אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המלחמה בריכוזיות במשק: לפי הדיון הראשוני בוועדת הכלכלה זו תהיה מלחמה סיזיפית צילום: אלכס קולומויסקי

המלחמה בריכוזיות במשק: לפי הדיון הראשוני בוועדת הכלכלה זו תהיה מלחמה סיזיפית

הרבה אינטרסים שהתנגשו זה בזה עלו היום בדיון הראשוני על הצעת החוק של ח"כ אמנון כהן, שמבקשת להגביר את סמכויות הממונה על ההגבלים

31.01.2011, 11:34 | תומר אביטל

מארג סבוך של אינטרסים סבוכים התגלה הבוקר (ב') בדיון הראשוני של הצעת החוק למלחמה בריכוזיות במשק.

ועדת הכלכלה קיימה דיון בהצעת החוק שמבקשת להגביר את סמכויות הממונה על ההגבלים לפעול בתחומים בהם שולטות קבוצות ריכוז - ענפים בהם קיימת תחרות מועטה. אולם עקב בקשות מרובות לבצע שינויים בחוק, בעיקר על ידי איגוד הבנקים, הוחלט לבסוף לקיים דיון נוסף בנושא בשבועות הקרובים.

כזכור, בכנסת מקודמות במקביל שתי הצעות חוק בנושא. הראשונה הוגשה על ידי משרד התמ"ת, ובלחץ משרד האוצר, ענפי הבנקאות והביטוח הוחרגו מהחוק. השנייה הוגשה על ידי ח"כ אמנון כהן (ש"ס) וחלה על כל ענפי המשק. היום דנה הוועדה בהצעתו של כהן.

הממונה על ההגבלים, רונית קן, ציינה כי "הצעת החוק הממשלתית מביאה בחשבון את סוגיית היציבות בעת הטיפול בענפי הביטוח והבנקים". יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה הכהן (ליכוד), הודיע כי "הצעות החוק מציבות כלים חדשים ויעילים לרשות ההגבלים העסקיים לטיפול בתופעת האוליגופולים במשק הישראלי, דוגמת חברות הסלולר, חברות הבזק, חברות הגז הביתי, וההבנקים הגדולים. שוק אוליגופולי הוא שוק שנשלט על ידי מספר קטן של חברות שאינן עונות לכדי הגדרה של מונופול".

רונית קן, צילום: עמית שעל רונית קן | צילום: עמית שעל רונית קן, צילום: עמית שעל

עוד ציין ח"כ שאמה, כי הצרכן הישראלי משלם מדי שנה מיליארדי שקלים בגין העיוותים האוליגופולים. "עד היום שווקים וחברות הצליחו לטוס מתחת למכ"ם של הרשות להגבלים עסקיים". שאמה הדגיש כי "החרגת מגזר הבנקאות והביטוח והפשרה שהושגה אינה בהכרח מקובלת על הוועדה".

"תיאום מחירים"

מגיש החוק ח"כ כהן התנגד לאחד את הדיון וההצבעות בהצעות החוק, והדגיש כי הריכוזיות קיימת בייחוד "בבנקים הגדולים וחברות הביטוח הגדולות ובתחום נערך תיאום המחירים".

חבר הוועדה ח"כ אלי אפללו (קדימה) הביע תמיכה בהצעתו של כהן, ואמר "הצעת החוק הממשלתית חסרה, והצעת החוק של כהן משלימה- בנושא הבנקאות בין היתר".

הייעוץ המשפטי של הרשות, בועז גולן, הגן על הצעות החוק ואמר: "אין בחוק קביעת נורמה אסורה. היקף האיסורים נתפר למידות של השוק הספציפי". נציגת משרד המשפטים, רוני טלמור, התנגדה להצעה להחיל את החוק כהוראת שעה ל"שנת מבחן". "מה הטעם? אפשר לתקן את החוק בעוד חמש שנים אם יש צורך", אמרה. "השוק הפרטי מיוצג בצורה חזקה מהאינטרס הציבורי. לכן יש חשיבות באישור החוק. משך הזמן עד שיגיעו לאכיפה אקטיבית תיקח זמן". גולן הסכים עמה ואמר: "באופק השנים הקרובות לא יהיו הרבה מקרים, אלא רק המובהקים".

