אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - אנדרה דהן: "אם לא נשנה כיוון קומברס תמות" צילום: Michael Dahan, Kristin Burns

ראיון "כלכליסט" - אנדרה דהן: "אם לא נשנה כיוון קומברס תמות"

מנכ"ל קומברס מגיע לישראל לקראת גל נוסף של פיטורים. בראיון ל"כלכליסט" הוא מודה כי מדובר במהלך כואב אבל הכרחי לייצוב החברה, וקורא תיגר על המתחרה הגדולה אמדוקס

06.02.2011, 22:44 | ניר צליק ושניר הנדלר

בחודשים האחרונים הרוחות בקומברס גועשות. סאגת הגשת הדו"חות המתוקנים, מהלך פיטורים ענק בהיקף של 800 איש ומעל הכל מצוקת מזומנים קשה, שאילצה את החברה לבצע סדרה של מימושי נכסים כדי לשרוד. בראיון ראשון ל"כלכליסט" אומר מנכ"ל החברה אנדרה דהן כי בשורה התחתונה, אם קומברס תמשיך בעסקים כרגיל - החברה תמות. "להמשיך את מה שאנחנו עושים היום, כפי שאנחנו עושים אותו בלי לבצע שינויים משמעותיים, יהרוס אותנו". עודד גולן, סגן נשיא בחברה ומי שממונה על השינוי האירגוני, מסכים עם דבריו של דהן, ואף מוסיף כי "קומברס מתמקדת בלהבריא, ולעשות את עצמה יפה יותר. אנחנו מתמקדים באיך לעשות את החברה מצליחה, ולא מחכים שאף אחד יעשה בשבילנו את העבודה (כלומר, לא מחכים למכירתה. נ"צ וש"ה)".

אלה ימים טובים יחסית עבור דהן. לאחרונה קיבלה קומברס מעט חמצן בדמות מזומנים לאחר שמכרה חלק מאחזקותיה בחברה־הבת ורינט, וכן מגרש ברעננה שהיה בבעלותה. עם זאת, דהן חוזר ומדגיש בראיון כי הדברים יכלו להראות טוב יותר לולא ההוצאה האדירה על תיקון הדו"חות, פרשה שטרם הגיעה לקיצה. "בחמש שנים האחרונות קומברס לא ביצעה השקעות. כל הכסף הפנוי הלך לדברים שהם לא פרודוקטיביים במובן מסוים (עריכת הדו"חות. נ"צ וש"ה). מבחינה תחרותית זה יוצר קצת בעיה", הוא מוסיף.

כשדהן מתבקש להתסכל קדימה, ולהעריך איפה קומברס תהיה בשנים הקרובות הוא מדבר במונחים של יעדים חדשים, שבראשם לתפוס נתח משמעותי יותר בתחום הבילינג ובתחום המובייל אינטרנט. שוק הבילינג כולו מוערך כיום ב־13 מיליארד דולר, ומתוכו קומברס פונה לנתח של 5 מיליארד. לחברה יש בין השאר מוצר בילינג מאוחד, בניגוד למוצרים אחרים בשוק, היודעים לרשום חיוב של דקות השיחה הסלולריות של לקוחות, או לפני השיחה או אחריה. היקף שוק הבילינג המאוחד, עליו קומברס צפויה להתבסס בעתיד, מוערך היום בכ־200 מיליון דולר, אולם לפי ההערכות הוא צפוי לגדול משמעותית בשנים הקרובות.

"החברה עשתה השקעות כדי ליצור מוצר בילינג מאוחד - קומברס וואן - שעל פי כל ההערכות הוא המוצר הטוב ביותר בתחומו", אומר דהן. "בקומברס של מחר אנחנו רוצים לתפוס עמדת מנהיגות רצינית בתחום זה, ולצד זאת גם למנף את המצב בתחום האינטרנט הסלולרי, כאשר השניים יהפכו בעתיד למרכיבים עיקריים בפעילות שלנו".

האם אתה מעריך ששוק הביליג המאוחד יצמח בעתיד?

"אני חושב שכן. יש עולם שלם של מפעילי תקשורת שאנחנו לא רואים במספרים האלה, שבנו את מערכות הבילינג לבד. לווריזון בארצות הברית יש קבוצת פיתוח המתמקדת בתחום הבילינג ומעסיקה כ־10,000 איש. זה עולם שלא עבר אוטומציה למערכות החדשות, אך אין לי ספק שזה יקרה בעתיד. אנחנו מאמינים שעדיין יש לנו שנה וחצי יתרון על המתחרים מבחינת חדשנות ומבחינת הפיתוח של הבילינג המאוחד, אבל אנחנו יודעים בוודאות שכולם עובדים על פיתרון מאוחד".

