אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא מובייל אקסס: "קורנינג היא נכס לישראל, לא רואה פסול באקזיט" צילום: בועז אופנהיים

נשיא מובייל אקסס: "קורנינג היא נכס לישראל, לא רואה פסול באקזיט"

למרות מכירתה בפחות מפי שלושה מסכום ההשקעה המקורי בחברה, מביע יהודה הולצמן סיפוק מרכישת מובייל אקסס בידי קורנינג: "הבאנו לישראל חברה עם מכירות של 6.5 מיליארד דולר בשנה"

02.02.2011, 11:11 | אסף גלעד
יהודה הולצמן, נשיא מובייל אקסס שנמכרה אתמול (ד') לענקית הטכנולוגיה האמריקאית קורנינג בכ-180 מיליון דולר, ממש לא מרגיש צורך להתנצל. "אני לא רואה כל פסול באקזיט שביצענו", הוא אמר אתמול בראיון ל"כלכליסט", "באמצעות העסקה הבאנו לישראל חברה עם מחזור מכירות של 6.5 מיליארד דולר בשנה".

הולצמן, שהיה אחד המייסדים של החברה המפתחת ציוד תקשורת לארגונים לגישה אלחוטית לאינטרנט, מגדיר את המכירה כ"נכס גדול" למשק הישראלי, זאת מעצם היותה של קורנינג "פלטפורמה לצמיחה של חברה ישראלית, בהיבט של הפיתוח והשיווק".

מכירה באישון לילה

מובייל אקסס נוסדה בשנת 1998. המטה שלה ממוקם בווירג'יניה, ארה"ב, ובישראל היא מפעילה מרכז פיתוח בתל אביב שמעסיק 140 עובדים. גם לאחר המכירה, צפוי המרכז להישאר בארץ - ואף לקלוט 15 עובדים נוספים בשנה הקרובה. "כל עוד מאפשרים לנו לצמוח, לגייס עובדים ולפתח מוצרים חדשניים, זה לא משנה אם אנחנו עושים את זה תחת השם של מובייל, או תחת השם של חברה אמריקאית", אומר הולצמן.

עסקת המכירה נסגרה שלשום באישון לילה. תנאי העסקה לא פורסמו באופן רשמי, אך לפי ההערכות נמכרה החברה בפחות מפי שלושה מהסכום שאותו הצליחה לגייס ממשקיעים מאז היווסדה, העומד על כ-66 מיליון דולר. הכסף גויס בשישה סבבים, כאשר האחרון שבהם התבצע בחודש מרץ האחרון, לפני קצת פחות משנה.

מי שהובילה את הגיוס אז היתה קרן "ויולה פרייבט אקוויטי" שהשקיעה 8.5 מיליון דולר מתוך כ-15.5 מיליון דולר שגויסו בסך הכל. כתוצאה מההשקעה רשמה הקרן, על פי הערכות, תשואה של פי שלושה או ארבעה על הכסף, בתוך פחות משנה. זהו האקזיט הראשון של הקרן, השקעה שאותה הוביל סמי תותח, אחד השותפים בוויולה פרייבט אקוויטי.

מלבד הקרן, שזכתה כאמור לאקזיט מהיר ביותר, נחשבות הקרנות פיטנגו והקרן האמריקאית הרבורווסט למרוויחות בולטות נוספות בעסקה, לאחר שנכנסו יחד להשקעה בחברה בשנת 2003 והחליפו בעלי מניות ותיקים, בהם הקרנות ג'נסיס ויזראל סיד.

עובדי מובייל אקסס חוגגים את האקזיט, צילום: עמית שעל עובדי מובייל אקסס חוגגים את האקזיט | צילום: עמית שעל עובדי מובייל אקסס חוגגים את האקזיט, צילום: עמית שעל

זהו האקזיט השלישי של קרן פיטנגו 3 בתוך כשנה וחצי, אחרי דיון נטוורקס שנרכשה על ידי ברודקום בנובמבר 2009, ואופטונול שנרכשה על ידי אלקון בדצמבר אותה שנה, ואקזיט שלישי לרמי ברכה, נציג פיטנגו בדירקטוריון של מובייל אקסס.

על פי ההערכות, הזרימו פיטנגו והרבורווסט לחברה כ-30-20 מיליון דולר יחד, סכום שיזכה אותן בהחזר של כ-80-60 מיליון דולר על הכסף. קרנות נוספות שהשתתפו בהשקעות מאוחרות יזכו גם הן להחזרים של מיליוני דולרים, בהן הקרנות יורופאנד, מדיטק, פועלים ונצ'רס. ג'נסיס ויזראל סיד נותרו בעלי מניות קטנים יחסית בחברה, ועל פי ההערכות לא יזכו לתשואה.

שינוי הכיוון של מובייל

מובייל הוקמה במקור תחת השם פוקסקום ווירלס כדי לפתח פתרונות אלחוטיים למבנים שבהם קיימים קשיי קליטה. בעבר שירתה החברה בעיקר מפעילות סלולריות, אולם בשנת 2003 שינתה את דרכה ועברה לאספקה של מוצרי אלחוט גנריים לעסקים, המאפשרים לארגונים לשדרג את תשתית התקשורת האלחוטית שלהם מדי כמה שנים בגמישות.

לטענת ראשי החברה, היתה מובייל אקסס הראשונה שסיפקה פתרון ארגוני לכיסוי WiFi, לצד כיסוי סלולרי, והראשונה שהציעה פתרון משולב לשירות מדידה רפואית אלחוטי בבתי חולים. בין לקוחות החברה ניתן למנות ספקיות סלולר בינלאומיות כגון ורייזון, ספרינט, ו־AT&T תאגידים דוגמת ג'נרל אלקטריק, רויאל דאץ' ונייקי ואת ארגון הצלב האדום. קורנינג, שמתמחה באספקת תקשורת כבלית ותקשורת אופטית, רכשה את מובייל אקסס כדי לפתח את עסקי התקשורת האלחוטיים שלה.

מובייל אקסס בנתה עצמה להנפקה, אך ביטלה את תוכניותיה לכיוון הזה לאחר המשבר הכלכלי, בשנת 2009. כיום מוערכות הכנסותיה ב-50-60 מיליון דולר והיא נחשבת לרווחית. "אנחנו מרגישים טוב עם העסקה במאת אחוזים", אמר אתמול הולצמן. "זה מהלך מצוין שאפשר להגיד שלו פיללנו".

ויתרתם למעשה על הנפקה, כך שמדובר ב"אקזיט לעניים". אתה לא מרגיש שאתה נאלץ להסתפק היום בהרבה פחות?

"זה סוג אחר לגמרי של אקזיט. בהנפקה אתה ממשיך כחברה עצמאית עם יותר מזומנים, ובמקרה של רכישה אתה ממנף את הפעילות שלך באמצעות חבירה לגוף גדול. לא הרבה מכירים את קורנינג, שהיא יצרנית הסיבים האופטיים הגדולה בעולם, וכמעט אין מפעילה סלולרית שלא רוכשת אצלה ציוד. יש לה נגישות לרמות ולכמות שאנו לעולם לא נצליח להגיע אליהן, ובכוונתנו להפוך לחוד החנית של קורנינג בפיתוח מוצרי אלחוט. יש להם יעדי גידול אגרסיביים, אבל אני משוכנע שנוכל לעמוד בהם".

הולצמן זוכר תקופות מעט פחות טובות בחיי החברה, שקיומה עמד בסימן שאלה במשבר הדוט.קום של שנת 2001-2002. "את פעילות ההתקנות התחלנו בצפון אמריקה באותה תקופה", הוא נזכר. "עם פריצת המשבר חסרו לנו מזומנים להמשיך ולהתקיים, וזאת למרות שהיינו חברה די מוצלחת והמפעילות אהבו את המוצרים שלנו. היום אנחנו מוכיחים את זה כל יום מחדש. ניצלנו במידה רבה בזכות השקעה של קבוצת מומנטום, סכום לא גדול, אך גדול מספיק כדי להביא משקיעים נוספים, ולאחר שנה הצטרפו אלינו פינטגו והרבורווסט, והשאר היסטוריה".

תגיות