אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פני הכלכלה כפני הבנקים צילום: אוראל כהן

פני הכלכלה כפני הבנקים

מבט על תוצאות הסקטור הפיננסי ב־2010 משקף את מצבה של כלכלת ארה"ב

06.02.2011, 07:20 | שמואל זלוטניק

בימים האחרונים הכתיבו ההתרחשויות הגיאו־פוליטיות את מגמות המסחר בשוקי העולם, כשהחשש מפני הסלמת האלימות במצרים וגלישה לחוסר יציבות כולל במזרח התיכון התבטא בירידות בשווקים. עם זאת, ההיסטוריה מלמדת אותנו כי בדרך כלל לאירועים אלו יש השפעה קצרת טווח בהיבט הגלובלי.

תחילת עונת פרסום הדו"חות הכספיים ל־2010 מצביעה על מצבן הסביר של החברות בארצות הברית, כאשר נכון להיום, 214 חברות ממדד S&P 500 כבר דיווחו על תוצאותיהן והציגו גידול נאה ברווחים. עם זאת, מצב הכלכלה האמריקאית כולה משתקף בעיקר בסקטור הפיננסי. קצרה היריעה מכדי לנתח את השיפור שחל בתעשייה זו מאז שיאו של המשבר ואת הבעיות שעדיין מכבידות עליה, אך די גם במבט קצרצר על תוצאות שלושה מהבנקים המובילים כדי לקבל את התמונה הכוללת.

בנק ההשקעות גולדמן זאקס אכזב בהציגו ירידה של כ־50% ברווחי הרבעון הרביעי ב־2010 בהשוואה לרבעון המקביל ב־2009. עם הגורמים לכך נמנית הירידה בהיקף המסחר באיגרות חוב, במוצרי ריבית, במטבעות ובחומרי גלם, שאפיינה את 2010 כולה. הבנק הדגיש כי מדובר בתופעה זמנית בלבד, הנובעת מתנאי השוק הקשים, מהחוב הממשלתי באירופה וממצבו של שוק המשכנתאות האמריקאי.

אופיו המיוחד של בנק ההשקעות, שאינו עוסק בתחום הקמעונאות, שיחק אמנם לטובתו במשבר, שכן הוא הגביל את חשיפתו לאיכות האשראי הנמוכה של הצרכן האמריקאי, אך נראה כי כרגע הוא עומד לו לרועץ, כיוון שהבנק אינו זוכה ליהנות מהשיפור העקבי, גם אם האטי, באיכות האשראי הצרכני בארה"ב. בנוסף, הרגולציה בענף מהווה משקולת נוספת שתשפיע על הבנק בעתיד.

ג'יי.פי מורגן צ'ייס, הבנק השני בגודלו בארה"ב, הציג דו"ח רבעוני בעל שורה תחתונה מרשימה. הבנק רשם גידול של כמעט 50% ברווחים בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, שנבע בחלקו ממשיכה של 2 מיליארד דולר שהוקצו בעבר לחובות מסופקים, והוחזרו כעת לשורת הרווח לאור השיפור באיכות האשראי. גם אם נתעלם מהמשחק החשבונאי, מעניין לראות שיפור בתחומי פעילות שסבלו מהמשבר, כגון כרטיסי אשראי ואשראי צרכני.

בנק אוף אמריקה סבל גם הוא מחולשה במסחר באג"ח, אך בנוסף היה צריך להקצות 4.1 מיליארד דולר ליישוב תביעות עם משקיעים שקנו משכנתאות סאב־פריים בתחילת המשבר.

נקודות אלו עולות כחוט השני גם בתוצאות הכספיות של המוסדות הפיננסיים האחרים, אך התמונה בכלל המערכת אינה אחידה. ובכל זאת, השפעת אחזקות ני"ע מגובי משכנתאות שעמדו במרכז המשבר ב־2008 הולכת ופוחתת, וצפויה להמשיך בכיוון זה. גם כספי הסיוע שניתנו לבנקים כהלוואה כבר הוחזרו ברובם.

מעל לכל, ניכר כי עיקר מאמצי הבנקים הוא בהרחבת פעילותם הקמעונאית, המהווה את מקור הצמיחה שלהם כשם שהיא מהווה את הבסיס להתאוששות הצמיחה של הכלכלה האמריקאית כולה. אך אל לנו לטעות: גם התנודתיות בהתאוששות הכלכלה משתקפת בהתפתחות הפעילות הקמעונאית של הבנקים.

הכותב הוא ראש מערך הייעוץ בבנק לאומי

תגיות