כשהוא נשאל על המתחרים, ובעיקר אמדוקס, דהן דואג לבדל את פעילותה של קומברס. "השכנים שלנו, אמדוקס, עוסקים בשירותים ובהתאמת המוצר ללקוח, מאשר בפיתוח המוצר עצמו - שזו עיקר הפעילות שלנו. אנחנו נותנים ללקוחות רק את השירותים שחייבים לתת. בנוסף לזה, בתאים קוליים אנחנו מספר אחת ונמשיך להחזיק במעמד זה ולחדד אותו. בשוק הודעות הטקסט קיימים היום סימני שאלה, כי התחום הזה השתנה לגמרי".

 

"הפרידה מהאנשים מייצרת הרבה כאב"

סבב הפיטורים האחרון שהוביל דהן בישראל, כאשר המספרים מדברים היום על פרידה מ־800 עובדים, הוא חלק מתהליך ארגוני מקיף שהחברה לקחה על עצמה. "מבחינתנו, המרכיב האנושי הוא הדבר החשוב ביותר בחברה. לאחרונה הובלנו שינויים דרסטיים מבחינת כוח האדם, כאשר לא כל העובדים מוצאים את עצמם בתמונה החדשה שאנחנו רוצים לייצר. הפרידה מאנשים מייצרת הרבה כאב", הוא מודה. דהן מסביר כי מטרת השינוי הארגוני היא לבנות בקומברס ארבע יחידות עסקיות: BSS, אינטרנט סלולרי, VAS ותחזוקה. "לכל יחידה תהיה אחריות מלאה לכל המרכיבים, כשהמכירות יהיו משותפות. מעל הכל המעטפת תהיה של יחידת "שינוי עסקי" אותה עודד גולן מוביל", הוא אומר.

האם המשמעות היא שמעתה יהיה ניתן למכור חטיבות יותר בקלות?

"כן, לצד אפשרות שנשקיע עוד בחטיבה, או שנסגור אותה. עד היום התנהלנו כסטארט אפ מוצלח, אבל פתאום אנחנו מתעוררים ומגלים שאנחנו סטארט אפ כבר 30 שנה. בעצם, בפועל, אנחנו כבר לא סטארט אפ, ויש מקומות שדורשים שיפור מסוים, סיגול תודעה שונה בחברה".

האם החברה נמצאת היום על המדף?

"יצאנו לדרך במחצית 2010, ואמרנו שנעשה הכל כדי להבריא את קומברס, כולל בדיקת אופציות אסטרטגיות. הרבה חברות מסתפקות בזה, ויוצאות לתהליך בלי לתת לה את השם 'מכירה'. באותה עת אמרתי שאני לא בטוח לגבי אקט המכירה, אך בתהליכים כאלה אי אפשר לדעת לאן דברים יובילו".

מה לגבי שאר מניות ורינט שבידכם. תמכרו?

"אני יכול להגיד שורינט היא חברה מצויינת, שמנוהלת טוב ומציעה מוצרים טובים. האם יש סינרגיה כלשהיא בין ורינט לקומברס? התשובה היא לא, אני לא טיפש. האם צריך להבריא את קומברס? התשובה היא כן. אני לא יודע אם בעתיד ניפרד מעוד חלקים מקומברס. כיום, אני לא רואה את זה קורה - אין לנו תוכנית כזאת".

 

"אני לא מצפה להתכווצות בהכנסות בעתידיות"

מי שנבחר להוביל את השינוי הארגוני הגדול של קומברס הוא כאמור עודד גולן, שנמצא בחברה כבר עשר שנים וניהל עד לפני שנה את פעילות הקבוצה ביפן. "לאורך השנים קומברס הפכה לחברה כבדה, וישנם תהליכים שצריך לשפר כדי להפוך אותה לחברה דינאמית. אסור לטעות, קומברס עדיין מייצרת הכנסות של מאות מיליוני דולרים, עם מאות לקוחות ונכסים ברחבי העולם. יש מאיפה לבנות", אומר גולן. באשר לירידה אפשרית בהכנסות העתידיות הוא מציין כי "הכנסות שאין בצידן רווח ותזרים מזומנים לא רצויות יותר. יכול להיות מצב של שינוי בשורה העליונה, אבל אנחנו מכוונים למציאות יותר רווחית".

