אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"המצב של EMG לא ברור לנו" צילום: אנדרס לצקו

"המצב של EMG לא ברור לנו"

מנורה, כלל ביטוח, הראל, פסגות והפניקס השקיעו 80 מיליון דולר בחברת EMG של יוסי מימן. חלקם נשמעים מודאגים ממצב החברה לאספקת גז, למרות ההבטחה כי הגז ימשיך לזרום. "מימן משדר אופטימיות אבל אני לא בטוח שזה מבוסס", אמר אחד מנציגי המוסדיים

01.02.2011, 06:59 | רחלי בינדמן וליאור גוטמן

ההפגנות במצרים לא נפסקו גם אתמול. בשיא הדברים קרא מוחמד גאנם, אחד מבכירי תנועת האחים המוסלמים במצרים, "להתחיל במחאה עממית שתכלול את הפסקת התנועה בתעלת סואץ, הפסקת הזרמת הגז והנפט לישראל והכנת האנשים למלחמה נגד ישראל כדי שהעולם יבין שהעם המצרי מוכן לכל דבר כדי להיפטר מהמשטר הזה".

גם אם צריך לקחת בעירבון מוגבל את הקריאות של האחים המוסלמים בשלב זה, העובדה ש־40% מהמקורות למשק האנרגיה הישראלי מצויים בשליטה מצרית, באמצעות חברת EMG, מחייבת דיון בקרב מקבלי ההחלטות בישראל.

"כלכליסט" ניסה להתחקות אתמול אחרי פעילותה של חברת EMG במצרים בצל האירועים, וגילה להפתעתו שרב הנסתר על הגלוי בכל מה שקשור לחברה, אף על פי שחלק גדול מהאחזקות בה נתון בידיים ישראליות (ראו תרשים).

 

"פגישה שנפלה במקרה על ההתפרעויות"

יותר מ־80 מיליון דולר השקיעו חמישה גופים מוסדיים ישראלים, מהגדולים בענף, בחברת EMG, אבל אתמול, אף לא אחד מהם ידע להגיד מה שמו של מנכ"ל החברה שבה השקיעו ביוני 2007. גורם בקבוצת מרחב שעמו שוחחנו אתמול סירב לנקוב בשם המנכ"ל "מחשש לחייו בצל האירועים", אולם ציין כי הוא יושב במשרדי החברה בקהיר.

יו"ר דירקטוריון EMG הוא מוחמד טאווילה, שנחשב לאחד מאבות תעשיית הגז המקומית במצרים.

איש העסקים יוסי מימן הקים את חברת הגז המצרית בשנת 2000 עם איש העסקים המצרי חוסיין סאלם וממשלת מצרים, כדי להתגבר על הקושי המדיני שבאספקה ישירה של גז ממצרים לישראל. ביוני 2007 צירף מימן משקיעים מוסדיים להשקעה. מדובר בכלל ביטוח, הראל ביטוח, מנורה מבטחים, הפניקס ובית ההשקעות פסגות, שמחזיקים יחדיו - לצד עוד כמה גופים בעלי אחזקות קטנות - כ־4.4% ב־EMG, בהשקעה כוללת של כמעט 100 מיליון דולר.

שלשום כינס מימן פגישה עם נציגי הגופים המוסדיים כדי לעדכן אותם במתרחש בחברה על רקע המהומות במצרים. אחד המשתתפים בשיחה טען בכלל כי מדובר בפגישת עדכון שתוכננה לפני כמה שבועות, ובאופן מקרי היא נפלה על תקופת ההתפרעויות.

ירון קסטנבאום, מנכ"ל קרן תשתיות שהובילה את קונסורציום המוסדיים שנכנס להשקעה ב־EMG, נכח אף הוא בפגישה עם מימן.

