אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השותפות בתמר דורשות מהמדינה ערבות להסכם עם חברת החשמל צילום: אלבטרוס

השותפות בתמר דורשות מהמדינה ערבות להסכם עם חברת החשמל

ניצלו פגישה עם שר התשתיות שנערכה על רקע האירועים האחרונים במצרים. ישראמקו הודיעה על דחייה נוספת בהשגת המימון

01.02.2011, 14:04 | ליאור גוטמן

שותפויות מאגר הגז תמר דרשו משר התשתיות עוזי לנדאו לפעול להשגת ערבות מדינה להסכם מכירת הגז לחברת החשמל. הבקשה הועברה אתמול בבוקר במסגרת פגישה על רקע המהומות במצרים שערך שר התשתיות עם שותפות הקידוח, לרבות נובל אנרג'י, דלק אנרגיה וישראמקו. לטענת השותפות, מצבה הפיננסי של חברת החשמל מקשה על הבנקים הזרים והמקומיים לתת את המימון הדרוש להפקת מאגר הגז תמר בהיקף כ־3 מיליארד דולר, וערבות מדינה תקל עליהם לעשות כן. החברות טוענות כי גורם נוסף לעיכוב במימון הוא אישורן בממשלה של מסקנות ועדת ששינסקי.

פרט לנובל אנרג'י (36% בתמר), שהצהירה שמקור המימון שלה לפיתוח יהיה עצמי, שאר השותפות טרם השלימו את המימון הקבוע הדרוש לפיתוח המאגר.אמש אף הודיעה ישראמקו (28.75% בתמר) על דחייה נוספת, רביעית, בהשגת מימון ביניים וקבוע לפיתוח המאגר. ישראמקו אמורה לקבל כ־750 מיליון דולר מדויטשה בנק, אולם עד כה לא הצליחו הצדדים להסכים על תנאי המימון. המועד החדש לסגירת המימון נקבע לסוף מרץ 2011, אולם לא מן הנמנע שהמצב יחייב תקופת הארכה נוספת. החברה כבר הודיעה על שלוש דחיות בהשגת המימון הדרוש, בחודשים נובמבר, ספטמבר ואוגוסט 2010.

בימים האחרונים מנסות שותפויות תמר לנצל את הסיטואציה הרגישה במצרים, ומקורבים לדלק אנרגיה מאשימים את מסקנות ועדת ששינסקי בנטיעת זרעים של משבר שאת תוצאותיו המשק חווה בהיקף נמוך יחסית כבר עכשיו. לטענת המקורבים, האפקט החמור יותר יגיע בחודשים הקרובים, כשיתברר שפיתוח מאגר תמר - שאמור לספק את צורכי האנרגיה של ישראל ל־20 השנים הקרובות - לא עומד בלוח הזמנים.

למרות טענות השותפות בתמר, בפגישה עמן דרש שר התשתיות לנדאו שיספקו את הגז במועד המקורי: "חשיבות חיבור מאגר תמר במועד שנקבע מקבל משנה תוקף, במיוחד בימים אלה. אני עומד על כך שתעמדו בלוחות הזמנים. אירועי הימים האחרונים שוב הוכיחו לנו כי במזרח התיכון שום דבר לא בטוח, ויש לפעול כדי להבטיח את היציבות והביטחון האנרגטיים שלנו בלי לסמוך על אחרים. על היזמים מוטלת האחריות לצאת ולעבוד, ועל הממשלה — להעניק את הגיבוי הנדרש". לנדאו פנה לוועדת המנכ"לים לליווי הפרויקט בבקשה לקיים פגישה בנושא המימון כבר ביום ראשון הקרוב.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", בדצמבר האחרון נחתם הסכם עקרונות למכירת גז בין חברת החשמל לבין שותפויות תמר בהיקף של 2.7 BCM (מיליארד מ"ק) לתקופה של 15 שנה ובהיקף של 7.5–10.5 מיליארד דולר. לפני כחצי שנה העניק משרד האוצר רשת ביטחון ליצרני חשמל פרטיים בהיקף של 7 מיליארד שקל, וההערכות הן ששר האוצר לא יתנגד להענקת ערבות מדינה לפיתוח תמר.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
שום בנק לא יכול לתת מימון כשלא ניתן לדעת מה יהיה שיעור המיסוי
אם המס יכול להשתנות, "לפי רצון העם", תוך 3 חודשים מ 40% ל 80% מי מבטיח שהמיסוי לא יגיע ל 90% כפי שכבר כיום יש כאלה שמדברים על כך? זה הרי ברור שכל שקל שהשותפויות ירוויחו מעל 1 אגורה יהיה נתון לביקורת ציבורית שכן זה כסף שנלקח על חשבון אוכל לרעבים ועל חשבון תרופות לקשישים. במו ידינו אנחנו מחריבים את הכלכלה המשגשגת והחופשית שבנינו בעמל רב. הקריאות "די לקפיטליזם החזירי" נשמעות צודקות אבל חמדנות היא הדלק שמניע את העולם ואם נחכה שהאירגונים שמצטיינים בחלוקת פרי עמלם של אחרים יסכנו את כספם למען הציבור נצטרך לחכות הרבה זמן... בינתיים, תהנו מהחשמל הנקי והזול שהמהמרים הקטנים והספקולנטים הבזויים , אלה ש"אסור לרחם עליהם", הביאו לעם ישראל.
טל  |  01.02.11