דהן מבחינתו מעריך כי לא צפויה ירידה בהכנסות של קומברס. "ב־2011, כשאני אדווח על תוצאות 2010, יהיו הכנסות שחשבנו שיהיו לפני שנתיים. אני לא מצפה להתכווצות בהכנסות בגלל שיש לי צבר הכנסות עתידי של 1.2 מיליארד דולר, שנכיר בו בעתיד".

כשתסיימו את התוכנית ייגמרו הפיטורים?

גולן: "בתוכנית שלנו מתוכננים פיטורים בשנה הקרובה, בכמה גלים, והם יעשו תחת ההנחה הבסיסית שאנחנו מקיימים את כל ההתחייבויות ללקוחות. ההבדל הגדול הוא שהיום הפיטורים לא אקראיים, הפעם יש תוכנית מאחורי הדברים. בהמשך, אני מניח שנייצר מזומנים, ואף ייתכן שנצטרך לגייס שוב אנשים חדשים".

כאמור, אחד התחומים שדהן מסמן כמנוע צמיחה משמעותי עתידי הוא האינטרנט הסלולרי. "במרץ לפני שנה ישבתי עם סמנכ"ל הכספים, סטיב סוואד, ואמרתי לו שלהערכתי לקומברס יש אפשרות לתפוס מקום משמעותי בתחום האינטרנט הסלולרי - שוק בצפוי להגיע בתוך כמה שנים להיקף של כמיליארד דולר. קומברס יכולה להיות מובילה בתחום הזה עם נתח שוק של 250 מיליון דולר. לצורך כך ביקשתי מסוואד לפנות מזומן בהיקף 100–120 מיליון דולר. כל זה היה כשחשבנו שאנחנו יושבים על הרבה כסף. סוואד חיפש וחיפש, וקבע כי אפשר לפנות לטובת העניין 50–60 מיליון דולר, אבל לצורך כך קומברס תצטרך למכור את אולטיקום. אמרתי לו שיוותר על מכירת אולטיקום, ושאני אסתפק ב־100. סוואד עשה בדיקה נוספת ואמר שלא רק שאין 100 מיליון דולר פנויים, אלא שיש סיכון שבעוד תשעה חודשים יווצר לנו חוסר במזומנים (בגלל ההוצאה על תיקון הדו"חות. נ"צ וש"ה). זו היתה תקופה קשה ביותר. אתם שואלים אותי האם נשקיע בתחום הזה בעתיד? התשובה היא כן. אם תשאלו אותי במה בדיוק נשקיע אני אומר שבתחום הבילינג והאינטרנט הסלולרי.

בניין קומברס בתל אביב, צילום: מיכאל קרמר בניין קומברס בתל אביב | צילום: מיכאל קרמר בניין קומברס בתל אביב, צילום: מיכאל קרמר

דהן מסביר כי עולם האינטרנט הסלולרי הוא תחום חדש לגמרי, שבנוי מכמה מרכיבים: ניהול תנועת המידע, אופטימיזציה של המידע, תיעדוף של לקוחות שונים וניטרליות רשת. "כיום מדובר אמנם בשוק קטן מאוד, אך התחזיות הן כי הוא יהפוך בעוד שלוש שנים לשוק שמגלגל מיליארד דולר".

"קיבלנו מחיר מצויין על מניות ורינט"

 

לפני כמה חודשים, בחודש אוגוסט אשתקד, קומברס הודיעה כי יחסרו לה כ־50 מיליון דולר לפעילותה, וכי היא מתחילה בסדרת מהלכים לטיפול בבעיה. "הודעה זו גרמה להרבה שינויים, גם מבחינת האופן שבו המשקיעים תופסים את החברה. כדי לטפל במצב, מכרנו בין היתר את הקרקע ברעננה ב־27 מיליון דולר, וכן ייצרנו 50 מיליון דולר ממכירת חלקנו באולטיקום לפלטיניום. בנוסף, מכרנו בשוק חלק מאחזקותינו בורינט - 2.3 מיליון מניות - במחיר מצויין של 35 דולר למניה. אני חושב שחלק מהסיבה למחיר הוא שהגדלנו את היקף המניות הקיימות בשוק, ואת זה המשקיעים אוהבים. חשוב לציין כי עשינו את המהלך הזה בלי לאבד את העמדה שלנו כבעל שליטה".

