אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברות האנרגיה חוששות מסגירה של תעלת סואץ צילום: בלומברג

חברות האנרגיה חוששות מסגירה של תעלת סואץ

בעקבות המהומות האלימות במצרים חשש מהפרעות באספקת הנפט והגז הטבעי דרך התעלה דרכה עובר 4.5% מהנפט העולמי ו-14% מהגז

02.02.2011, 21:30 | סוכנויות הידיעות
חברות נפט וגז טבעי מערביות הפסיקו את הקידוחים במצרים, אך מאז שפרצו המהומות האלימות בכמה מן הערים הגדולות במדינה, האיום המרכזי לאספקת האנרגיה העולמית עשוי להיות חסימת תעלת סואץ או צינורות הובלה באזור.

עד כה הובלת הגז והנפט דרך מצרים לא הופרעה והצבא הגביר את אבטחת התעלה וצינורות הגז. אך המתיחות הגוברת באזור מפרץ סואץ גרמה לכמה חברות הובלה להורות לספינותיהן לא לבצע חילופי צוותים במצרים. בינתיים הפרעות בשירותי הנמל האטו את הפריקה של מטעני נפט גולמי בנמל עין סוקנה שבים האדום בכניסה הדרומית לתעלת סואץ.

"יש סיכוי שנראה התקפות של עובדים של חברות הובלה וניסיונות התקפה של כלי שיט שעוגנים בנמלים אם ההפגנות האלימות יתגברו באזורי הנמלים", אמר חלימה קרופט, מנהל אסטרטגיה גיאוגרפית בברקליס קפיטל לסוכנויות הידיעות. "זה יכול להיות מאוד בעייתי", הוא אמר.

מצרים אינה יצרנית נפט מרכזית, אך יש לה תפקיד מפתח בהובלת נפט וגז טבעי לאירופה, אסיה וארה"ב. יותר מ-2 מיליון חביות נפט ומוצרי דלק עוברות כל יום דרך תעלת סואץ. כ-4.5% מאספקת הנפט העולמית עוברת דרך התעלה ודרך צינור הסומד אשר מחבר בין הים האדום לבין הים התיכון.

כ-14% מהגז הנוזלי העולמי עובר דרך התעלה, מה שמאפשר אספקה לספרד ובמידה פחותה לדרום קוריאה ולארה"ב. מצרים גם מייצרת כ-3% מהגז הטבעי העולמי שמיוצא דרך שני טרמינלים אשר לפי הדיווחים פועלים כרגיל.

במהלך ההיסטוריה נקטה מצרים בצעדים חריפים להבטחת זרימת הגז והנפט והיו מעט מאוד הפרעות. חיילים מצריים מאומנים בהגנה על הזרימה של סחורות בתעלה במקרים של שביתות. תעלת סואץ נסגרה למשך מספר חודשים ב-1956 ונחסמה על ידי הצבא למשך שמונה שנים לאחר מלחמת ששת הימים ב-1967. בשנים האחרונות נחשבת התעלה למקום מעבר בטוח.

תגיות