טלמור הוסיפה לאחר מכן, כי "אין הגדרות ומבחן חד משמעי בעולם מתי מתקיימת קבוצת ריכוז.כאשר ניסחנו את הסעיף הזה רצינו לייצר יותר ודאות משפטית ומצד שני לא לצמצם את המטרה המשקית של החוק. מצאנו לנכון לדרוש שחסם כניסה לא יהיה אחד מהתנאים המצטברים, אלא תנאי שעומד בפני עצמו. חשבנו להשאיר את הביטוי קבוצה מצומצמת ואת נטל ההוכחה על הממונה".

נציגת התאחדות התעשיינים, עו"ד רונית פרל, הסתייגה ממספר סעיפים בחוק. בין היתר ציינה כי "מתן הוראות שעשויות להגביר את התחרות לא נמנות על הסמכויות המוקנות לרגולטור. מדובר בהוראה פטרנליסטית שהיא אנטי כלכלית". ח"כ כהן אמר כי "מנסים לנגוס עוד סמכויות. עכשיו הבנקים מנסים לכרסם מעבר להחרגות שכבר ניתנו".

"שיטות מאפיה"

יו"ר איגוד המוסכים, רונן לוי, תמך בחוק. "הכל עובד היום בשיטות מאפיה - מאיימים על היזמים. הגדולים משתלטים על הקטנים. לאט לאט אנו רואים רק רשתות, ואין מקום ליזמים או עסקים קטנים", אמר. "בשם היציבות מפרים זכויות אדם. צריך להפסיק להחריג - בטח לא בביטוח או בבנקים. הרשות להגבלים עסקיים צריכה סמכות וכוח ולהיות מנותקת מכל הרגולטורים, לעבוד, ולא רק להמליץ".

מנגד, עו"ד אלדד כורש מהתאחדות התעשיינים מתח ביקורת על ההצעות וציין: "אנו מתקנים טלאי בחוק, ולא את החוק בכללותו. למעשה ניצור אנומליות ונגביר את אי הבהירות בחוק - מה שיקשה על בעלי העסקים לפעול. לרשות יינתנו יותר סמכויות בקבוצות ריכוז, מאשר בתחום המונופולים - תחום שפוגע הרבה יותר בתחרות. צריך לתקן את החוק כמקשה אחת". גם טל אייל, בוגרת מלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים הצטרפה לדבריו והסתייגה מהחוק.

נשיא לה"ב, יהודה טלמון, התפרץ לדבריה וטען "אני יו"ר ועדת הכלכלה של לשכת התיאום. זאת לא העמדה הרשמית של הלשכה. אתם מדברים בשם הבנקים או חברות הביטוח".  טלמון הוסיף, כי  "אני מברך על התיקון. יש לייחד דיון לספקים ונותני שירותים לגופים גדולים שנפגעים קשות מתכתיבי מחירים וכאשר הם מתכנסים לדון בתעריפים - הם נחשדים בתיאום קו פעולה ועלולים לעמוד לדין פלילי".

טל אייל בוגר, שבתחילה ציינה שהיא מייצגת את לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, אמרה בהמשך הדיון שהיא רוצה למסור גם את עמדת איגוד הבנקים. בכובע זה, דרשה אייל בוגר לשנות סעיף בחוק. "אנו מבקשים ששינוי מצב יובא קודם לערכאה משפטית", אמרה. "אנו רוצים למנוע מצב בו מי שייתנו לו הוראות ייאלץ לבצע אותן באופן מיידי, גם אם אחר כך מתברר שבית הדין יכריע אחרת". ראש המועצה לצרכנות, אהוד פלג, התנגד להצעה ואמר "בתי המשפט מוציאים את המיץ עד שהם מכריעים".

הצעות החוק מתקנות את הגדרת "קבוצת ריכוז" וקובעות מבחן בר אכיפה לזיהוי הענפים בהם קיימת בעיית תחרות. שנית, החוקים מקנים לממונה על ההגבלים העסקיים סמכות מוגדלת להתערב ולתת הוראות לחברי קבוצת ריכוז, במטרה לקדם את התחרות.

תגיות