"אם אני מסתכל על שנת 2010 מבחינת הישגים - פתרנו את בעיית הנזילות, התחלנו לייעל תפעולית את החברה וגם ביצענו הערכת מצב מקיפה לגבי מעמדנו ועתידנו בשוק הטלקום".

בהקשר של בניית החברה בעתיד, אתם חושבים גם על רכישות?

"אם היתה לנו מניה היום הייתי מסתכל על השוק אחרת. יש צורך ברכישות, שכן כאמור קומברס לא השקיעה ברכישות חדשות כבר חמש שנים. כסכום של 400 מיליון דולר הולך לתיקון הדו"חות אני לא יכול להקצות משאבים חדשים לעסקים. אם היתה לנו מניה שאפשר היה לסחור בה באופן חופשי הייתי היום במצב אחר לחלוטין".

באותה נשימה, כשדהן בודק אחורה את ההשקעות שכן נעשו הוא מודה שרכישת חברת נטסנטרקס תמורת 170 מיליון דולר לא היתה מוצלחת במיוחד, אך דואג לציין כי לא היתה לו יד בדבר. "הכרזנו שאנחנו נצא מהשוק בו פועלת נטסנטרקס. זה שוק שהתחרות בו היא אדירה ומשחקות בו שחקניות גדולות כמו אריקסון ולוסנט".

אתם לא חושבים שתחום הבילינג פוספס בקומברס? שהייתם אמורים כבר לעקוף היום את אמדוקס?

"הפספוס הוא שכשקומברס נכנסה לתחום הבילינג עם הרכישה של חברת קינן לקומברס לא היה תהליך אינטגרציה מאורגן ומחושב. מבחינת פיתוח מוצרים, קומברס יותר טובה מהמתחרים, הבעיה היא שהיו לנו כל הכלים אבל לא השתמשנו בהם".

"אני לא מדבר על אמדוקס בצורה שלילית, אבל הגישה שלהם בתחום הבילינג שונה. הגישה שלהם הביאה להם לקוחות ענקיים, אך אני לא מאמין שהיום יהיו הרבה חברות בעולם כמו AT&T שיחתמו על צ'ק של מיליארד דולר עבור שירות בילינג. עד מהרה האנשים האלה יתחילו לחפש חלופות אחרות וזולות יותר, ויגיעו למסקנה שהפתרון הנכון טמון במוצר בילינג, שעלותו לא תעלה על 200 מיליון דולר".

אנדרה דהן, צילום: אריאל בשור אנדרה דהן | צילום: אריאל בשור אנדרה דהן, צילום: אריאל בשור

לצד הקיצוץ בכוח האדם והקיפאון בהשקעות חדשות קומברס מסתכלת על היום שאחרי השינוי הארגוני, ואף בוחנת הקמת מרכזי פיתוח זולים לאחר שעלות אחזקת כוח אדם בהודו התייקרה לאחרונה. "אנחנו חושבים היום על להקים מרכזי פיתוח בישראל לאחר שבהודו היתה עליית מחירים. כבר היום קומברס נעזרת בעובדים מחברות השמה בארץ, שעלותם נמוכה משמעותית. המסר של הקמת מרכז BSS בישראל מביא עימו בשורה חיובית".

האם הלקוחות לא חוששים מהמצב הפיננסי של החברה היום?

"כיום יש לי כמה תפקידים בחברה. לצד ניהול קומברס, והדירקטוריון של ורינט עליי גם לנהל את השיח עם הלקוחות שלנו. אין ספק שבשנה וחצי האחרונות הפניות מצד הלקוחות גברו בעקבות הבעיה הפיננסית אליה נקלענו".

גולן מוסיף כי בחברה מאמינים היום שאוטוטו קומברס יוצאת מהמנהרה, וכי למרות המצב הנוכחי, והעדר הדו"חות המבוקרים, רק לאחרונה חתמה החברה על הסכמים עם 20 לקוחות בתחום הבילינג המאוחד.

"איום המחיקה מהמסחר עדיין קיים"

מעל ראשה של קומברס מרחף גם איום של מחיקת המניה מהמסחר ברשימה המשנית, כאשר רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) החלה בתהליך על רקע הקשיים של החברה להשלים את הדיווחים הרבעוניים. על כך אומר דהן כי הוא מאוד מקווה שאנשי רשות ניירות ערך בארה"ב יגיעו למסקנה שאין סיבה לעשות זאת. "אנחנו לא חברה עבריינית. השקענו כל המאמץ שאפשר להשקיע בסגירת הדו"חות והתקווה שלנו היא שהם לא ינקטו בשום צעד עד למועד הגשת הדו"חות ל־2010. עם זאת אי אפשר להתעלם מכך שהמחיקה היא עדיין איום שקיים".

