אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אריסון ביקשה וקיבלה הקלה במכרז תחנת הכוח באשלים צילום: סיון פרג'

אריסון ביקשה וקיבלה הקלה במכרז תחנת הכוח באשלים

ברגע האחרון: המדינה נענתה לבקשת הקבוצה היחידה שנותרה במכרז תחנת הכוח אשלים - שיכון ובינוי וסולל - וביטלה את הדרישה למימון 20% מעלויות ההקמה. זאת בניגוד לשיטת קבלת הרישיונות מרשות החשמל

08.02.2011, 06:58 | רויטל חובל

קבוצת שיכון ובינוי וסולל, המתמודדת היחידה שנותרה במכרז Plot A על תחנת הכוח הסולארית באשלים בנגב, זכתה להקלה נוספת מהמדינה. משרד האוצר הודיע אתמול כי הוא מבטל את הדרישה למימון 20% מעלויות ההקמה מהונה העצמי. ההטבה תהיה תקפה גם לקבוצה היחידה שנותרה במכרז אשלים השני.

הצגת ההטבה נעשתה אתמול - יום אחד לפני סגירת המכרז. נעילתו נדחתה ליום ראשון הקרוב.

ב־Plot B מתמודדת קבוצה המשותפת לברייטסורס (לוז 2 לשעבר) ואלסטום הצרפתית. יוצא אפוא, שעל כל אחד מהאתרים מתמודדת קבוצה אחת בלבד.

החרגת מכרזי אשלים מתנאי ההון העצמי ברישיון ייצור החשמל קיבלה אתמול גם את אישורו של שר התשתיות עוזי לנדאו.

יצוין כי חברת דוראד הציגה בקשה דומה לזו שהגישו המתמודדות הסופיות במכרז אשלים בספטמבר 2010, ומשרד התשתיות סירב לאשר את הבקשה.

כאמור, ביטול הדרישה תקף לשתי התחנות באשלים - Plot A ו־Plot B, וכן למכרז אשלים הקטן יותר בטכנולוגיה הפוטו־וולטאית.

המתמודדות טענו כי הדרישה למימון בהון עצמי של 20% מקשה על הגמישות הפיננסית בפרויקט מורכב ממילא, כאשר עלות הקמת כל תחנת כוח נאמדת בחצי מיליארד דולר. באוצר החליפו את הדרישה בתנאי סף להבטחת היציבות הפיננסית, כך שבמקום הון עצמי תתאפשר הלוואת בעלים והגדלת המינוף הבנקאי - זאת, כנגד הצגת תוכנית עסקית מתאימה ומכתבי כוונות מהבנקים המממנים שיבטיחו את יציבות הפרויקט.

ביטול הדרישה למימון בהון עצמי של 20% היא הטבה משמעותית, לעומת האפשרות להקים תחנות כוח סולאריות שלא במכרז, במסגרת רישיונות ייצור חשמל פרטי: כתנאי לקבלת רישיון ייצור חשמל, רשות החשמל (שנותנת את הרישיון) דורשת הזרמת הון עצמי בגובה 20% מעלות הפרויקט כבר במועד הסגירה הפיננסית, במטרה להוכיח את האיתנות הפיננסית של הקבוצה.

ההקלה שפורסמה אתמול מצטרפת לשורה של הקלות שכבר ניתנו בעבר כדי לעודד חברות להתמודד במכרז. ההקלה המשמעותית ביותר שניתנה למשתתפות היא ההליך הסטטוטורי שהמדינה לוקחת על עצמה - בניגוד לשיטת הרישיונות לייצור חשמל. ניסיון לפטור מאחריות או מתן פיצויים לזכיין במקרה של תקלה במתקנים התרמו־סולאריים או במערכת הולכת החשמל נבלמו על ידי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, בעקבות התנגדות רשות החשמל.

תגיות