"החברה מתנהלת כסדרה, ומנהליה עומדים בקשר שוטף עם המשקיעים שלה. הגז זורם, ומימן משדר עסקים כרגיל", אמר ל"כלכליסט" אחד המשתתפים בפגישה. נציג של גוף מוסדי אחר דווקא סייג את הדברים ואמר: "הובהר לנו כי הגז ממשיך לזרום בינתיים, אבל כל מצב החברה מאוד לא ברור. מימן משדר אופטימיות, אבל אני לא בטוח שזה מבוסס. הבנאדם רוצה לשדר אופטימיות, מה אחרת הוא יכול להגיד, ומה זה רלבנטי? אם ישתנה שם השלטון, הכרוניקה של ההתנהלות תהיה ידועה מראש".

ואמנם, מוסדי אחר הוסיף: "אני לא רואה בדברים של מימן דברי אלוהים חיים. מה אפשר לצפות ממנו לומר? שיש צרות? הוא לא אמר משהו בעל ערך מעבר לזה שהוא צופה שהתרחיש האופטימי יתקיים, שהעניינים יירגעו והסכם השלום יישמר, שהם בקשר רציף עם האנשים במצרים, ושנראה כי ההפגנות נרגעות".

"סאלם לא מעורב בפעילות השוטפת"

עזב את מצרים איש העסקים המצרי השותף בחברת EMG נמלט לדובאי לפי דיווחים בתקשורת הערבית חוסיין סאלם נמלט אתמול לדובאי. קבוצת מרחב הישראלית היא שותפה בחברת EMG המייצאת גז ממצרים לישראל דורון פסקין וליאור גוטמן, 8 תגובותלכתבה המלאה

עוד מתברר כי במהלך הפגישה אישר מימן את הפרסומים שלפיהם סאלם, איש עשיר מאוד במצרים הידוע כמקורב לממשל הנשיא חוסני מובארק, עזב את גבולות מצרים. אתמול פורסם בסוכנויות הידיעות הערביות כי סאלם נתפס בדובאי כשבידיו חצי מיליארד דולר במזומן, אולם הדברים לא אושרו. "מימן אישר שסאלם נסע לדובאי. אבל צריך להבין, מדובר באדם מבוגר, בן יותר מ־76, שרמת המעורבות שלו בחברה מאוד ירדה. הוא לא מעורב בפעילות השוטפת", אמר אחד המוסדיים.

כשנשאלו המשקיעים המוסדיים אם הם יודעים היכן ממוקמים משרדי החברה, השיבו רובם כי הם אינם יודעים. אחד מהם, אמר כי לחברה יש כמה שלוחות, אחת בקהיר ושנייה באל־עריש במצרים.

אחד הגופים המוסדיים המושקעים בחברה הסביר את הרציונל של מימן לכך שאספקת הגז תתנהל כסדרה: "הרי מדובר בהסכם לאספקת גז המקביל להסכמים שיש למצרים עם חלק ניכר ממדינות אירופה. אבל במקרה של ישראל מדובר בהזרמת הגז בצינור, בעוד שבמצרים מדובר בהעברת הגז באמצעות תהליך הנזלה - תהליך יקר בהרבה, ולכן אספקת הגז לישראל היא רווחית יותר".

עוד הסביר אותו מוסדי כי "אמנם הסכם אספקת הגז הוא בין חברות עסקיות, אבל הוא מופיע כנספח להסכם השלום, כך שהפרתו היא בעצם הפרה של הסכם השלום. ההסכם כולל גם תניית שיפוט בבית הדין הבינלאומי באנגליה במקרה של הפרה.

"אם מצרים מפרה את ההסכם, היא מפסידה 5 מיליארד דולר בשנה, מכיוון שבכך היא מפרה עוד שורת הסכמים שנספחים להסכם השלום: מיליארד דולר ישירות מהכנסות גז; עוד 1.5 מיליארד מהסכם הסחר החופשי של חברות ישראליות שמייצרות במצרים ומשווקות לארה"ב, דוגמת דלתא, שמעסיקות מאות אלפי עובדים מצרים; וכן הפסד סיוע אמריקאי שניתן למצרים במסגרת הסכם השלום, בהיקף של קרוב ל־2 מיליארד דולר. כל ממשל מצרי שמפר את ההסכם הזה מסתכן במשמעויות כלכליות הרות גורל".

"שום דבר לא יקרה אם המנכ"ל יתחלף"

אותו גורם מוסדי אמר כי מימן מעריך שהסיכון הפוליטי לא יתממש. "מימן סבור שאם הסיכון יתממש, יהיו לנו בעיות כואבות יותר כאזרחים ישראלים. זה ברור שמצרים נמצאת במצב לא רגיל, ומדובר אמנם בחברה מצרית, אבל להבדיל מחברות שהפסיקו לעבוד בגלל המהומות - היא עדיין עובדת", אמר המוסדי.

המוסדיים לא ידעו לענות אם העובדים מגיעים למשרדים, וכאמור גם לא לספק את שם מנכ"ל החברה. "אני לא חושב שהמנכ"ל הוא דמות מפתח", אמר אחד מהם, "המפתח הוא מערכת ההסכמים והתשתית שעומדת סביב העניין. אם המנכ"ל יתחלף שום דבר לא יקרה. העסק בסך הכל עובד".

עם זאת הודה המוסדי כי מדובר במנכ"ל פעיל שהשתתף במו"מ לחתימת הסכם אספקת הגז מול חברת החשמל, והוא "מאוד פעיל".

באשר לשאלה מדוע בחר חוסיין סאלם לעזוב את שטחי מצרים ענה אחד המוסדיים שנכחו בפגישה עם מימן: "המצב מתוח בקהיר, שודדים ובוזזים דירות והוא חשש לחייו. הוא הרי מקורב לממשל, מדובר באיש עסקים משמעותי במצרים, היו לו סיבות".

המוסדיים לא התרגשו אתמול גם מהצניחה בשווי מניית אמפל, ומהסיכון הגלום בהשקעתם ב־EMG: "מדובר בהשקעה קטנה מאוד יחסית לתיק שלנו. ברור שהיה פה סיכון מדיני בכניסה להשקעה אם המצב ימשיך כמו שהוא נראה, אבל נדמה שיש פה התייצבות והעסק ממשיך לעבוד, וזה דווקא מבחן טוב לקשר שלנו עם המצרים.

"כבר עברנו משבר אחד עם מצרים, לדוגמה בתקופה שסיפקה נפט מבאר נפט בדרום סיני, כשבמלחמת לבנון היו האשמות כבדות שהנפט משמש את הטנקים הישראליים - אבל מצרים עמדה בהתחייבות שלה. רוב הסיכויים שפרט למצב מאוד קיצוני שתהיה פה מדינה דמוית איראן, העסק יהיה בסדר".

"אין חריגה באספקת הגז לישראל"

בעלי המניות המקוריים של EMG, בעת הקמתה ב־2000, היו מקורבו של נשיא מצרים חוסיין סאלם, שהחזיק אז 65%, ואיש העסקים יוסי מימן שהחזיק ב־25%. שאר האחזקות נותרו בידי ממשלת מצרים.

לאורך השנים נכנסו שותפים נוספים לחברה, וכיום היא מוחזקת גם על ידי חברת האנרגיה של תאילנד PTT (25%), איש העסקים סם זל (12%) וכן קבוצה קטנה של המוסדיים הישראליים (4.4%). אחזקותיו של מימן (באמצעות קבוצת מרחב הפרטית וחברת אמפל הציבורית) ירדו לשיעור של 20.6%. סאלם מחזיק כיום 28% מהחברה.

כל פעילותה של החברה מתמצה במכירת גז למדינת ישראל בלבד. לשם כך היא רוכשת גז מהממשלה המצרית ומוכרת אותו ללקוחות ישראליים. הגז מוזרם באמצעות צינור תת־מימי מאל־עריש שבמצרים לאשקלון.

