אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלופי האג"ח: קרנות אג"ח כללי היכו את המדדים רק בעזרת המניות צילום: shutterstock

אלופי האג"ח: קרנות אג"ח כללי היכו את המדדים רק בעזרת המניות

דירוג קרנות הנאמנות של "כלכליסט" ו־Morningstar לסיכום 18 החודשים שהסתיימו בינואר חושף: במרבית הקטגוריות הקרנות לא מצליחות להכות את המדדים, פרט לקטגוריית אג"ח כללי. הקרנות המובילות מבין כל קרנות האג"ח הן דווקא הקרנות הגדולות ביותר

08.02.2011, 07:47 | אלינור ארבל

התפרצות המהומות במצרים והאיום על אספקת הגז לישראל מוכיחים שוב עד כמה כלכלת ישראל רגישה לטלטלות גיאו־פוליטיות. בסוף שנה שבה גברה נטיית המשקיעים ליטול סיכונים, פדו קרנות האג"ח כ־1.4 מיליארד שקל בשלושת החודשים האחרונים. האם האירועים באיזור ידרבנו כעת חזרה לאפיקים הסולידיים?

קטגוריית קרנות האג"ח היחידה, שגם גייסה ב־2010 וגם הצליחה להכות את המדד היא קטגוריית האג"ח כללי - בקרנות המנהלות מעל 100 מיליון שקל. נתון זה אינו מפתיע, שכן הקרנות משלבות ברובן רכיב מנייתי.

הטבלאות מציגות את הביצועים הממוצעים של 12 קטגוריות של קרנות אג"ח בטווחי זמן שונים, את הגיוסים והפדיונות ואת ממוצע דמי הניהול, וכן את הקרנות המובילות בכל קטגוריה, על פי דירוג "כלכליסט" וחברת מורנינגסטאר, בארבע הקטגוריות שמובילות בתשואה הממוצעת ל־18 חודשים.

שימו לב הן לדירוג "כלכליסט" לקרנות השונות והן לציון שהעניקה להן חברת מורנינגסטאר ( Morningstar). למשל, קרן הראל פיא 90/10 מקטגוריית קרנות אג"ח כללי קיבלה דירוג של חמישה כוכבים ממורנינגסטאר, הודות לפרופיל הסיכון הנמוך שלה ולדמי ניהול נמוכים מהממוצע של 1.2% בשנה. עם זאת, קרן זו, שהנה גם הגדולה בקטגוריית קרנות אג"ח כללי (מנהלת 2.32 מיליארד שקל) ואשר גייסה ב־2010 יותר מכל אחת ממתחרותיה (כ־640 מיליון שקל), אינה נמנית על המובילות בקטגוריה בתשואתה, ולכן אינה מופיעה בין חמש הקרנות המובילות המצויינות בקטגוריה זו בטבלאות שבעמוד השמאלי.

למעשה, לפי דירוג "כלכליסט" ממוקמת קרן זו רק במקום ה־37 מתוך 76 קרנות בקטיגוריה בתשואה ל־18 חודשים.

אלו הן ארבע הקטגוריות שבהן הושגו התשואות הגבוהות ביותר בממוצע, בשנה וחצי האחרונות:

  • קטגוריית אג"ח כללי (קרנות שמנהלות מעל 100 מיליון שקל): הקרנות בקטגוריה זו, הגדולה ביותר בין קרנות האג"ח, גייסו ב־2010 מעל 2 מיליארד שקל, והניבו בממוצע תשואה של 9.85% ב־18 חודשים.

  • קטגוריית אג"ח כללי (קרנות שמנהלות עד 100 מיליון שקל): גם הקרנות הקטנות יותר בקטיגוריה זו הצליחו לגייס מזומנים (כ־119 מיליון שקל) בשלושת החודשים האחרונים, בניגוד ליתר קרנות האג"ח שספגו פדיונות.

  •  קטגוריית אג"ח שקלית מעל שנתיים: קטגוריה קטנטנה זו, המורכבת משמונה קרנות שהמנהלות יחדיו כ־570 מיליון שקל, מציגה תשואה ממוצעת של 6.25% ב־18 חודשים (מקום השני בין הקטגוריות המוצגות בעמודים אלה). קרנות אלה מתחייבות להשקיע באג"ח שקליות בלבד לטווח בינוני עד ארוך, שמטבען הינן בעלות סיכון גבוה יותר.

  • קטגוריית אג"ח צמוד אחר: קטגוריה זו, הבנויה מקרנות אג"ח ממשלתיות או קונצרניות שקליות צמודות מדד, כוללת 32 קרנות המנהלות יחדיו כ־9.5 מיליארד שקל. התשואה הממוצעת של הקטגוריה ב־18 חודשים עומדת על 4.78%, מעט מתחת למדד הייחוס שעלה ב־6.8% באותה תקופה.

במהלך שלושת החודשים האחרונים פדו הקרנות בקטגוריה כ־800 מיליון שקל.

המתודלוגיה / כך ניתנו הציונים

דירוג קרנות הנאמנות של "כלכליסט" ו־Morningstar לסיכום 18 החודשים שהסתיימו בינואר חושף: במרבית הקטגוריות הקרנות לא מצליחות להכות את המדדים, פרט לקטגוריית אג"ח כללי. הקרנות המובילות מבין כל קרנות האג"ח הן דווקא הקרנות הגדולות ביותר.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות