אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זוכרים אותן? 10 חברות גדולות שנעלמו צילום: בלומברג

זוכרים אותן? 10 חברות גדולות שנעלמו

TWA, דלוריאן, אנרון או וולוורת' - אלה שמות שכולנו זוכרים, למרות שהחברות מאחוריהן כבר מזמן אינן קיימות

03.02.2011, 22:12 | סוכנויות הידיעות

זוכרים את קומפאק? את ג'נרל פוד? מה עם TWA? שמות החברות האלה היו פעם שגורות בכל בית, אך לא עוד. החלטנו לצעוד במסדרונות הנוסטלגיה ולהיזכר בעשר חברות שהיו פעם שמות גדולים - אך לא עמדו במבחן הזמן.

1. קומפאק

היה הייתה, לפני הרבה הרבה שנים, חברת מחשבים בשם קומפאק. קומפאק הייתה חברת מחשבי ה-PC הנמכרת ביותר בעולם בשנות השמונים והתשעים. בשנת 2002 התמזגה החברה עם HP - הסוף. זה אמנם נשמע כמו סיפור אגדה קצר, אך כך באמת היה. קומפאק הייתה קיימת רק 20 שנה (בין 1982 ל-2002) לפני שנבלעה על ידי מנכ"לית HP דאז, קרלי פיאונה, במטרה להגדיל את נתח השוק של HP.

הלוגו של קומפאק, צילום: בלומברג הלוגו של קומפאק | צילום: בלומברג הלוגו של קומפאק, צילום: בלומברג

 

2. פיינוובר

פיינוובר (PaineWebber) אף פעם לא הייתה משרד הברוקרים הגדול ביותר בוול סטריט, אך היא הייתה חלק בלתי נפרד מהדרג הבינוני והקבוע. החברה נוסדה ב-1880 על ידי ויליאם אלפרד פיין ו-וואלאס ג. וובר, שרדה הונאת ניירות ערך ידועה לשמצה בשנות ה-30, ועד 1980 החזיקה ב-161 סניפים ב-42 מדינות בארה"ב ובשישה סניפים באסיה ואירופה. בשנת 2000 התמזגה החברה עם UBS AG והפכה ל-UBS פיינוובר, אך בשנת 2003 הושמט החלק של פיינוובר והחברה הפכה ל-UBS ניהול הון ארה"ב.

3. MCI וורלדקום 

החברה התחילה את דרכה בשם Long Distance Discount Services ב-1983 ושינתה את השם ב-1995 לוורלדקום. סדרה של מיזוגים גדולים שינתה את פני החברה שהחליפה את שמה שוב ב-1998 ל-MCI וורלדקום, אך אז החלה תעשיית הטלקום לצנוח והנהלת החברה ניסתה להשתמש בטריקים שונים בחשבונאות כדי לנסות ולהחזיק את הראש מעל למים. ב-2002 נחשפו ההונאות החשבוניות המתוחכמות שננקטו ולאחר פשיטת הרגל שינתה שוב החברה את שמה ל-MCI. ב-2006 רכשה וריזון את MCI ורוב עיסוקיה הפכו לחלק מהחטיבה העסקית של החברה.

4. אנרון

האם הייתה אי פעם חברה שצמחה ונפלה באופן כה מרשים כחברת האנרגיה הזו? לאנרון היו 22 אלף עובדים והכנסות של 111 מיליארד דולר ב-2000 לפני שהתגלתה הונאת החשבונאות העצומה שהתנהלה בה. החברה הפכה כיום לסמל להונאה תאגידים ושחיתות ופשיטת הרגל שלה ב-2001 הייתה הגדולה ביותר בהיסטוריה של ארה"ב.

הפגנה נגד אנרון ב-2002, צילום: בלומברג הפגנה נגד אנרון ב-2002 | צילום: בלומברג הפגנה נגד אנרון ב-2002, צילום: בלומברג

 

5. וולוורת'

החברה הוקמה ב-1879 והפכה לאם כל חנויות הכל-בו הזולות של ארה"ב. עם עליית עידן הקניונים הסגורים, וולוורת' הגיבה ברכישות והתרחבות וקנתה חנויות כמו נעלי קיני, צ'מפס ספורט ופוט לוקר. אותה התרחבות מהירה היא שגזרה את סופה של החברה, שסגרה את כל חנויותיה עד 1997. ב-2001 שינתה החברה את שמה לפוט לוקר.