ל־EMG הנהלה פעילה שבה יושב נציג של כל אחד מהשותפים. עם זאת, נציגיהם של המוסדיים הישראליים הם יוסי מימן עצמו, וכן סגן נשיא קבוצת מרחב נמרוק נוביק.

לדברי גורם מקבוצת מרחב של מימן, בימים האחרונים המשיכה החברה לעבוד כרגיל, ועיקר פעילותה היתה בדיקות יומיומיות לגבי כמות הגז שמועברת לישראל במסגרת הסכם מדיני שנחתם בין ישראל למצרים בתיווך משרד החוץ.

גם גורמים במשרד התשתיות ובחברת החשמל, הלקוח העיקרי של EMG, טענו כי למרות המהומות במצרים, לא נרשמה חריגה באספקת הגז שמועברת לישראל.

גורם בקבוצת מרחב סיפר ל"כלכליסט" שיו"ר הדירקטוריון טאווילה עזר להקים את מערכת ההולכה של כל תעשיית הגז במצרים. EMG מעסיקה כיום כמה עשרות עובדים, שחלקם יושבים במטה החברה בקהיר, וחלקם ממוקמים במתחם קצא"א שבאשקלון, שם, כאמור, ממוקמת נקודת הקליטה הישראלית של הגז המצרי.

45% מייצור החשמל בישראל מתבסס על גז

באוגוסט 2004 נחתמה עסקת הגז הראשונה של EMG עם חברת החשמל, שלוותה שנה לאחר מכן בהסכם המדיני

בין הצדדים. הסכם זה כלל התחייבות של ממשלת מצרים למכור לישראל 140 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי לתקופה של 20 שנה - כלומר 7 BCM בשנה. הלקוח הגדול ביותר של EMG כיום הוא חברת החשמל הישראלית, שרוכשת כמות שנתית של 2.1 BCM.

קרוב ל־45% מייצור החשמל בישראל מבוסס על גז ישראלי ומצרי כאחד. לקוחות ישראליים נוספים של EMG הם החברה לישראל, שחתמה לאחרונה עסקה לקבלת 1.4 BCM גז לשנה לתקופה של 20 שנה, וחברת דוראד, שמקימה תחנת כוח פרטית במתחם קצא"א באשקלון, שאמורה לקבל 0.75 BCM גז טבעי לתקופה של 17 שנה.

כמו כן, לחברת EMG הסכמים נוספים עם חברות שונות במשק בהיקף של 0.55 BCM. בסוף מרץ אמורה החברה לישראל לממש את האופציה לרכישת 1.4 BCM גז נוספים, מה שיעמיד את היקף החוזים של EMG בישראל על 6.3 BCM - 90% מהכמות השנתית שהתחייבה מצרים להעביר לישראל.

מאמפל נמסר בתגובה: "גם קבוצות ענק כמו Shell הפעילה במצרים בתחום האנרגיה, ובהיקפים גדולים ומשמעותיים יותר מאשר EMG, לא הוציאה דיווח כלשהו לבורסה. מניות Shell ואמפל נסחרות שתיהן בניו יורק.

"כפי שיו"ר החברה יוסי מימן התבטא בהודעה לתקשורת שיצאה ביום שבת, ואף פורסמה ב"כלכליסט", וכפי שאמפל פירטה בהודעה שיצאה הבוקר לבורסה בניו יורק ותל אביב, הזרמת הגז לשוק הישראלי נמשכת כסדרה.

"כחברה אמריקאית, ההחלטה לגבי הוצאת הודעות לבורסה נעשית בהתאם לכללי ה-SEC, ובהתייעצות עם היועצים המשפטיים האמריקאים של אמפל. כל אמירה או קביעה אחרת נובעת מחוסר הבנה במקרה הטוב, וקנטרנות במקרה הרע".

תגיות