אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיסכון פנסיוני: הייעוץ העצמאי מחכה לחקיקה צילום: shutterstock

חיסכון פנסיוני: הייעוץ העצמאי מחכה לחקיקה

רוב בעלי העסקים העצמאיים מתעלמים מחשיבות החיסכון הפנסיוני, למרות שהבנקים מסוגלים לספק את שירותי הייעוץ עבורם. ועדת שני לבחינת מודל הטבות המס שהוקמה השבוע עשויה לספק חלק מהפתרון לבעיה

09.02.2011, 07:35 | רימונה פרקש ברוך

השבוע הודיע שר האוצר יובל שטייניץ על מינויה של ועדה בראשותו של מנכ"ל משרדו חיים שני, שמטרתה יהיה לבחון את מודל הטבות המס בחיסכון הפנסיוני ולהגיש את מסקנותיה עד 1 ביולי 2011. מסקנותיה של ועדה זו צפויות להוות מרכיב חשוב שישפיע על כלל החוסכים הפנסיוניים, ובפרט על החוסכים העצמאים - במיוחד אלו המשתייכים לעשירונים הנמוכים יותר (1–5) אשר צפויים לקבל הטבות מס גדולות יותר שיוכלו לתת להם את התמריצים הנחוצים לחיסכון פנסיוני.

אין כיום נתונים מדויקים על מספר העצמאים החוסכים לפנסיה, אולם בקרב כל הגורמים בשוק רווחת ההנחה כי מדובר באחוזים נמוכים בלבד. מרבית העצמאים שכן חוסכים לפנסיה נעזרים בשירותי ייעוץ פנסיוני באמצעות הבנקים או באמצעות יועצים פרטיים.

בבנק מזרחי טפחות, היחיד שענה לשאלת "כלכליסט" בנושא, כ־70% מכלל הלקוחות המיועצים הם עצמאים וכ־30% מתוכם שכירים. גם בשאר הבנקים שיעור העצמאים עומד על יותר מ־50% מהחוסכים המגיעים לייעוץ פנסיוני. עם זאת, מימוש הפוטנציאל שקיים בפלח שוק זה עבור מערך הייעוץ הבנקאי עדיין לא מומש.

למה מרבית העצמאים לא חוסכים לפנסיה?

 

"בניגוד לשכירים שמקבלים מענה לצרכים הפנסיוניים שלהם והטבות כחלק מתנאי השכר, לעצמאים אין 'סידור אוטומטי' בנושא, ואם החוסך העצמאי לא יעשה בעצמו פעולה אקטיבית כדי להסדיר את העניין, הוא יימצא ללא פתרון מתאים בהגיעו לגיל הפרישה", מסבירה אלקנית עוז, האחראית על תחום הייעוץ הפנסיוני במזרחי טפחות. כמו כן, בעוד שאצל השכיר המעביד משתתף בחלק הארי של ההפרשה הפנסיונית, האחריות על הפרשת הכספים אצל החוסף העצמאי מוטלת על כתפיו והוא זה שנדרש להפריש לעצמו מתוך הכנסתו החודשית, כאשר התמריץ להפרשה הוא רק באמצעות הטבת המס, שהופכת להיות משמעותית יותר בעיקר בעשירונים הגבוהים יותר. כיום תקרת ההפקדה הפטורה ממס עומדת על 16%, שהם 16,400 שקל לשנה או 2,624 שקל לחודש.

החלת חוק פנסיית חובה לעצמאים

חוק פנסיית החובה לעצמאים נחשב לבן טיפוחו של המפקח הקודם על הביטוח והחיסכון ידין ענתבי. אלא שהחוק, שהיה אמור להיכנס לתוקף בתחילת ינואר השנה, נדחה, בין השאר, בשל התנגדות של לשכת ארגוני העצמאים (לה"ב) לחייב את העצמאים לחסוך לפנסיה ולהטיל קנס ועונש פלילי על מי שלא יעשה זאת.

עיקרי החוק המוצע היו:

  • החוק יחול על עצמאים שהכנסתם עולה על מחצית מהשכר הממוצע במשק.
  • ההפרשות יהיו מההכנסה עד לתקרת השכר הממוצע במשק.
  • שיעורי ההפקדה יעלו בהדרגה במשך חמש שנים וחובת ההפקדה תהיה בגילאי 21–55.