6. פאן-אם

חברת התעופה Pan American World Airways, או בקיצור פאן-אם, הייתה חברת תעופה בינלאומית שפעלה בין השנים 1927 ל-1991, כאשר הפסיקה לפעול לאחר עשור של הפסדים כספיים והכרזה על פשיטת רגל. למרות שהחברה אינה קיימת כבר הרבה שנים, היא עדיין זכורה היטב בתרבות הפופולארית. הלוגו הכחול העגול של החברה נחרט בזיכרון הקולקטיבי ומופיע כיום על תיקי מעצבים כסמל לתיירות יוקרתית.

7. ארתור אנדרסן

ארתור אנדרסן (1913 עד 2002) הייתה במשך שנים משרד רואי חשבון ויועצים מובילה בארה"ב. כאשר נוסדה החברה היא הייתה חלק מ"השמונה הגדולות", שאחר כך הפכו ל"חמש הגדולות" - רשימות המתייחסות למשרדי רואי החשבון המובילים בארה"ב. הנפילה של אנדרסן הגיעה לאחר שתיפקד כרואה החשבון של אנרון. החברה השתמשה באמינות שלה כדי לקדם את האינטרסים של אנרון ובדרך לקחה חלק בשורה ארוכה של פעולות ראיית חשבון לא חוקיות. ב-2002 ויתרה החברה מרצון על רישיון העיסוק שלה לאחר שהורשעה בהליך פלילי, ובכך הפכה את 85 אלף עובדיה למחוסרי עבודה.

ארתור אנדרסן, צילום: בלומברג ארתור אנדרסן | צילום: בלומברג ארתור אנדרסן, צילום: בלומברג

 

8. ג'נרל פודס

בין המוצרים הרבים של ג'נרל פודס אפשר לציין את מותג הקפה נטול הקפאין סנקה ואת טאנג. החברה המשיכה לבצע רכישות, ביניהן רכשה את יצרני קול-אייד, את רשת המסעדות בורגר שף ואת אוסקר מייר. אך ב-1985 נרכשה החברה בעצמה על ידי פיליפ מוריס, שלימים הפך לקבוצת אלטריה. כאשר פיליפ מוריס רכשו את קראפט ב-1988, שתי חברות המזון מוזגו יחדיו.

9. TWA 

חברת התעופה נוסדה ב-1930 והגיעה לשיאה ב-1980, אך הקלות רגולטוריות וירידות בהשקעה במטוסים חדשים פגעה בחברה באופן משמעותי עד שנרכשה ב-1985 על ידי קארל אייקן בהשתלטות עויינת. אייקן הפך את החברה לפרטית ב-1988 ושילשל לכיסו כ-500 מיליון דולר בעודו מכניס את החברה לחוב של 450 מיליון דולר. ארבע שנים לאחר מכן, לאחר שאיבדה את הנכסים המשמעותיים ביותר שלה והתמודדה עם חובות עצומים, הכריזה TWA על פשיטת רגל. ב-2001 נרכשה החברה על ידי אמריקן איירליינס.

TWA, צילום: בלומברג TWA | צילום: בלומברג TWA, צילום: בלומברג

 

10. דלוריאן

רבים מאיתנו זוכרים את המכונית מסדרת סרטי "בחזרה לעתיד" - דלוריאן קלאסית מפלדת אל-חלד. חברת המכוניות דלוריאן נוסדה ב-1975 על ידי ג'ון דלוריאן שדגם מכונית הספורט עם הדלתות הנפתחות כלפי מעלה שלו הפכה לסמלה של החברה כולה. למרבה הצער, מכוניות ה-DMC-12 המפורסמות סבלו מביקוש נמוך, למרות הפרסום הענק שקיבלו. ב-1982 נקבע לחברה כינוס נכסים וכתוצאה מכך הגיעה לפשיטת רגל.

המכונית המפורסמת של דלוריאן, צילום: בלומברג המכונית המפורסמת של דלוריאן | צילום: בלומברג המכונית המפורסמת של דלוריאן, צילום: בלומברג

תגיות