אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - אריסון מקדימה תרופה: רושמת את האג"ח הפרטיות למסחר צילום: סיון פרג'

בלעדי ל"כלכליסט" - אריסון מקדימה תרופה: רושמת את האג"ח הפרטיות למסחר

המהלך יפחית את הריבית על האג"ח מ־6.9% ל־4.65% ויחסוך כ־30 מיליון שקל בשנה. רישום לאחר עוד הורדת דירוג היה מפחית את הריבית רק ל־4.9%

02.02.2011, 08:22 | סיון איזסקו

אריסון החזקות, החברה שבאמצעותה מחזיקה שרי אריסון בגרעין השליטה (20.19%) בבנק הפועלים, פועלת בימים אלו לרישום למסחר של איגרות החוב הפרטיות באמצעות פרסום תשקיף, כך נודע ל"כלכליסט".

לפי שטר הנאמנות, רישום האג"ח למסחר יוביל להפחתה של 2.24% בשיעור הריבית שמשלמת אריסון החזקות - מ־6.89% ל־4.65% (צמודת מדד). בהתחשב בעובדה שמדובר בסדרת אג"ח שהיקפה נאמד כיום ב־1.5 מיליארד שקל, הרי שמדובר בחיסכון לא מבוטל של כ־30 מיליון שקל בשנה.

מידרוג מקלה

במקור, כשאריסון החזקות הנפיקה את סדרת האג"ח במרץ 2007, האג"ח זכו מטעם S&P מעלות לדירוג AA והריבית עמדה על 4.9%. שטר הנאמנות קבע כי הורדת הדירוג לרמה של +A תגרור עמה העלאה של הריבית ל־6.9%. השטר קבע עוד כי הריבית תרד לרמתה המקורית רק אם החברה תחזור לדירוג המקורי שלו זכתה בעת ההנפקה, AA.

במאי 2009 הודיעה S&P מעלות על הורדת הדירוג של אריסון החזקות ל־+A - מהלך שהוביל לעלייה דרסטית בשיעור הריבית שאריסון החזקות משלמת מאז. בנובמבר 2010 הודיעה אריסון כי היא מחליפה את חברת הדירוג S&P מעלות בחברת מידרוג שהיתה נדיבה יותר ונתנה לחברת האחזקות דירוג Aa3 (שווה ערך לדירוג של –AA של מעלות). אמנם מדובר היה בדירוג הגבוה בדרגה אחת מהדירוג שנתנה מעלות, ואולם הוא עדיין לא היה גבוה דיו כדי להוריד את הריבית לרמתה המקורית (מידרוג היתה צריכה להעלות את הדירוג בדרגה אחת נוספת, ל־Aa2, כדי שהריבית תרד לשיעור של 4.9%).

אריסון החזקות היא חברה פרטית שאינה מחויבת לחשוף את תוצאותיה, ולכן קשה לדעת מה מצבה הפיננסי. עם זאת, ייתכן שהכוונה לרשום את האג"ח למסחר יכולה ללמד על רמת הדירוג הצפויה בתקופה הקרובה. שכן על פניו, אילו העריכו באריסון החזקות כי דירוג החוב יעלה בתקופה הקרובה ולו בדרגה אחת, ייתכן שהיו נמנעים מפרסום תשקיף שכן בלאו הכי העלאת דירוג גוררת את הפחתת הריבית - כפי שנקבע בשטר הנאמנות. יתרה מכך, לפי שטר הנאמנות, אם אריסון החזקות היתה סופגת הורדת דירוג נוספת, ל־+A, לפני שהיתה מספיקה לרשום את האג"ח למסחר, הדבר היה מאלץ אותה לשלם ריבית של 4.9%, בשעה שרישום למסחר תחת הדירוג הנוכחי מחייב אותה לשלם עד סוף חיי האג"ח ריבית של 4.65% בלבד. במילים אחרות, ייתכן שהרישום הנוכחי, הנעשה בעת שהאג"ח עדיין נהנות מדירוג הגבוה מ־+A, מהווה מעין "הקדמת תרופה למכה" ומאפשר תשלומי ריבית נמוכים יותר בשיעור של כ־0.25%.

פועלים לא מסתירים

כאמור, האחזקה העיקרית של אריסון החזקות היא בנק הפועלים - חברת ענק ציבורית שממילא מחויבת להציג את דו"חותיה אחת לרבעון - כך שעל פניו אין לחברה־האם הרבה מה להסתיר. אלא שכבר ביולי 2010 החלה אריסון החזקות לנהל שיחות עם המוסדיים המחזיקים באג"ח שלה. במקום רישום חד־צדדי למסחר - מהלך שהיה מאלץ את המוסדיים לרשום הפסדים בעקבות הורדת הריבית הנקובה - הציעה החברה דרך ביניים שלפיה המוסדיים יסכימו להפחית את הריבית ל־5.4% וזאת ללא רישום האג"ח למסחר.

ואולם אריסון החזקות לא הצליחה להגיע להבנות עם המוסדיים, וכעת כאמור היא פועלת לרישום חד־צדדי של האג"ח למסחר. ייתכן שהחברה הגיעה למסקנה שבעבור חיסכון של כ־30 מיליון שקל בשנה שווה לריב עם המוסדיים - גם במחיר חשיפת התוצאות ופרסום תשקיף.

על פי דו"ח של מידרוג שפורסם לפני שנה, היקף החוב הפיננסי של אריסון החזקות עומד על 2.34 מיליארד שקל (כולל החוב לבעלי האג"ח). מנגד, החברה מחזיקה כאמור ב־20.19% ממניות בנק הפועלים - אחזקה ששווי השוק שלה עומד כעת על כ־4.44 מיליארד שקל.

פחות דיבידנדים

לאריסון החזקות כמה מקורות לתשלום החוב: קבלת דיבידנדים, הזרמות הון מצד הבעלים ומיחזור חוב. אלא שלפחות מקור אחד, דיבידנדים מבנק הפועלים, נמנע ממנה בשנים האחרונות — שכן הפעם האחרונה שבה בנק הפועלים חילק דיבידנדים היתה ב־2007. לנוכח הפסדי הבנק ב־2008 הבנק מנוע מלחלק דיבידנדים עד 2012 (אלא בהיתר של בנק ישראל).

מכיוון שאריסון החזקות היא כאמור חברה פרטית, אין מידע שוטף לגבי יתרות הנזילות שלה. בכל מקרה, הפירעונות הגדולים יחלו בדצמבר 2013, אז תצטרך החברה לפרוע אשראי בנקאי בהיקף של 600 מיליון שקל, ושנה מאוחר יותר, בדצמבר 2014, על החברה להתחיל לפרוע את קרן האג"ח בקצב של כ־300 מיליון שקל לשנה (לא כולל תשלומי ריבית שוטפים).

דוברת אריסון החזקות סירבה להגיב לדברים.

תגיות