחו"ל על חשבון ישראל. אני הייתי הולך בעיקר על ארה"ב: הכלכלה שם צועדת קדימה ורמת המחירים טובה. זה לא אומר שאני יודע שהולך להיות רע עם מצרים, אבל אם לאירועים כמו מבצע עופרת יצוקה היה זמן תפוגה, פה השינוי הרבה יותר יסודי ומהותי, ולכן דרגת הסיכון גדולה ודורשת הסתכלות בהתאם. זה בהחלט יכול לשנות תחזיות. היום מנהל השקעות בלונדון מקטין חשיפה לישראל ומגדיל משהו אחר. זה לא משהו שנראה שהולך לעבור מחר בבוקר, ואי־הוודאות גדולה".

לדברי ראש מחלקת המחקר בסניף המקומי של מריל לינץ', חיים ישראל, "אין לנו מושג לאן זה יתפתח. בדצמבר הורדנו את ההמלצה על מצרים ל'ניטרלי' בגלל המצב הפוליטי. לפי נתוני הבנק המרכזי, הרבה מאוד כסף עבר בדצמבר ממצרים למדינות אחרות. עניין היציבות הפוליטית הוא נושא מדאיג.

ניל קורני ניל קורני ניל קורני

"ייצור הנפט של מצרים מצומצם מאוד", מוסיף ישראל. "השאלה העיקרית כרגע היא אם תהיה או לא תהיה למאורעות השפעה על כל האזור. המדינה מובילה בעולם הערבי - וכרגע נמצאת במצב של סימן שאלה שקשה להשיב עליו. אנחנו לא יודעים באיזו דרך ילך המשטר החדש במצרים".

לדברי סמנכ"ל סיטי ישראל ומנהל חדר המסחר של הבנק, ניל קורני, המשקיעים הזרים נמצאים כרגע בעמדת המתנה. "ראינו תגובה חריגה ביום שישי - גם מבחינת המטבע - וגם הסיכון של ישראל בשווקים הבינלאומיים עלה. החשש הוא שהמצב במצרים יזלוג למדינות נוספות באזור, המצב במזרח התיכון נראה פחות יציב והזרים מסתכלים על זה בזהירות רבה. ובכל זאת, הדאגות בשלב זה הן יותר למתרחש במדינות ערב. בכל הנוגע לישראל, נראה שהזרים נעצרו כרגע בעמדת המתנה. הם עדיין בודקים את המצב".

עדנה למניות הגז בישראל

האם יכולים להיות גם היבטים חיוביים למהפכה במצרים? לדברי אנליסט האנרגיה של כלל פיננסים, ירון זר, ייתכן שכן: "המניות הקשורות לשותפות תמר אמורות ליהנות מהמצב, בעוד שחברת אמפל היא כמובן הנפגעת הראשית. מוקדם להעריך מה יקרה בהמשך במצרים, ישנם תרחישים שונים, אבל כבר בשלב זה ברור שקיימת אי־ודאות לגבי אספקת גז ממצרים לישראל - וזה כשלעצמו מגביר את כושר התחרות של תמר על פני הגז המצרי".

לדברי זר, הציבור מתייחס בטעות רק לשותפות ישראמקו ומתעלם מהשותפויות האחרות החשופות לתגלית, כמו אבנר, דלק קידוחים, דלק אנרגיה וקבוצת דלק. "אם הייתי מנכ"ל חברה שצריכה לרכוש גז, עד שלב זה הייתי אומר: 'הגז המצרי זורם בצינור לישראל, בעוד שבתמר יש יותר סיכון'. אבל עכשיו המצב מתהפך, כי העסקאות הן לטווח של כמה שנים קדימה, ומה יהיה בעוד כמה שנים? תמר תהיה שם. לגבי הגז המצרי יש יותר ספקות".

תמיר, לעומתו, אומר כי "הטיסה של מניות הגז מבטאת תגובה היסטרית", ולא צופה שינוי אמיתי בשוק הגז. "למצרים יש אינטרס שהגז ימשיך לזרום, לא משנה איזה שלטון יהיה שם. הם צריכים את הכסף", הוא מסכם.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה