אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיעור בחשבון: תשלומי הרשות לבתי הספר חורגים ב-330% מהמותר צילום: טל שחר

שיעור בחשבון: תשלומי הרשות לבתי הספר חורגים ב-330% מהמותר

מבדיקה שערך משרד החינוך עולה עוד, כי בשנת תש"ע נמצאה חריגה בתשלומים הנדרשים ב-51% מבתי הספר שנבדקו

02.02.2011, 12:03 | כתב כלכליסט
אם נדמה לכם שאתם משלמים מעבר למותר לבית הספר שבו לומדים הילדים שלכם, אתם כנראה צודקים. מבדיקה שערך משרד החינוך, לבקשת מרכז המחקר והמידע של הכנסת, עולה בשנת תש"ע נמצאה חריגה בתשלומים הנדרשים, בסעיף תשלום אחד או יותר, ב-51% ממוסדות החינוך שנבדקו.

מהנתונים עולה עוד, כי שיעור החריגה הכספית בדרישת התשלום בגין רכישת שירותים מרצון הוא גבוה במיוחד, ומגיע עד לשיעור של 527% בכיתות י-י"א, כאשר הממוצע הוא 330%. בתקציר דו"ח הבקרה צוין, כי "סעיף הגבייה בנושא טיולים הינו הסעיף בו אחוז החריגה הגבוה ביותר מהדרישה הכספית המותרת".

עם זאת, במשרד החינוך מציינים כי בהשוואה לנתוני השנים הקודמות, מדובר בירידה בשיעור המוסדות החורגים: בשנת תשס"ה לדוגמה עמד שיעור המוסדות החורגים על 80%, בתשס"ח השיעור עמד על 69%, ובתשס"ט אז עמד שיעור המוסדות החורגים על 54%.

מבין מחוזות משרד החינוך, השיעור הגבוה ביותר של מוסדות שחרגו בדרישות התשלום נמצא בירושלים- 88%, ולאחריה במחוז הדרום – 70%, ובמחוז הצפון – 68%.

בבתי-הספר שנבדקו, הדרישה לתשלום מכל תלמיד עמדה על 2,613 שקל. בחטיבות העליונות הדרישה היתה גבוהה יותר ועמדה על 4,623 שקל לתלמיד. גם בשלב חינוך זה מדובר בסכום דומה לזה שנדרש בשנה הקודמת. החריגה הגבוהה ביותר מבין תשלומי הרשות היתה בגין מסיבת סיום: בעוד שהסכום המירבי המותר לגבייה לפי משרד החינוך הוא 53 שקלים, הרי שהגבייה הממוצעת עמדה על 132 שקל – חריגה של 151%.

במרכז המחקר והמידע של הכנסת מציינים כי ממצאי הבקרה בדבר גבייה רחבה של תשלומי הורים בעבור "שכר לימוד" ובעבור "הוראה", במסגרת הסעיף של רכישת שירותים מרצון, מעלים שאלות רבות ונדמה כי הם מחייבים בדיקה נוספת ומעמיקה יותר של העניין. יתכן כי הממצאים קשורים להיבטים נוספים של גביית תשלומי הורים במערכת החינוך – ביניהם תשלומים בגין מגמות לימוד ייחודיות וכן תשלומים המשמשים להעסקת מורים באמצעות גופים מתווכים.

תגיות