אולם בדיקות שנערכו בשוק העלו כי עבור 43.3% מהעצמאים החוק הנוכחי לא יהיה רלבנטי משום שהכנסתם נמצאת מתחת לשכר הממוצע במשק. לכן, כאמור, חוק זה צפוי להשתנות אחרי שיחול שינוי בהגדרת ההטבות והתנאים לחיסכון הפנסיוני כפי שייקבעו בוועדת שני.

"בחוק הנוכחי קיימים כמה סעיפים טעוני שיפור", אומר שמוליק חרסט, סגן נשיא לה"ב. "אצל עצמאי החישוב הסופי לצורך הכרה בגובה הקצבה החודשית צריך להיות על בסיס שנתי ולא חודשי.

נקודה נוספת שצריך להביא בחשבון קשורה לעובדה שהחוק מחייב להפריש אחוזים מסוימים מתוך הרווח השנתי אולם עצמאי יכול לדעת פעמים רבות רק באיחור של חצי שנה עד שנתיים מה גובה הרווחים המאושרים שלו. לכן ההמלצה שלנו היתה להציע הפרשה מדורגת שתנוע בין 100 ל־600 שקל בחודש בלי קשר להכנסתו של העצמאי".

בהקשר הזה, הכיוון שאליו הולכים באוצר הוא לאפשר לחוסכים גמישות אופטימלית בהפקדות, שתביא בחשבון את הדינמיקה והתנודתיות הגבוהות בהכנסות. באופן זה יוכל החוסך לתקן הפרשות גם לגבי שנים קודמות שבהן הפריש סכומים נמוכים ולא ניצל את מקסימום תקרת ההפקדה, ובסך הכל החישוב יהיה לפי ההכנסה הכוללת במהלך החיים ולא לפי שנים בודדות.

נקודות נוספות שביקשו לקדם בלה"ב כוללות מתן תמריצים לבעלי ההכנסות הנמוכות לחסוך לפנסיה והעברת הכסף המגיע לעצמאים עם מס הכנסה שלילי לטובת החיסכון הפנסיוני.

בנוסף, דובר על הצורך לאפשר לעצמאים להפריש עבור עצמם לקופת פיצויים ושהדבר ייחשב להם כהוצאה מוכרת לצורכי מס. "הרעיון הוא שהעצמאים יוכלו לקבל את האפשרות העומדת כיום בפני השכיר למשיכה חד־פעמית של סכום המופקד בכספי פיצויים, על פי אותן המגבלות החלות על שכיר", אומר יהודה טלמון, נשיא לה"ב.

מה הבנקים עושים היום בתחום הייעוץ לעצמאים

כל עוד לא ינוסח ויאושר באופן סופי חוק פנסיית החובה לעצמאיים ויוגדרו התמריצים המשמעותיים עבור פלח שוק זה - גם מערכת הייעוץ הבנקאית לא תוכל להציע להם שירות ייעוץ ייחודי. הערך המוסף שיכולים היום יועצי הפנסיה בבנקים להעניק לעצמאים הוא ברמה החינוכית יותר.

בבנק הפועלים ובבנק מזרחי טפחות הדגישו שעיקר המאמץ שעושים הבנקים בנושא הוא לשכנע את אוכלוסיית העצמאיים שתוכנית פנסיונית אמיתית מחייבת הפקדות חודשיות לקרן הפנסיה ולא הפקדה חד־פעמית בסוף השנה לקופת גמל, רק כדי לזכות בהטבות המס.

בלאומי מדגישים כי מרבית העצמאים עדיין מסתכלים על ההפקדות למוצרים פנסיוניים כפלטפורמה לקבלת הטבות מס ולא כפלטפורמה ביטוחית למצבים השונים של אובדן כושר השתכרות (פרישה, אובדן כושר עבודה או מוות). לכן, האתגר של היועץ הוא להבהיר לעצמאים את חשיבות ההפקדה למוצרים אלה בהתאם לשכרם בפועל ולשמש להם למשענת הן בתהליך קבלת ההחלטות והן במעקב אחר התפתחויות שמצריכות את שינוי בתוכנית החיסכון.

השורה התחתונה

עד להחלת חוק פנסיית החובה, המשימה החשובה ביותר של היועצים הפנסיוניים בבנקים בזירת החוסכים העצמאים היא להעלות את המודעות של האחרונים לחשיבותה של ההפקדה למוצרים פנסיוניים בהתאם לשכרם ולא בהתאם להטבות המס שיקבלו.

תגיות