לאחרונה העלו עובדי החברה ליו־טיוב סרטון המותח ביקורת על הליך הפיטורים בחברה. מה חשבת על כך?

"לא ראיתי את הסרטון. מצד אחד, אני לא רוצה לקדם משטר שמונע מהעובדים להתבטא, אבל מצד שני אנחנו חייבים להתייעל מהראש לתחתית. אם מגיעים למסקנות שאנחנו יקרים מדי, אנחנו חייבים להתייעל, כולל המנכ"ל וכולל הכל. האם אני מאמין שאפשר לבנות את העתיד של החברה ולהכניס אותה לכיוון הנכון שכולם עובדים ביחד, אני בטוח בזה, אין לי ספק".

איפה אתה רואה את קומברס עוד חמש שנים?

"אני רוצה להדגיש שתל אביב וישראל יישארו מרכז בעל כובד משקל רציני. החלטנו לבנות קבוצת חדשנות, שתהיה מורכבת גם מאנשים כאן וממקומות אחרים, לא בהכרח כולם מתוך קומברס. דבר שני, בגלל שרוב הפיתוחים שלנו בתחום הבילינג נעשה בארצות הברית ובמדינות נוספות בחו"ל, קיבלנו החלטה עקרונית להביא קבוצה פיתוח לכאן, לישראל. אין ספק שבארץ יש ידע בבילינג שהוא משמעותי, ובתוך קומברס יש רמה מסוימת של מהנדסים שיכולים לעשות הסבה קלה לתחום".

"תוך חמש שנים נהיה ללא ספק השני בגודלו בתחום הבילינג המאוחד, כאשר כיום אנחנו מספר שלוש. בתוך שנתיים נאיים ברצינות על המקום הראשון. כשנתעורר בעוד חמש שנים צריך לראות חברה עם צמיחה ועם כוח משיכה בשווקים שבחרנו להיות בהם,ביניהם האינטרנט הסלולרי והבילינג המאוחד. תוצאות הביניים חייבות להראות התקדמות בכיוון הזה".

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
הסיבה להדגשת הבילינג - הוא רוצה שאמדוקס יקנו את קומברס
הסיבה היחידה שדהן כל כך מתפאר בתחום הבילינג זה הרצון שאמדוקס תתפתה ותקנה את חטיבת הבילינג של קומברס. ךדעץי זו תהיה טעות של אמדוקס לקנות עוד מוצר בילינג מה גם שלא ברור לי כמה לקוחות יש עליו עם חוזים בני קיימא. לדעתי המנכל החדש של אמדוקס לא טיפש והוא יודע להבחין בהועיות כאלה.
רונן , כפר סבא  |  07.02.11
19.
אם עובד נכשל הוא מפוטר אם מנכ"ל נכשל - ממשיך להרוס
וגם אם ישלחו אותו הביתה הוא יקבל את מצנח הזהב שלו שאף אחד מאיתנו לא יכול לחלום על כזה סכום. והכל תמורת מה? תמורת הכשלון מהדהד בתפקיד. צריך למגר את תופעת "מנכ"ל סופרסטאר" מהיסוד. זה הורס חברות, זה יוצר אי צדק שזועק לשמיים, זה פוגע במשקיעים. אין שום הצדקה לסטאטוס המיוחד של ההנהלה הבכירה. אם הם נכשלים, חייבים לזרוק אותם הביתה כמו כל עובד אחר שלא מצליח לבצע את תפקידו כראוי.
אלי  |  07.02.11
18.
שחקן עבר אתה טועה ומטעה
שוק האינטרנט הסלולרי זה לא טלפוניה, אנחנו נמצאים בחזית של התחום הזה עכשיו .העובדה שיש המון מכשירים חכמים שמשתמשים בדאטה מגדילה את התחום הזה לכיוונים חדשים. העבודה שנעשית בקומברס היום בתחום הזה מכוונת ברובה, אם לא בכולה, לתחום של הדאטה ולעזרה לספקים הסלולרים להתמודד עם המכשירים החכמים. תקרא את זה באינטרנט לפני שאתה מגיב ותראה שדווקא במחלקה הזו יש עתיד לא קטן בכלל.
שחקן בהווה  |  07.02.11
לכל התגובות