אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשבר במצרים: שוקי ההון הערביים הפסידו כ-49 מיליארד דולר בשבוע צילום: רויטרס

המשבר במצרים: שוקי ההון הערביים הפסידו כ-49 מיליארד דולר בשבוע

ביומיים האחרונים של המסחר נמחקו מהבורסה המצרית כ-12.5 מיליארד דולר, אולם השבוע הבורסה הייתה סגורה; לפי הערכות בלומברג למהומות במצרים השפעה מוגבלת על השווקים הגלובליים

03.02.2011, 11:05 | דורון פסקין ובלומברג

שוקי ההון הערבים ספגו מכה קשה במהלך השבוע האחרון נוכח המשבר החמור במצרים. ההפסדים מוערכים בכ-49 מיליארד דולר.

השוק המצרי איבד ביומיים האחרונים של המסחר כ-12.5 מיליארד דולר. השבוע הבורסה היתתה סגורה והממשלה הזמנית מסרה כי היא שואפת לפתוח אותה מחדש ביום ראשון הקרוב. החלטה תתקבל רק בשבת.

עד פרוץ המשבר במצרים רוב הבורסות הערביות היו במגמת עלייה ועד ה-25 בינואר השווי הכולל של הבורסות הערביות עמד על 991 מיליארד דולר. הגידול מאז תחילת השנה נאמד ב-12 מיליארד דולר. עם זאת גם לפני המשבר במצרים השוק המצרי ירד ב-2 מיליארד דולר מתחילת השנה, השוק בתוניסיה איבד קצת פחות ממיליארד דולר נוכח המשבר, כמו גם השוק באבו דאבי אשר סבל מירידה של 1.3 מיליארד דולר.

ברם, מאז האירועים במצרים המגמה היא ברורה והצבע האדום השתלט. נכון ליום רביע שווי השוק הכולל של הבורסות הערביות עומד על 942 מיליארד דולר. ההפסד הגדול ביותר נרשם בערב הסעודית שרשמה בשבוע האחרון ירידה כוללת של 5.6%. ביום שבת נרשמה אחת הירידות הגדולות ביותר שידע השוק הסעודי בתקופה האחרונה - קרוב ל-6.5%. ההפסד בשווי השוק הסעודי הגיע ל-20.3 מיליארד דולר.

השווקים באבו דאבי, בדובאי ובכווית הפסידו ביחד 7.4 מיליארד דולר מערכם. השוק הקטארי צנח ב-3.4% ובמונחים כספיים איבדה 4.3 מיליארד דולר. שאר השווקים הערביים הפסידו בשבוע האחרון של ינואר 2011 כ-17 מיליון דולר.

זה לא המהפכה האירנית

 

לפי הערכת בלומברג למהומות במצרים השפעה מוגבלת על השווקים בעולם. לא מדובר באירועים בקנה מידה של המהפכה איסלאמית באיראן של 1979 וגם לא במאורעות בתאילנד מלפני 13 שנה. מנתונים שנאספו ע"י בלומברג עולה כי השווקים הגלובאליים צמחו בשבוע החולף ב-53.6 טריליון דולר והגיעו לשיא מאז יוני 2008, בדיוק באותם ימים בהם מצרים בערה והסתמן הקץ לשלטון בן 30 השנה של חוסני מובראק.

המשבר וישראל "צפויים שיבושים בהגעת סחורה לישראל דרך מצרים" בכיר בענף הספנות טוען כי השיבושים בנמלים ובתעלת סואץ חמורים מכפי שדווח עד כה, אך הם אינם מדוברים בגלל חששות מהטבעת אוניות ומביזה. לישראל מגיעות מדי שבוע סחורות בכ־200 מיליון דולר דרך מצרים נעמה סיקולר, 14 תגובותלכתבה המלאה

מצרים בינתיים לא משפיעה במידה רבה על השווקים. מדובר במדינה עם 0.3% מכלל עתודות אוצרות הטבע העולמיים ואילו יתרות המט"ח של המדינה גבוהות ב-29 מיליארד דולר מהחוב הציבורי, כך שמשבר שם לא מסכן את הכלכלה הגלובאלית.

אנליסטים בקרן ההשקעות פימקו מדגישים כי תהיה זו טעות להיפטר ממניות על רקע האירועים במצרים. מנהל הקרן ובנו של דיפלומט מצרי מוחמד אל-עריאן אומר כי "חשוב לא להפריז בחשיבות המשבר הנוכחי. אני שומע דיבורים על כך שמצרים תהפוך לאיראן ואני חושב שאין מקום להשערות כאלה".

בבלומברג מדגישים כי העובדה שתעלת סואץ שדרכה עוברות 8% מהסחורות הימיות המשיכה לתפקד במהלך ימי המהומות האחרונים חיזקה את ההערכה כי השפעת המהפכה במצרים על הכלכלה הגלובאלית תהיה מוגבלת. תעלת סואץ מקצר את המסע של מיכלית נפט היוצאת מערב הסעודית ליוסטון בארה"ב בכ-12 ימים.

תגיות